Krafta er vår

EUs energibyrå koster dyrt

Hvis Astrid Meland frykter lobbyister og særinteresser, burde hun heller be Stortinget ta en pause og kreve bedre grunnlag før de gir vekk styring med vår viktigste ressurs.

● Debatten: – Særinteresser har aldri hele landets beste i tankene, skrev VGs Astrid Meland om forslaget om at Norge går med i EUs energibyrå. Organisasjonen Nei til EU har et annet syn.

Regjeringens forslag om å underlegge Norge EUs energibyrå møter nå kraftige motreaksjoner. Fagforeningene på industristeder over hele landet frykter for sine arbeidsplasser fordi de er helt avhengig av en konkurransedyktig strømpris. Derfor protesterer de mot nye utenlandskabler og er mot å avgi suverenitet til EUs energibyrå ACER.

VGs Astrid Meland vet å gjennomskue slike «særinteresser» (VG 29/1). Hun slår fast at Norge sjøl bestemmer om vi skal bygge flere utenlandskabler. Men blir det slik dersom Norge slutter seg til prinsippene i EUs energiunion som har som mål å skape et europeisk energimarked med lik pris og tilgang til strøm? EUs ekspertkomite vil at det skal kreves nye kabler dersom prisforskjellen er under 2 øre/kWh. EUs energibyrå ACER bestemmer hvordan flyten gjennom kablene skal skje og de har som oppgave å påse at Norge følger EUs plan for nettutvikling..

Meland mener å vite at Norges vassdrags og energidirektorat anslår bare en minimal økning på noen få øre pr. kilowattime det neste tiåret. Sannheten er at NVE anslår en økning i strømprisen på 30 prosent fram til 2030, det er 11 øre/kWh. NVE anslår også 30 prosent økning i nettleia. Det utgjør også 11 øre/kWh. Gjennomsnittsforbruket for norske husstander er 20 000 kWh. Kanskje er 4400 kroner i økt strømregning minimalt for Astrid Meland, men hun kan kanskje vise litt forståelse for de som har mindre å rutte med?

For norsk prosessindustri betyr ti øre økning i strømpris 3,5 milliarder mindre på bunnlinja. Norske kraftprodusenter bruker ikke kull og de betaler ikke CO2-avgift. Så hvordan kommer prisøkningen i EU til Norge? Gjennom Kielferja eller danskebåten, eller fordi Norge knyttes seg mer og mer til det europeiske strømnettet gjennom kabel etter kabel?

Norges ledende jurister på Statsrett mener utredningen om suverenitetsavståelse ikke holder mål. Hvis Astrid Meland frykter lobbyister og særinteresser, burde hun heller be Stortinget ta en pause og kreve bedre grunnlag før de gir vekk styring med vår viktigste ressurs.

  • Dette svarinnlegget har stått i VG. 

Stort bilde i toppen: Krafta er vår

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny De Facto-rapport om kraftpolitikk og norsk industri

22. mai 2025

Last ned rapporten «Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri», skrevet av Isak Lekve i De Facto.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.