Boye Ullmann på talerstolen på Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Kampen for politisk kontroll over krafta fortsetter 

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Høyesterett ga 31. oktober staten medhold i ACER-rettssaken. Grunnloven § 115 tapte. Grunnlovsbestemmelsen stiller krav om tre fjerdedels flertall for å avstå suverenitet, mens Stortinget vedtok EUs tredje energimarkedspakke i 2018 uten kvalifisert flertall. 

Høyesterett konkluderte altså med at suverenitetsavståelsen var lite inngripende. Dommen etterlater imidlertid fortsatt uklarheter om hva som er terskelen for at en suverenitetsavståelse er mer enn lite inngripende, og dermed krever behandling etter § 115. 

Videre har Høyesterett kun behandlet noen få bestemmelser i tredje energimarkedspakke om avståelse av direkte myndighet. De folkerettslige og politiske bindingene som EUs energipakker og EØS-regler setter for det norske storting og regjering ligger utenfor rettsaken og er ikke vurdert av Høyesterett. 

Dommen bekrefter at regjeringens instruksjonsrett etter Grunnloven § 3 blir innskrenket.  Høyesterett bygger på en forutsetning om at Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er en «nasjonal» forvaltningsmyndighet, samtidig som det medgis at norske myndigheter ikke kan bestemme hva RME skal mene. 

Nei til EU trapper nå opp kampen mot EUs fjerde energimarkedspakke. Her er det satt enda mer presise krav som hindrer regulering av krafteksporten, og ACER har fått utvidet sine fullmakter. Denne pakka vil være en ny ulykke for norske strømforbrukere og for norsk industri, som Nei til EU vil bruke all vår kraft for å avverge. 

Mange er med oss i kravet om å ta politisk kontroll med strømmarkedet. Fellesforbundets landsmøte vedtok krav om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke og frikoble Norge fra ACER. Landsmøtet slo fast kravet om å ta politisk kontroll med strømmarkedet og at krafta skal være under nasjonal styring. Et overveldende flertall på to tredeler av delegatene stemte for at Norge skal gå ut av ACER. Dette er klar melding fra LOs største forbund i privat sektor. Politisk er dette et krav om at deler av EUs tredje energimarkedspakke må reforhandles. 

Regjeringen sier i Hurdalsplattformen at «handlingsrommet i EØS-avtalen skal tas i bruk med særlig vekt på å sikre nasjonal kontroll på områder som norsk arbeidsliv, energi og jernbane». En sentral del av dette handlingsrommet er den avtalefestede retten til å avvise at nye EU-regler tas inn i EØS, og å forhandle uspiselig regelverk ut av EØS-avtalen. 

Nei til EU krever at regjeringen endelig viser at vetoretten i EØS-avtalen er til for å brukes. 

Nei til EU avslutter nå den rettslige prosessen mot norsk deltakelse i EUs energiunion, men den politiske kampen fortsetter. 

Stort bilde i toppen: Boye Ullmann på talerstolen på Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.