Kraftfull markering mot EUs jernbanepakke

Eidsvolls plass foran Stortinget ble godt fylt opp da jernbanefolk, fagforeninger, politiske partier, togvenner og Nei til EU torsdag markerte motstand mot Jernbanepakke 4.

Det var Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund som arrangerte markeringen foran Stortinget på torsdag. Et stort og kamplystent publikum møtte opp for å vise motstand mot å innføre EUs jernbanepakke 4 i EØS-avtalen, et forslag som regjeringen snart legger på Stortingets bord.

– Det har ikke vært demonstrasjonstog før markeringen. Demonstranter er kjørt hit med buss for tog, åpnet konferansier Knut Nærum, og la unnskyldende til at han måtte få denne vitsen unna med en gang.

– I høst står slaget om den største endringen for norsk jernbane noensinne. Vi sier nei til EUs jernbanepakke 4, og vi protesterer mot obligatorisk anbudskonkurranse på jernbanen.

Hans-Christian Gabrielsen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Det var en rekke appellanter fra LO og de politiske partiene. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var krystallklar: 

– I høst står slaget om den største endringen for norsk jernbane noensinne. Vi sier nei til EUs jernbanepakke 4, og vi protesterer mot obligatorisk anbudskonkurranse på jernbanen.

Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet, Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet, Rødts Benedikte Pryneid Hansen og Une Aina Bastholm fra MDG var også tydelige mot å innføre jernbanepakken i EØS – og fikk stor applaus fra de fremmøtte.

Samferdselsminister Jon Georg Dale fra Fremskrittspartiet forsøkte å vinne velvilje ved å innlede med at han er mot EU, men budskapet om jernbanepakkens fortreffelighet slo ikke an. Dale mente at regelverket fremmer internasjonal togtransport og sikkerhet.

– Vi skal fortsatt ha norsk råderett over norsk jernbane, hevdet han, og fikk buing til svar.

Audun Lysbakken
SV-leder Audun Lysbakken

– Jernbanen skal frakte folk rundt omkring i Norge, ikke frakte penger ut av landet.

SV-leder Audun Lysbakken stilte spørsmålet «hvorfor skal vi legge makta over norsk jernbane til Brussel?» Og med henvisning til utenlandske selskaper som vil konkurrere på norske spor fastslo han: 

– Jernbanen skal frakte folk rundt omkring i Norge, ikke frakte penger ut av landet.

Med en samlet opposisjon mot Jernbanepakke 4, er det Kristelig Folkepartis stemmer som avgjør saken på Stortinget. KrF har foreløpig ikke tatt stilling.

Ungdom mot EU og Kathrine Kleveland. Kaspar Tjeldflaat Steudel (til høyre) og Eirik Fenstad Thorbjørnsen (venstre).

Lisa Wensberg, Thomas Haug og Morten Harper fra Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Gratulerer med dagen! 

26. april 2024

La oss bruke 1. mai til å stå sammen mot EU, og kjempe for en rettferdig og likestilt verden. Vi har kraften til å skape endring. La oss bruke den. 

Gå med Nei til EU 1. mai!

26. april 2024

1. mai markerer arbeidernes dag og Nei til EU samles over hele landet for å vise styrke og solidaritet i kampen for sosial rettferdighet.

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.