Fra venstre Arne Larsen, Arcus/Vinmonopolet, NNN, Lill Sæther, tidligere faglig sekretær Nei til EU, Roy Pedersen, leder av LO i Oslo, John-Peder Denstad, leder av LO i Trondheim, Christian Torseth, leder av Nordland Nei til EU, Kathrine Kleveland, leder av Nei til EU, Barbro Tverfjell Auestad, områdeansvarlig Industri Energi, og Tove Berit Berg, nestleder i Nei til EU og ansattrepresentant i NNNs hovedstyre.

Uka som gikk: Et folkeopprør er i emning

Nå romler det på grunnplanet i fagbevegelsen og i Arbeiderpartiet. Land og strand rundt – og særlig på Vestlandet – mobiliseres det mot at Norge skal underlegges energiregimet til EU og energibyrået ACER. Stortinget innledet sin behandling av energipakka med en høring 2. februar. Her deltok også Nei til EU.


Nei til EU deltok sammen med LO, EL og IT, Industri Energi og en rekke andre organisasjoner på stortingshøringen fredag 2. februar som handlet om EUs tredje energimarkedspakke som regjeringen vil ha inn i Energiloven. Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper representerte Nei til EU.

stortingshoering-morten-kathrine-20180202
Morten Harper og Kathrine Kleveland (ved bordenden) på Stortingshøringen 2. februar 2018.

Høringen innleder behandlingsprosessen fram mot komiteinnstillingen 8. mars og endelig avstemning 16. mars. Du kan høre og se hele høringen i Stortingets videoarkiv. Nei til EU kommer sist i del 2.

- Det hviler et stort ansvar på Stortinget, fastslo Kathrine Kleveland i sitt innlegg.

Galskap å frasi seg styringa

Mange av Aps fylkes- og lokalpolitikere er tunge kritikere av å avgi suverenitet til ACER. Leder i Sogn og Fjordane Ap kaller det galskap. Men det er langt fra Årdal, Sauda og Mo til saksordfører Espen Barth Eides sirkler i Davos og Brussel, skriver Eva Nordlund.

Industriarbeiderungdom vil aldri gi fra seg styringa av energi og arbeidsplasser til EU. – Vi kan ikke leve av å selge gründerideer til google eller av å oppfinne nye måter å koke kaffi på, sier prosessoperatør Håvard R. Haugen ved Hydro aluminium i Øvre Årdal.

Strømkabler og EUs energibyrå var tema på et frokostmøte i Stavanger onsdag denne uka. Anne Kathrine Lycke i Den Norske Turistforening og Erik Thoring i Naturvernforbundet var begge bekymret for konsekvensene økt effektkjøring og krafteksport kan ha på norsk natur. De savnet gode svar fra myndighetene og skikkelige utredninger. Morten Harper deltok for Nei til EU.

Fire fagforeningsaktivister sier hva de mener om ACER og styringsretten over norsk energi.

Barbo Tverfjell Auestad, områdeansvarlig i Industri Energi er ikke mindre tydelig når hun på forbundets vegne sier nei til ACER.

Kommune- og fylkestingsrepresentanter reiser saka gjennom spørsmål og interpellasjoner. En av dem er Erling Outzen i Sunndal kommunestyre. Aura Avis gjengir hans interpellasjon her. I dette tilfellet anbefaler vi ESA-metoden: Kopiér og iverksett!

Kortslutninger og manglende jordforbindelse

Kommentator Astrid Meland i VG prøver å latterliggjøre ACER-motstanden (29/1). Hun mener at argumentene mot EUs energibyrå er «tynne greier» og at EUs energiunion egentlig bare er «harmonisering av nasjonale systemer og rådgivning».

Også energiminister Terje Søviknes er ute i flere aviser for å berolige alle som frykter at vi mister kontrollen over vannkrafta. Han hevder at skeptikere og motstandere er rammet av en «energipolitisk kortslutning».

En energiminister som mangler jording fikk svar fra Nei til EU:  – Hvordan Norge kan «være tjent med» å legge seg flat for EUs energiregime, er uforståelig. Skal en statsråd fra Fremskrittspartiet enda en gang sørge for å overføre råderett til Brussel?

«Skal en statsråd fra Fremskrittspartiet enda en gang sørge for å overføre råderett til Brussel?»

