Se video om Acer og Grunnloven med Peter Ørebech

– Vi har utredet disse spørsmålene lenge og vel, og vi har kommet til samme konklusjon. At Acer-tilknytningen dreier seg om en suverenitetsavståelse som må følge paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall, sier professor Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø.

Ørebech er jurist og professor ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø. Han er engasjert i debatten om forholdet til Grunnloven ved vedtaket om tilslutning til EUs energibyrå Acer.

– Jeg er ikke alene om å engasjere meg i denne saken, sier Peter Ørebech i videoen som nå ligger ute på nettsiden. Ørebech viser at også jusmiljøet som driver med statsrett ved universitetet i Bergen har engasjert seg i saken. Det samme gjelder statsrettsprofessoren ved Universitetet i Oslo.

  • Se den komplette videoen med Peter Ørebech her (23:26 min):

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Krever behandling med tre fjerdedels flertall

– Vi har utredet disse spørsmålene lenge og vel, og vi har gjort det isolert hver for oss, uten å samarbeide om noe, og alle vi har kommet til samme konklusjon. At Acer-tilknytningen dreier seg om en suverenitetsavståelse, som ikke kan vedtas ved et simpelt, eller alminnelig, flertall etter Grunnlovens paragraf 26, men må følge paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall, sier Ørebech.

– Til tross for innvendingene fra universitetsmiljøene så har dette kravet ikke blitt tatt alvorlig, og ikke blitt tatt hensyn til i Stortinget. De har overhodet ikke lagt vekt på det.

– Det andre problemet er at regjeringen og Stortinget ikke hører på den juridiske ekspertisen. Det syns jeg er ganske alvorlig.

– Vi pleier å fremstille oss selv som en rettsstat, altså et land som pleier å følge lov og rett i de vedtakene som treffes. Men her har man totalt ignorert innvendingene, man har tiet i hjel at det juridiske etablissementet på universitetene er helt samstemte om at dette er en betydelig suverenitetsavgivelse, som krever behandling etter Grunnlovens paragraf 115. Det har man ikke giddet å ta hensyn til.

  • Se en kortversjon av intervjuet med Peter Ørebech: 

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.