FEANTSA, fra rapporten "Fourth Overview of Housing Exclusion in Europe 2019"

Flere hjemløse i EUs indre marked

Europeiske hjelpeorganisasjoner advarer om en økende krise for hjemløse, og mener EUs frie flyt forsterker problemene.

EUs traktatfestede bestemmelser om fri flyt av arbeidskraft, som også er nedfelt EØS-avtalen, er en drivkraft for sosial dumping i Norge og mange europeiske land. De store utfordringene i arbeidslivet var noe av bakteppet for brexitavstemningen, og den britiske regjeringen sier den nå skal få slutt på bruken av underbetalt arbeidskraft blant annet i helsesektoren.

Fri bevegelse av arbeidskraft kan være et gode for den med særskilt kompetanse og sterke forutsetninger i arbeidsmarkedet, men for mange er det en «frihet» til å bli utnyttet. Nå advarer europeiske hjelpeorganisasjoner om en økende krise for hjemløse, og mener EUs frie flyt forsterker problemene.

– EU har moralsk ansvar

Mens rekordmange borgere nå bor og arbeider i et annet EU-land, stiger også antallet europeere som flytter til et annet land og ender opp på gata, skriver nettavisen Politico.eu. Tall fra organisasjoner som hjelper hjemløse, viser at en stor andel kommer fra andre EU-land.

Direktør Freek Spinnewijn i FEANTSA, det europeiske nettverket for organisasjoner som arbeider med hjemløse, peker i artikkelen på koblingen mellom fri flyt og hjemløshet:

– Moralsk så bærer EU deler av ansvaret. Det er synd at de lukker øynene for den negative konsekvensen av fri bevegelse.

Antallet hjemløse har økt med 70 prosent

En rapport fra FEANTSA viser at det er minst 700 000 hjemløse i EU, og det er en økning på 70 prosent i løpet av ti år. I Brussel lever mange hjemløse på gatene og i metrostasjonene rundt det såkalte EU-kvartalet, der EU-kommisjonen, rådet og parlamentet holder til.

– Her tigger uteliggere om småpenger fra noen av EUs best betalte myndighetspersoner og diplomater, skriver Politico.

Stort bilde i toppen: FEANTSA, fra rapporten "Fourth Overview of Housing Exclusion in Europe 2019"

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.