8. mars: Kjerringer mot at EU skal styre strømmen

Planene om norsk tilslutning til den tredje energimarkedspakken og dermed energiunionen til EU, blir framstilt som et grønt og vakkert framtidsprosjekt. Kraftkjerringer lar seg ikke lure.

Mer strømutveksling og prisharmonisering er EUs uttalte mål. Denne femte friheten er bra for dem som tjener på å eksportere enda mer fornybar norsk kraft. For dem gir mer eksport til en langt høyere europeisk strømpris ekstra fortjeneste, for vanlige folk og for industrien betyr det at vi gradvis importerer en langt høyere strømpris. I verste fall kan det bety industridød i kommuner som er bygd rundt kraftforedlende industri. Miljømessig betyr økt kraftutveksling mer turbinkjøring og skader på artsmangfoldet i vassdragene. Og det betyr sløsing med verdifull kraft som følge av effekttap.

Kvinnfolk vet bedre enn de fleste betydningen av velferdstjenester og levende kommuner.

Margaret Eide Hillestad
Margaret Eide Hillestad, leder i Nei til EUs kvinnepolitiske utvalg.

Derfor protesteres det på Sunndalsøra, i Høyanger, i Kristiansand, i Mo i Rana og på Odda. Død industri på disse stedene betyr også døde sentrum, nedlagte skoler og barnehager, reduserte offentlige tjenester og fraflytting. Viktige kvinnearbeidsplasser forsvinner.

Vi krever at den norske regjering holder oss utenfor energiunionen og ikke lar energibyrået ACER overstyre norsk kraftpolitikk og våre forvaltningsorganer. Stortinget må sette foten ned og bruke vetoretten mot Acer-forordningen og tredje energimarkedspakke.

Kraftkjerringer liker kortreist strøm. Kjerringer setter seg imot at økt etterspørsel etter energi skal føre til at flere vernede vassdrag blir bygget ut. Vi motsetter oss at regjeringen overlater til EUs fellesmarked å løse husholdningenes tilgang på strøm i krisesituasjoner.

Kvinnfolk vet bedre enn de fleste betydningen av velferdstjenester og levende kommuner. Vi vet at velferdsordninger ikke har kommet rekende på ei fjøl. De har blitt til etter langvarig kamp og på grunnlag av verdiskapningen som kraften fra fossefallene våre har muliggjort. Oljeinntektene kom først lenge etter at velferdsstaten var solid etablert.

For hundre år siden hadde vi framsynte politikere som sikret norsk eierskap og råderett over vannkraftressursene. I dag har vi politikere som i fullt alvor vil gi bort denne råderetten, om enn ikke eierskapet – i denne omgang. De vil attpå til at Stortinget skal avgjøre spørsmålet med vanlig flertall, ikke med tre fjerdedels flertall slik det kreves ved suverenitetsavståelse. Og uten skikkelig utredninger på forhånd, slik utredningsinstruksen for embetsverket krever.

Det er sånt om får oss kjerringer til å gnistre. I dette tilfellet er vi kjerringer med strømmen, både bokstavelig og billedlig talt. Kjerringer som fraber seg at EU skal styre krafta vår.

Nei til Acer og EUs energiunion. Kjerringer vil styre kraften vår selv!

  • Artikkelen kan reproduseres forutsatt at Nei til EU og forfatteren blir kreditert etter denne lisensen CC BY-SA-ND

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.