Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU i sin mormors hjemmevevde jakke og Reidun B Heggen, med T-skjorta Verden er større enn EU.

Kvinner i klimakrise

Klimakrisen rammer kvinner hardest, men kvinner og barn blir i mindre grad lyttet til når problemet beskrives og løsningene debatteres. Mange flere kvinner omkommer i naturkatastrofer, spesielt i utviklingsland.

Ifølge den britiske bistandsorganisasjonen Oxfam har kvinner og barn 14 ganger større risiko enn menn for å omkomme i naturkatastrofer. I Aceh-provinsen i Indonesia var mer enn tre fjerdedeler av de omkomne etter tsunamien i 2004 kvinner og barn. Et sterkt apropos nå når sterke nyhetsinnslag om mennesker på flukt når oss i forkant av 8. mars.  
  
De fleste av oss har tatt inn over oss at når været har blitt varmere, villere og våtere, får det konsekvenser vi må gjøre noe med. Karina Standal fra Cicero/SUM skriver i artikkelen «Kvinner og energi i et grønt skifte» at «kvinner oftere er underrepresentert i yrker og beslutningstaking rundt energi». En viktig forutsetning for å ta kvinners kunnskap i bruk, er at rettigheter, status, lønn og eierskap sidestilles med menns. Det er et paradoks at kvinner og barn som blir hardest rammet i klimakrisen, får liten plass i klimadebatten.  
 

Presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, er kvinne, men styrer dessverre fortsatt en mannstung union. EU er offensiv, og EU-presidentens «nye grønne avtale» ser fin ut på papiret, men er EU villig til å betale det et grønt skifte faktisk koster?

 

Dagens klimateknologi krever økt forbruk av mineralene tinn, wolfram, tantal og gull. Når disse kommer fra DR Kongo eller de nærmeste nabolandene kalles disse for konfliktmineraler. EUs lovgivning på slike konfliktmineraler er kritisert av Amnesty for å være for slapt.  
 
Det er også vanskelig å forstå at EU-presidentens «nye grønne avtale» skal lykkes så lenge EUs fire friheter og mål om stadig vekst ligger til grunn. EUs traktatfestede «frie» marked og konkurranse hindrer land og lokalsamfunn i å gå foran med nye, gode løsninger. Europeiske hjelpeorganisasjoner advarer om en økende krise for hjemløse, og mener EUs frie flyt forsterker problemene. 
 
Utenfor EU har Norge en selvstendig stemme som vi burde bruke oftere. Det er ingen tvil om at internasjonalt samarbeid må til om Norge skal nå målene i Paris-avtalen, men vi er nødt til å sørge for at våre kutt ikke fører til økt lidelse, konflikter og utslipp i andre deler av verden. Fram mot FNs klimatoppmøte i Storbritannia senere i år forventer vi at Norge er en pådriver for gode klimatiltak som skal sikre både kvinner og menn et levelig miljø. 

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU i sin mormors hjemmevevde jakke og Reidun B Heggen, med T-skjorta Verden er større enn EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

8. mars 2023: Kjerringer mot at EU skal styre strømmen

08. mars 2023

Uttalelse fra kvinnepolitisk utvalg til 8. mars.

Ikke slik vi vil Norge skal framstå

07. mars 2023

Det har over lang tid utviklet seg en maktarroganse på Stortinget og blant skiftende regjeringer. En arroganse som har smittet over på både kommuner og statlige foretak med sine utallige direktører.

– Bli med på kvinnedagen 8. mars!

06. mars 2023

Reidun Berntsen Heggen oppfordrer alle til å gå under parolen til «Kjerringer mot at EU skal styre strømmen» på kvinnedagen.

Respekter Grunnloven og samiske interesser

01. mars 2023

Nei til EU forventer at regjeringa tar umiddelbare skritt for å effektuere høyesterettsdommen i Fosen-saken.

– Helvete er et sted der barn drukner

01. feb. 2023

Boken Budbringeren fra Helvete er både helt grusom, og veldig nødvendig. Kristina beskriver realitetene i flyktningpolitikken på en hjerteskjærende måte.

Arbeidslivet for kvinner i EU 

21. nov. 2022

Kvinner i EU har i dag en lavere tilgang på arbeidslivet enn menn og kvinner tjener også mindre enn menn.

Verden er større enn EU 

28. okt. 2022

For Nei til EU er folkestyre, miljø og solidaritet de fremste verdiene vi ønsker å fronte i kampen mot EU-medlemskap og tilpassing til EUs politikk gjennom EØS.  

En brei, antirasistisk organisasjon

20. okt. 2022

Nei til EU kan bli en slagkraftig og brei organisasjon om vi klarer å markere oss med en tydelig antirasistisk profil.

Folkelig og lokalt forankret klimapolitikk

17. okt. 2022

Nei til EU ønsker en ambisiøs klimapolitikk som utvikler unike og lokale løsninger, og kutter utslipp her hjemme.

Folkets nei på Stortinget

13. okt. 2022

– Som en bred neiside må vi øke bevisstheten i befolkningen om lover som kommer fra EU, være på hugget og ikke passiviseres av EU-regelverk.

Standpunkt 3-2022

13. okt. 2022

I dette nummeret av Nei til EUs avis Standpunkt kan du blant annet lese intervju med Sofie Marhaug og Marit Knutsdatter Strand, som sitter på Stortinget for Rødt og Senterpartiet.

Mercosur rundt Magnette

10. okt. 2022

Mens Bolsonaro og Lula kjemper om makten i Brasil, vil EU-kommisjonen omgå demokratiet i Europa.