Kraftlinjer.

Energifattigdom

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Friends of the Earth Europe skriver tankevekkende i EU Observer 1. august om sommerens hetebølger i Europa og en energifattigdom der hver femte innbygger ikke har råd til å holde hjemmet sitt kjølig om sommeren.

Det europeiske energimarkedet forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet, men blir likevel omfavnet av Europa­bevegelsens Fredrick T. Mortvedt i et svarinnlegg til meg 3. august.

Grunnleggende sett handler EUs energiunion om markedsliberalisme, der mulighetene for nasjonal politisk regulering begrenses, med byrået Acer som tilsyn og håndhevingsmyndighet.

Mortvedt mener det vil være «usolidarisk» å ta tilbake politisk kontroll over kraftsektoren mens «EU-statene holder stand mot Putins energipolitiske maktspill». Det er et merkelig argument. Krafteksporten er en liten brøkdel av den samlede energimengden som Norge eksporterer til Europa. I 2023 leverte Norge mer enn 30 prosent av det totale gassforbruket i EU og Storbritannia. Dette tilsvarer ni ganger hele den norske kraftproduksjonen i et normalår.

Debatten om ut av Acer og nå mot EUs fjerde energipakke handler heller ikke om å stanse all krafteksport, men om å innføre politiske reguleringer slik at vi får en samfunnsnyttig kraftutveksling. EUs fri flyt-marked gir fortjenestemuligheter for kraftbransjen og spekulanter, men det har blitt mer kostbart og uforutsigbart for husholdninger, kommuner og næringsliv.

For eksempel er det illevarslende for klimaomstillingen at Yara nylig skrinla planene om fullskala elektrifisering av gjødselfabrikken på Herøya, et av Norges største punktutslipp av CO₂. En av faktorene Yara peker på er endringer i kraftprisen.

Mortvedt gir inntrykk av at EU lykkes godt med omstillingen til fornybar energi, med Tyskland som eksempel. Faktum er at over en fjerdedel av strømproduksjonen i Tyskland i fjor kom fra kullkraft. De siste årene har vist alvorlig sårbarhet i EUs energisystem.

Fortsatt er avhengigheten stor av kull og særlig gass. EUs eget miljøbyråa EEA fastslår at det er usannsynlig at EU vil nå sine mål for energieffektivisering i 2030, hvis det ikke raskt iverksettes langt kraftigere tiltak for å redusere energiforbruket.

Teksten ble trykt i Klassekampen 8. august.

Stort bilde i toppen: Kraftlinjer. (CC 0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.