Kraftlinjer.

Energifattigdom

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Friends of the Earth Europe skriver tankevekkende i EU Observer 1. august om sommerens hetebølger i Europa og en energifattigdom der hver femte innbygger ikke har råd til å holde hjemmet sitt kjølig om sommeren.

Det europeiske energimarkedet forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet, men blir likevel omfavnet av Europa­bevegelsens Fredrick T. Mortvedt i et svarinnlegg til meg 3. august.

Grunnleggende sett handler EUs energiunion om markedsliberalisme, der mulighetene for nasjonal politisk regulering begrenses, med byrået Acer som tilsyn og håndhevingsmyndighet.

Mortvedt mener det vil være «usolidarisk» å ta tilbake politisk kontroll over kraftsektoren mens «EU-statene holder stand mot Putins energipolitiske maktspill». Det er et merkelig argument. Krafteksporten er en liten brøkdel av den samlede energimengden som Norge eksporterer til Europa. I 2023 leverte Norge mer enn 30 prosent av det totale gassforbruket i EU og Storbritannia. Dette tilsvarer ni ganger hele den norske kraftproduksjonen i et normalår.

Debatten om ut av Acer og nå mot EUs fjerde energipakke handler heller ikke om å stanse all krafteksport, men om å innføre politiske reguleringer slik at vi får en samfunnsnyttig kraftutveksling. EUs fri flyt-marked gir fortjenestemuligheter for kraftbransjen og spekulanter, men det har blitt mer kostbart og uforutsigbart for husholdninger, kommuner og næringsliv.

For eksempel er det illevarslende for klimaomstillingen at Yara nylig skrinla planene om fullskala elektrifisering av gjødselfabrikken på Herøya, et av Norges største punktutslipp av CO₂. En av faktorene Yara peker på er endringer i kraftprisen.

Mortvedt gir inntrykk av at EU lykkes godt med omstillingen til fornybar energi, med Tyskland som eksempel. Faktum er at over en fjerdedel av strømproduksjonen i Tyskland i fjor kom fra kullkraft. De siste årene har vist alvorlig sårbarhet i EUs energisystem.

Fortsatt er avhengigheten stor av kull og særlig gass. EUs eget miljøbyråa EEA fastslår at det er usannsynlig at EU vil nå sine mål for energieffektivisering i 2030, hvis det ikke raskt iverksettes langt kraftigere tiltak for å redusere energiforbruket.

Teksten ble trykt i Klassekampen 8. august.

Stort bilde i toppen: Kraftlinjer. (CC 0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Et varsko for Norge – EU tilsidesetter Green Deals miljøkrav på grunn av høye energipriser 

19. nov. 2024

Norge må derfor etablere egen politikk på klima- og miljøområdet utenfor EU, utenfor EØS, tilpasset norske forhold, og der vi samarbeider internasjonalt gjennom bilaterale avtaler. 

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Et nei til EU for klima og miljøet

28. okt. 2024

Verden må gjennom store endringer for å ta vare på naturen og klimaet. Klimapolitikken må forankres i folkelig støtte og medbestemmelse for at vi skal få til endringene.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!