Nei til EU-leder Einar Frogner på landsmøtet i november 2022.

Nei til EU anker lagmannsrettens ACER-dom 

Nei til EU vedtok på et ekstraordinært styremøte torsdag kveld å anke ACER-dommen til Høyesterett.   

Nei til EU mener avståelsen av suverenitet til EUs energibyrå ACER, EØS-tilsynet ESA og den uavhengige Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er i strid med Grunnloven og ikke kunne vedtas med vanlig flertall. Borgarting lagmannsrett ga ikke medhold og frifant staten. Nei til EU ble likevel fritatt fra å dekke statens saksomkostninger på grunn av sakens «omstridte, uavklarte og prinsipielle rettsspørsmål av betydelig samfunnsmessig interesse» (for å sitere dommen).  

– Lagmannsretten har redusert saken til et spørsmål om rent tekniske reguleringer av kraftoverføring, som retten mener er lite inngripende. Vi mener man da ser bort fra hvordan disse reguleringene utgjør rammeverket for det energimarkedet som har gitt oss historisk høye strømpriser. Hvis reguleringsmyndighetene i landene er uenige om for eksempel bruk av utenlandskablene og krafteksport, er det ACER som bestemmer, overfor Norge via EØS-tilsynet ESA. Dette er en suverenitetsavståelse som kan være svært inngripende for det norske samfunnet, sier Nei til EUs leder Einar Frogner.  

Under rettsforhandlingene 31. oktober til 4. november prosederte og førte Nei til EU flere vitner som begrunnet sammenhengen mellom suverenitetsavståelsen, påkoblingen til EUs energiunion og høyere strømpris i Norge – og de store konsekvensene vi nå ser at dette har for norsk næringsliv og husholdninger.    

Nei til EU har saksøkt staten fordi Stortinget ikke fulgte Grunnloven § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energimarkedspakke ble vedtatt i mars 2018.  

Det var i november 2018 at Nei til EU stevnet staten. I mars 2021 fikk Nei til EU medhold i Høyesterett om at saken kan fremmes. Oslo tingretts dom 22. november 2021 ga ikke Nei til EU medhold, og anken ble forkastet av Borgarting lagmannsrett 7. desember 2022. 

Nå tar Nei til EU saken videre til Høyesterett. 

Mer informasjon om Nei til EUs ACER-søksmål.  

Kontakt:  

  • Einar Frogner, leder i Nei til EU, tlf. 97696163  

Stort bilde i toppen: Nei til EU-leder Einar Frogner på landsmøtet i november 2022. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.