Dagsnytt atten: – NHO gjentar truslene fra 1994

NHO, Norsk olje- og gass, Energi Norge og Norsk Industri, skremmer med tap av arbeidsplasser om Norge ikke slutter seg til EUs energibyrå Acer. I Dagsnytt atten møtte de motstand fra Kathrine Kleveland og Industri Energi.

Toini Løvseth, nordisk energidirektør i Alcoa og Oluf Ulseth, leder i Energi Norge møtte Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi til debatt 7. mar

– Utfordringen med EUs energipakke tre er at den knytter oss enda tettere til EUs energiunion gjennom energibyrået Acer. Acer vil få mer utøvende makt, og da dreier det seg for oss om suverenitetsavståelse. Det er også justisdepartementets lovavdeling enige i, sa Kathrine Kleveland.

– Vi gir fra oss råderetten over energipolitikken vår. Hvorfor skal vi det? Hva har vi gått glipp av i de ni årene siden EUs energibyrå kom? RME er en helt ny konstruksjon, som er konstitusjonell vanskelig. Vi mister helt nasjonal styring over hva som bestemmes, sa hun.

Nei til Acer og norske arbeidsplasser

Oluf Ulseth, leder i Energi Norge, hadde ikke noe konkret svar på hvordan et nei til Acer kunne true norske arbeisplasser.

– Når vi sier vi er bekymret for norske arbeidsplasser så er det fordi dette setter norske arbeidsplasser i fare fordi det skaper usikkerhet om framtiden til EØS-avtalen på energiområdet.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, var klar på at det var tilslutning til Acer som kunne få slike konsekvenser.

– Vi er i ferd med å gi fra oss et av de største komparative fortrinnene vi har for å kunne eksportere kraft i videreforedlet form, noe som gir større inntekter til Norge, flere arbeidsplasser og utvikling av teknologi. Dette gjør vi uten å se på hva som faktisk er konsekvensene, sa han.

– Folk er ikke interesserte i at dette skal skje uten en større politisk debatt. Jeg registrerer at når den folkelige motstanden er så sterk kommer NHO med akkurat samme trusselen som de gjorde i 1994.

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Del 2 Arbeidsliv i forandring - kamp mot sosial dumping og løsarbeid

12. feb. 2024

EU og EØS-avtalen har forandret europeisk og norsk arbeidsliv dramatisk. Fagbevegelsen i Europa er sterkt svekket.