Ledelsen i så vel Fremskrittspartiet som Arbeiderpartiet stevner mot full kollisjon med sine egne velgere.
– Det spennende i denne saken, er om Jonas Gahr Støre vil slutte seg til «aktivistene», mener Magnus Marsdal i Morgenbladet. – Mer sannsynlig er det at han stiller med samme standpunkt som EU og Høyre. Det fungerte jo så bra for Ap i valgkampen, skriver han.

Kristelig Folkeparti kan bli tungen på vektskåla for å hindre suverenitetsavståelse. – KrF har nå en glimrende anledning til å vise hvorfor partiet har valgt å beholde sin uavhengighet ved å stå utenfor den sittende regjeringskonstellasjonen. Det kan partiet gjøre ved å si tydelig nei til at Norge blir underlagt EUs energibyrå, skriver Kathrine Kleveland i dette innlegget.

LO vil ikke være for «bombastisk»

Like i forkant av Stortingets høring kom LOs ledelse med et innspill hvor de medgir at «Etableringen av energibyrået ACER, vedtaksmandatet og forslaget i vinterpakken om at vedtak kan fattes med flertallsavgjørelse, kan være en utfordring». Ettersom det rår ulike syn innad, vil LO ikke være for «bombastiske».

«Regjeringen skriver at dette ikke er en avgivelse av suverenitet», sier LO-sekretær Are Tomasgard til ABC Nyheter. Han tror visst fullt og fast på det. Vi anbefaler LO å være mer kritiske til bombastiske påstander fra energiminister Søviknes og den ultrablå regjeringa.

Vasker hvitere

Økokrim fortviler over at milliarder av kroner forsvinner ut av landet uten kontroll, meldte Dagens Næringsliv 3. januar. Teknisk sett kunne Finanstilsynet ha hindret dette, hadde det ikke vært for EØS og underlegging innunder EUs finanstilsyn. Det norske Finanstilsynet har allerede tilpasset seg i den grad at det i sine rundskriv forskutterer at regelverk som er vedtatt i EU, men ikke nødvendigvis i Norge og EØS, skal legges til grunn, skriver Nei til EU i innlegget Hvitvask med EØS.

Vi liker tanken på at norsk kraft er utslippsfri. Virkeligheten er ikke helt sånn. Kraftselskapene får et pent påslag for å selge miljøvennlig norsk kraft til utlandet, mens vi importerer kullkraft. Det kan de fordi Stortinget har sluttet seg til EUs klimapolitikk med kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for strøm. Innenfor EUs energiunion vil denne utviklinga bare tilta.

Bestemmer og ombestemmer

For flyktninger er EU som kjent ingen frihavn og garantist. Med skatteflyktninger forholder det seg annerledes.

Først bestemte EU at ingen egne medlemsstater måtte stå på lista over skatteparadis, til tross for at minst tre av dem er kjente tilfluktssteder for skatteflyktninger. Så bestemte finansministrene like godt at også Barbados, Grenada, Macao, Panama m.fl. skulle strykes fra svartelista, melder Folkebevægelsen mod EU.

Etter bare to minutter var de gjenværende EU-landa enige om krava de stiller til Storbritannia for overgangsperioden etter #brexit. Den skal vare ut 2020. Brussel forlanger vetorett over handelsavtaler som britene ønsker å inngå i denne perioden, som f.eks. med Norge og EFTA.

Enkelte kilder hevder at Norge får vetorett når det gjelder britenes framtidige forhold til EU. Det er jo sjenerøst og en sjelden innrømmelse fra EU sin side. Vi mistenker at det kan finnes en sammenheng med at norske Brussel-utsendinger tidligere har bedt EU sørge for så dårlige vilkår for Storbritannia at regjeringa i Oslo slipper å få en heftig EØS-debatt i fanget. Så da er vetorett plutselig blitt et honnørord.

Stort bilde i toppen: Fra venstre Arne Larsen, Arcus/Vinmonopolet, NNN, Lill Sæther, tidligere faglig sekretær Nei til EU, Roy Pedersen, leder av LO i Oslo, John-Peder Denstad, leder av LO i Trondheim, Christian Torseth, leder av Nordland Nei til EU, Kathrine Kleveland, leder av Nei til EU, Barbro Tverfjell Auestad, områdeansvarlig Industri Energi, og Tove Berit Berg, nestleder i Nei til EU og ansattrepresentant i NNNs hovedstyre. (Kristiane Mauno Krystad)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.