Vindpark i den belgiske delen av Nordsjøen.

Forslag til regulering av innsyn i havvindsøknader må skrinlegges

Nei til EU vil på det sterkeste oppfordre departementet til å skrinlegge dette forslaget om å begrense innsynsretten, skriver vi i vårt høringssvar.

For første gang skal det avholdes en konkurranse om prekvalifisering og tildeling av prosjektområder for vindkraft til havs. Sammenholdt med den kjensgjerning at havvind er omstridt og berører natur og flere næringer, tilsier dette størst mulig grad av åpenhet rundt søknader og saksbehandling – ikke det motsatte. Bare slik kan demokratiske prosesser og gode samfunnsmessige beslutninger sikres.

Det følger av offentleglova § 3 at «saksdokument, journalar og liknande register for organet er opne for innsyn dersom ikkje anna følgjer av lov eller forskrift med heimel i lov».

Nei til EU finner det derfor uforståelig at OED ønsker å hindre innsyn i både søknader og protokoller fra havvindprosjekter. Det vil man gjøre gjennom endringer i offentlighetsforskriften og havenergilovforskriften. Det hevdes at det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde informasjon om «tekniske innretninger og fremgangsmåter». Departementet foreslår at det kan gjøres unntak for hele søknadene og de øvrige dokumentene som omfattes av unntaket.

Det følger av forvaltningsloven § 13 b første ledd nr. 1 at taushetsplikt etter forvaltningsloven§ 13 ikke er til hinder for at «opplysningene i en sak gjøres kjent for sakens parter eller deres representanter». Videre følger det av forvaltningsloven § 18 første ledd at «en part har rett til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter».

Også denne retten til innsyn for berørte parter, som for eksempel fiskeriorganisasjonene, vil departementet ta bort. Dette er uakseptabelt.

Norges Fiskarlag og andre interesseorganisasjoner for fiskeriene har etterlyst nødvendig kunnskap om virkninger på havbunnen og hvordan lavfrekvent lyd fra vindkraftverk kan påvirke atferd, gyting og rekruttering hos viktige bestander. For å kunne vurdere slike eventuelle virkninger er det selvsagt avgjørende med innsyn i «tekniske innretninger og framgangsmåter».

Nei til EU er en aktiv forsvarer av folkestyre og demokrati. Innsynsretten i offentlig saksbehandling er en viktig pilar i et fungerende demokrati. Forsøk på innskrenking av denne fundamentale retten er ikke veien å gå.

Justisminister Emilie Enger Mehl skal ha honnør for at Justisdepartementet har trukket tilbake forslaget om å utvide unntaksmulighetene i Offentlighetsloven. Dette gjør det enda mer uforståelig at Olje- og Energidepartementet vil utvide unntakene i forskriften til samme lov.

Nei til EU vil på det sterkeste oppfordre departementet til å skrinlegge dette forslaget.

Stort bilde i toppen: Vindpark i den belgiske delen av Nordsjøen. (Foto ved Jesse De MeulenaereUnsplash )

reLATERT

Se alle arrangementer

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025 Kort oppsuppering av fylkesleiar Toril Mongstad.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?