– Genteknologiloven er et av de få varige unntakene Norge har i EØS-avtalen. Utvanning eller endring av loven kan sette hele unntaket i spill, sa Nei til EU-lederen i sin hilsen til Bondelagets årsmøte på Lillehammer.
Kathrine Kleveland takket Norges Bondelag for godt samarbeid.
– Gode venner: Takk for samarbeid! Takk for stor og viktig økonomisk støtte fra Landbrukets organisasjoner. Takk for at mange av dere er medlemmer i Nei til EU. Vi har fortsatt plass til enda flere!
– I Norge er det store flertall på 14. året heldigvis fortsatt fornøyd med å være utenfor EU. Men vi vet det kan svinge, og jobber hver dag for et Norge fortsatt utenfor EU!
Bedre utenfor EU
– Lørdag hadde Nei til EU besøk av danske neivenner i lokalene til Bondelaget som vi får låne, sa Kleveland i hilsenen.
– Danskene var bekymret. Antall danske fulltidsbønder har sunket fra 40 000 til 10 000 på 15 år. Dansk landbruk står i en fullstendig uholdbar situasjon. Noen kaller det en dødsspiral. Gjeldsbyrden er snart 400 milliarder.
– Danskene var opptatt av at EU skal lage ny landbrukspolitikk. Det er Nei til EU også, og vi arrangerer et seminar om dette i september.
– En ung dansk bonde som har jobbet i Valdres, spurte om han kunne ta med koppen med budskapet Vi gjør landet vakkert. Jeg må innrømme at jeg sa ja.
Vil forsvare genteknologiloven
Kleveland viste til genteknologiloven, av mange kalt verdens beste genteknologilov, som en av mange fordeler utenfor EU, også for landbruket.
– Da er det bekymringsfullt at flertall i Bioteknologirådet på eget initiativ har tatt til orde for oppmyking og liberalisering. Heldigvis er det stor støtte, også i landbruket for å beholde en lov som bygger på føre-var prinsippet, og gir forbrukere rett til å velge om de ønsker GMO eller ikke, sa Kleveland.
– Ikke overraskende er det først og fremst oppdrettsnæringen og NHO som ønsker full EU-harmonisering og indirekte sier at vi ikke trenger denne loven.
– Bakgrunn for debatten er at de nye genredigeringsmetodene er mer presise og at det er mulig å gjøre store endringer uten å tilføre fremmed arvestoff til organismene.
– Dette gjør det mer aktuelt også for norsk landbruk å vurdere de nye metodene. Men i debatten er det viktig å huske at også genredigering kan gi uforutsette virkninger, i planter, dyr og ikke minst kan nye organismer forstyrre naturens balanse.
– Genteknologiloven er et av de få varige unntakene Norge har i EØS-avtalen, med rett til å avvise nye GMO-er godkjent i EU. Utvanning eller endring av loven kan sette hele unntaket i spill.
– For Nei til EU er det viktig å verne om EØS-unntaket. Nei til EU vil også være med å sikre åpenhet, og sørge for medvirkning i prosess om fremtidige endringer av genteknologiloven.
– En eventuell klimaavtale med EU må inngås som en selvstendig avtale, ikke som utvidelse eller tillegg til EØS-avtalen.
Klimaavtale med EU
Nei til EU arbeider med Jernbanepakke 4 og EUs energibyrå som fortsatt ikke er vedtatt på Island.
– Ut over det er vi opptatt av at Norge ikke kan akseptere en klimaavtale med EU som begrenser mulighetene for økt matproduksjon og økt bruk av skog til klimaløsninger og verdiskapning, sa Kleveland.
– En eventuell klimaavtale med EU må inngås som en selvstendig avtale, ikke som utvidelse eller tillegg til EØS-avtalen.
Stort bilde i toppen: Nei til EUs stand på Bondetinget, fra venstre Per Prestrud, Kathrine Kleveland, Jørn Grøtberg og Jørund Hassel. Foto: Øystein Moi