Tegning av Jørgen Bitsch, utsnitt av forsiden til Nei til EUs skriftserie Vett nr. 1 2020.

En verden utenfor EØS

NHOs avvisning av alternativer til EØS-avtalen minner om skremslene deres før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme.

NHOs internasjonale direktør Kristin Hansen hevder i Dagsavisen 30. august at EØS-avtalen har gitt «høyere velstand». Hun påberoper seg Eldring-utvalgets EØS-utredning som sannhetsvitne for at en handelsavtale ikke er noe alternativ. Retorikken minner om NHOs skremsler før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme med en solid økonomisk utvikling for Norge etter at flertallet stemte nei.

Det er overraskende at NHO ikke tar innover seg at EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden. Hvis EUs indre marked er en økonomisk velsignelse, er det påfallende at Sveits troner aller øverst og Storbritannia har fjerdeplassen på den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen WIPOs indeks over de mest innovative økonomiene i verden. Eneste EU/EØS-land i topp 5 er Sverige. 

Eldring-utvalget har ikke utredet alternativer til EØS-avtalen. Det er frekt av Hansen å hevde noe annet når det står i klartekst: «Utvalget er ikke bedt om, og har derfor ikke vurdert eller tatt stilling til, alternative avtaler og tilknytningsformer for Norge.» (NOU 2024:7, side 12.)

Meningsmålinger viser at sveitserne er godt fornøyde med sitt «utenforskap». Støtten til de egne avtalene med EU er solid. EU har gitt opp kravet om en EØS-aktig rammeavtale med Sveits. Premissene for de nye forhandlingene mellom EU og Sveits, viser at det er mulig å vinne frem med krav om å ivareta suverenitet og nasjonal regulering av arbeidslivet.

Hansen er opptatt av at EØS-avtalen gir «felles regler». Standardisering av krav til produkter er imidlertid internasjonale prosesser som foregår også utenfor EU/EØS. Både Norge og EU er forpliktet av Verdens handelsorganisasjon WTO, som pålegger at standarder og godkjenningsordninger ikke skal skape unødvendige handelshindringer.

Langt over halvparten av vår fiskeeksport til EU er oppdrettslaks. Laks er ikke omfattet av EØS-avtalen, her er det handelsavtalen fra 1973 som gjelder. Da EU innførte dumpingtiltak mot norsk laks ble det sak for WTO, og både EU og Norge var enige om at EØS-avtalen var uten betydning. Norge vant, og EU måtte rette seg etter vedtak i WTO.

Da EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994 var det Rednex og Enigma som toppet hitlistene, og norske medier var knapt på internett. 30 år senere ser vi at EØS-avtalen er blitt noe ganske annet enn forutsatt på områder som avgiftspolitikk, energi, alkoholpolitikk, likestilling, helse og arbeidslivet. EØS-midlene Norge betaler til EU-land har økt fra 150 millioner kroner i året til 5,2 milliarder! EØS har blitt de brutte forutsetningers avtale.

Innlegget ble sendt til Dagsavisen 3. september 2024 som svar på et innlegg i avisen fra NHO. Dagsavisen ville ikke publisere innlegget.

Stort bilde i toppen: Tegning av Jørgen Bitsch, utsnitt av forsiden til Nei til EUs skriftserie Vett nr. 1 2020.

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!