Se video om Acer og Grunnloven med Peter Ørebech

– Vi har utredet disse spørsmålene lenge og vel, og vi har kommet til samme konklusjon. At Acer-tilknytningen dreier seg om en suverenitetsavståelse som må følge paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall, sier professor Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø.

Ørebech er jurist og professor ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø. Han er engasjert i debatten om forholdet til Grunnloven ved vedtaket om tilslutning til EUs energibyrå Acer.

– Jeg er ikke alene om å engasjere meg i denne saken, sier Peter Ørebech i videoen som nå ligger ute på nettsiden. Ørebech viser at også jusmiljøet som driver med statsrett ved universitetet i Bergen har engasjert seg i saken. Det samme gjelder statsrettsprofessoren ved Universitetet i Oslo.

  • Se den komplette videoen med Peter Ørebech her (23:26 min):

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Krever behandling med tre fjerdedels flertall

– Vi har utredet disse spørsmålene lenge og vel, og vi har gjort det isolert hver for oss, uten å samarbeide om noe, og alle vi har kommet til samme konklusjon. At Acer-tilknytningen dreier seg om en suverenitetsavståelse, som ikke kan vedtas ved et simpelt, eller alminnelig, flertall etter Grunnlovens paragraf 26, men må følge paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall, sier Ørebech.

– Til tross for innvendingene fra universitetsmiljøene så har dette kravet ikke blitt tatt alvorlig, og ikke blitt tatt hensyn til i Stortinget. De har overhodet ikke lagt vekt på det.

– Det andre problemet er at regjeringen og Stortinget ikke hører på den juridiske ekspertisen. Det syns jeg er ganske alvorlig.

– Vi pleier å fremstille oss selv som en rettsstat, altså et land som pleier å følge lov og rett i de vedtakene som treffes. Men her har man totalt ignorert innvendingene, man har tiet i hjel at det juridiske etablissementet på universitetene er helt samstemte om at dette er en betydelig suverenitetsavgivelse, som krever behandling etter Grunnlovens paragraf 115. Det har man ikke giddet å ta hensyn til.

  • Se en kortversjon av intervjuet med Peter Ørebech: 

reLATERT

Se alle arrangementer

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Del 10 Handel og samarbeid med EU uten EØS

12. feb. 2024

Dersom EØS-avtalen sies opp, skal handelsavtalen som ble inngått mellom Norge og EU før EØS igjen regulere handelen.