EUs klimapolitikk er hvilepute for Norge  

I stedet for å sette konkrete mål for hvor mye Norge skal kutte i egne klimagassutslipp har Norge gått via EU-systemet for å oppfylle Paris-forpliktelsene. Dette har blitt en hvilepute som utsetter vår egen klimaomstilling, mens vi venter på at EU skal kutte utslipp.  

I ikke-kvotepliktig sektor har Norge forpliktet seg til å kutte mellom 50 og 55 % innen 2030, relativt til 1990. At vi har gått via EU-systemet åpner imidlertid opp for at vi kan slippe unna med å kjøpe utslippstillatelser fra de andre medlemslandene, heller enn å ta disse kuttene selv. Dersom andre EU-land klarer å overoppfylle målene sine kan vi kjøpe utslippstillatelsene deres i stedet for å kutte her hjemme. Norge har i tillegg fått en spesialdispensasjon fra EU til å innkassere klimakvoter fra kvotepliktig sektor som alternativ til å kutte utslipp i ikke-kvotepliktig sektor. 

Den andre halvparten av Norges klimagassutslipp er omfattet av EUs klimakvotesystem. Petroleumssektoren, industrien og innenriks luftfart er dermed unntatt krav om utslippskutt, så lenge de kan kjøpe kvoter. Framskrivningene fra nasjonalbudsjettet 2020 anslår at disse sektorene vil kutte rundt 6 % av utslippene sine fra i dag frem mot 2030. Som del av EUs klimaboble kan Norge godskrive dette som en 43 % reduksjon. Det legger ikke til rette for noen offensiv klimapolitikk i dag. 

EUs klimapolitikk bygger på at kuttene skal tas på en såkalt kostnadseffektiv måte, noe som i praksis betyr at unionen vil kutte andre steder enn i Norge. Å begynne med den mest lavthengende frukten er i utgangspunktet ikke dumt, men det hjelper uansett ikke mye om hele treet skal tømmes for frukt. Hvis politikerne mener alvor når de snakker om karbonnøytralitet innen 2050, er vi nødt til å starte omstillingen i Norge nå. 

Vi har ikke tid til å drive klimapolitisk avlatshandel, mens vi venter på at norske klimakutt skal bli kostnadseffektive sammenlignet med de kullproduserende EU-landene sine klimakutt.  

Halvparten av norske velgere under 30 år ønsker at politikerne skal vise like mye handlekraft i møte med klimakrisen som de gjorde i møte med koronakrisen. Det finnes politisk vilje i Norge til å sette i gang vår egen grønne omstilling, selv om det innebærer økonomiske oppofrelser. Likevel ender vi opp med å betale for å slippe å være med på dugnad. Ved å forplikte Norge til å gå om EU utvannes klimakuttene våre. Før Paris-forhandlingene i 2015 gjorde Norge det klart at vi ville forplikte oss til kutt, uavhengig av hva EU landet på. Sannsynligvis hadde Norge gjort mer for klima om ikke EU hadde hjulpet oss med å kamuflere manglende nasjonal klimahandling.  

reLATERT

Se alle arrangementer

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Et varsko for Norge – EU tilsidesetter Green Deals miljøkrav på grunn av høye energipriser 

19. nov. 2024

Norge må derfor etablere egen politikk på klima- og miljøområdet utenfor EU, utenfor EØS, tilpasset norske forhold, og der vi samarbeider internasjonalt gjennom bilaterale avtaler. 

Et nei til EU for klima og miljøet

28. okt. 2024

Verden må gjennom store endringer for å ta vare på naturen og klimaet. Klimapolitikken må forankres i folkelig støtte og medbestemmelse for at vi skal få til endringene.

Strømkrisa

15. okt. 2024

Strøm

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.