Europeiske hjelpeorganisasjoner advarer om en økende krise for hjemløse, og mener EUs frie flyt forsterker problemene.
EUs traktatfestede bestemmelser om fri flyt av arbeidskraft, som også er nedfelt EØS-avtalen, er en drivkraft for sosial dumping i Norge og mange europeiske land. De store utfordringene i arbeidslivet var noe av bakteppet for brexitavstemningen, og den britiske regjeringen sier den nå skal få slutt på bruken av underbetalt arbeidskraft blant annet i helsesektoren.
Fri bevegelse av arbeidskraft kan være et gode for den med særskilt kompetanse og sterke forutsetninger i arbeidsmarkedet, men for mange er det en «frihet» til å bli utnyttet. Nå advarer europeiske hjelpeorganisasjoner om en økende krise for hjemløse, og mener EUs frie flyt forsterker problemene.
– EU har moralsk ansvar
Mens rekordmange borgere nå bor og arbeider i et annet EU-land, stiger også antallet europeere som flytter til et annet land og ender opp på gata, skriver nettavisen Politico.eu. Tall fra organisasjoner som hjelper hjemløse, viser at en stor andel kommer fra andre EU-land.
Direktør Freek Spinnewijn i FEANTSA, det europeiske nettverket for organisasjoner som arbeider med hjemløse, peker i artikkelen på koblingen mellom fri flyt og hjemløshet:
– Moralsk så bærer EU deler av ansvaret. Det er synd at de lukker øynene for den negative konsekvensen av fri bevegelse.
Antallet hjemløse har økt med 70 prosent
En rapport fra FEANTSA viser at det er minst 700 000 hjemløse i EU, og det er en økning på 70 prosent i løpet av ti år. I Brussel lever mange hjemløse på gatene og i metrostasjonene rundt det såkalte EU-kvartalet, der EU-kommisjonen, rådet og parlamentet holder til.
– Her tigger uteliggere om småpenger fra noen av EUs best betalte myndighetspersoner og diplomater, skriver Politico.
Stort bilde i toppen: FEANTSA, fra rapporten "Fourth Overview of Housing Exclusion in Europe 2019"