Dagsnytt atten: – NHO gjentar truslene fra 1994

NHO, Norsk olje- og gass, Energi Norge og Norsk Industri, skremmer med tap av arbeidsplasser om Norge ikke slutter seg til EUs energibyrå Acer. I Dagsnytt atten møtte de motstand fra Kathrine Kleveland og Industri Energi.

Toini Løvseth, nordisk energidirektør i Alcoa og Oluf Ulseth, leder i Energi Norge møtte Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi til debatt 7. mar

– Utfordringen med EUs energipakke tre er at den knytter oss enda tettere til EUs energiunion gjennom energibyrået Acer. Acer vil få mer utøvende makt, og da dreier det seg for oss om suverenitetsavståelse. Det er også justisdepartementets lovavdeling enige i, sa Kathrine Kleveland.

– Vi gir fra oss råderetten over energipolitikken vår. Hvorfor skal vi det? Hva har vi gått glipp av i de ni årene siden EUs energibyrå kom? RME er en helt ny konstruksjon, som er konstitusjonell vanskelig. Vi mister helt nasjonal styring over hva som bestemmes, sa hun.

Nei til Acer og norske arbeidsplasser

Oluf Ulseth, leder i Energi Norge, hadde ikke noe konkret svar på hvordan et nei til Acer kunne true norske arbeisplasser.

– Når vi sier vi er bekymret for norske arbeidsplasser så er det fordi dette setter norske arbeidsplasser i fare fordi det skaper usikkerhet om framtiden til EØS-avtalen på energiområdet.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, var klar på at det var tilslutning til Acer som kunne få slike konsekvenser.

– Vi er i ferd med å gi fra oss et av de største komparative fortrinnene vi har for å kunne eksportere kraft i videreforedlet form, noe som gir større inntekter til Norge, flere arbeidsplasser og utvikling av teknologi. Dette gjør vi uten å se på hva som faktisk er konsekvensene, sa han.

– Folk er ikke interesserte i at dette skal skje uten en større politisk debatt. Jeg registrerer at når den folkelige motstanden er så sterk kommer NHO med akkurat samme trusselen som de gjorde i 1994.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bror av Bolkestein

31. mars 2025

EU-kommisjonens plan om et virtuelt 28. medlemsland utfordrer arbeidsliv og skattepolitikk i de reelle landene.

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?