Strid om innleie: EØS-tilsynet ESA mener de norske begrensningene i bruk av innleie er i strid med EØS-avtalen.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

Kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge er en av de viktigste enkeltsakene for Nei til EU nå! Norske politikere skal kunne bestemme selv over arbeidslivsspørsmål. Å stå opp for innleieforbudet handler om å stå opp for et trygt og godt organisert arbeidsliv. 

Bakgrunnen for saken:

Stortinget vedtok forbud mot innleie fra bemanningsforetak på bygg i 2022 i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold. Det pågår en rekke prosesser i etterkant av forbudet.

I september 2023 saksøkte ni bemanningsforetak staten i Oslo tingrett, og krevde 35 millioner kroner i erstatning for tap på grunn av de nye innleiereglene. Regjeringen mener at disse reglene er innenfor handlingsrommet til EØS-avtalen, og Tyskland og Belgia har lignende restriksjoner på innleie. De EØS-rettslige tolkningsspørsmålene i saken ble oversendt EFTA-domstolen i Luxembourg. Saken skal behandles videre i tingretten i etterkant av uttalelsen fra EFTA-domstolen. 

Oslo tingrett har bedt om avklaringer rundt de EØS-rettslige tolkningsspørsmålene i saken hvor ni bemanningsforetak har saksøkt staten i etterkant av forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i bygg i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold. Uttalelsen avklarer ikke saken.

To hovedpoeng i uttalelsen fra EFTA-domstolen er:

  1. De nasjonale innleiereglene begrenser bemanningsforetaks virksomhet og utgjør derfor en restriksjon på etableringsadgangen etter EØS-retten
  2. Selve formålet bak de nasjonale reglene er i prinsippet legitime. Tingretten må undersøke om tiltakene respekterer EØS-rettens proporsjonalitetsprinsipp. Altså må Tingretten påvise at innleierestriksjonene oppnår formålene på en konsistent og systematisk måte og at restriksjonene ikke går lengre enn det som er nødvendig for å nå formålet.

Her er uttalelsen fra EFTA-domstolen.

Hva betyr det at EFTA-domstolen kommer med en uttalelse:

Uttalelsen fra EFTA-domstolen er en såkalt «prejudisiell sak». Oslo tingrett har bedt EFTA-domstolen om å komme med en avklaring av EØS-rettslige spørsmål. EFTA-domstolens uttalelse er formelt rådgivende, men gir i praksis sterke føringer for norske rettsinstanser. Altså betyr det mye for saken i tingretten hvordan EFTA-domstolen har tolket EØS-retten.

Likevel er ikke en uttalelse fra EFTA-domstolen helt avgjørende: I den såkalte verftsaken, som startet i 2009, ble staten saksøkt av ni verft fordi de mente at allmenngjøringsforskriften ga en for kraftig økning av kostnadene for innleid arbeidskraft. Staten ble frikjent i Oslo tingrett, før dommen ble anket til lagmannsretten, som ba om at EFTA-domstolen skulle tolke EØS-regelverket relatert til saken. EFTA-domstolen mente at regelverket var et brudd på konkurransereglene. Borgarting lagmannsrett vurderte dette annerledes enn EFTA-domstolen, og forkastet anken fra verftene.  

Nei til EU fortsetter kampen for et trygt arbeidsliv:

Det er positivt at regjeringen har tørt å utfordre EØS-retten med innleieforbudet. Kampen for innleiereglene fortsetter!

EFTA-domstolens uttalelse gjør at utfallet fortsatt er usikkert når saken skal behandles videre i Oslo tingrett.

Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte at dersom ESA og EFTA-domstolen tvinger Norge til å endre innleieregelen, så må Norge finne en annen tilknytningsform til EU enn EØS-avtalen. Nei til EU er klare til å fortsette kampen for innleieforbudet. Vi er enig med Fellesforbundet: Dersom ESA eller EFTA-domstolen tvinger Norge til å endre innleiereglene, må Norge se på en annen tilknytningsform til EU enn EØS. Norske folkevalgte må få bestemme over reglene i arbeidslivet!

Nei til EUs landsmøte 8-10. november vedtok denne uttalelsen om innleie.

Stort bilde i toppen: Strid om innleie: EØS-tilsynet ESA mener de norske begrensningene i bruk av innleie er i strid med EØS-avtalen. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

25. okt. 2024

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!