Kraftfull markering mot EUs jernbanepakke

Eidsvolls plass foran Stortinget ble godt fylt opp da jernbanefolk, fagforeninger, politiske partier, togvenner og Nei til EU torsdag markerte motstand mot Jernbanepakke 4.

Det var Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund som arrangerte markeringen foran Stortinget på torsdag. Et stort og kamplystent publikum møtte opp for å vise motstand mot å innføre EUs jernbanepakke 4 i EØS-avtalen, et forslag som regjeringen snart legger på Stortingets bord.

– Det har ikke vært demonstrasjonstog før markeringen. Demonstranter er kjørt hit med buss for tog, åpnet konferansier Knut Nærum, og la unnskyldende til at han måtte få denne vitsen unna med en gang.

– I høst står slaget om den største endringen for norsk jernbane noensinne. Vi sier nei til EUs jernbanepakke 4, og vi protesterer mot obligatorisk anbudskonkurranse på jernbanen.

Hans-Christian Gabrielsen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Det var en rekke appellanter fra LO og de politiske partiene. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var krystallklar: 

– I høst står slaget om den største endringen for norsk jernbane noensinne. Vi sier nei til EUs jernbanepakke 4, og vi protesterer mot obligatorisk anbudskonkurranse på jernbanen.

Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet, Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet, Rødts Benedikte Pryneid Hansen og Une Aina Bastholm fra MDG var også tydelige mot å innføre jernbanepakken i EØS – og fikk stor applaus fra de fremmøtte.

Samferdselsminister Jon Georg Dale fra Fremskrittspartiet forsøkte å vinne velvilje ved å innlede med at han er mot EU, men budskapet om jernbanepakkens fortreffelighet slo ikke an. Dale mente at regelverket fremmer internasjonal togtransport og sikkerhet.

– Vi skal fortsatt ha norsk råderett over norsk jernbane, hevdet han, og fikk buing til svar.

Audun Lysbakken
SV-leder Audun Lysbakken

– Jernbanen skal frakte folk rundt omkring i Norge, ikke frakte penger ut av landet.

SV-leder Audun Lysbakken stilte spørsmålet «hvorfor skal vi legge makta over norsk jernbane til Brussel?» Og med henvisning til utenlandske selskaper som vil konkurrere på norske spor fastslo han: 

– Jernbanen skal frakte folk rundt omkring i Norge, ikke frakte penger ut av landet.

Med en samlet opposisjon mot Jernbanepakke 4, er det Kristelig Folkepartis stemmer som avgjør saken på Stortinget. KrF har foreløpig ikke tatt stilling.

Ungdom mot EU og Kathrine Kleveland. Kaspar Tjeldflaat Steudel (til høyre) og Eirik Fenstad Thorbjørnsen (venstre).

Lisa Wensberg, Thomas Haug og Morten Harper fra Nei til EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.