Se video om Acer og Grunnloven med Peter Ørebech

– Vi har utredet disse spørsmålene lenge og vel, og vi har kommet til samme konklusjon. At Acer-tilknytningen dreier seg om en suverenitetsavståelse som må følge paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall, sier professor Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø.

Ørebech er jurist og professor ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø. Han er engasjert i debatten om forholdet til Grunnloven ved vedtaket om tilslutning til EUs energibyrå Acer.

– Jeg er ikke alene om å engasjere meg i denne saken, sier Peter Ørebech i videoen som nå ligger ute på nettsiden. Ørebech viser at også jusmiljøet som driver med statsrett ved universitetet i Bergen har engasjert seg i saken. Det samme gjelder statsrettsprofessoren ved Universitetet i Oslo.

  • Se den komplette videoen med Peter Ørebech her (23:26 min):

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

Krever behandling med tre fjerdedels flertall

– Vi har utredet disse spørsmålene lenge og vel, og vi har gjort det isolert hver for oss, uten å samarbeide om noe, og alle vi har kommet til samme konklusjon. At Acer-tilknytningen dreier seg om en suverenitetsavståelse, som ikke kan vedtas ved et simpelt, eller alminnelig, flertall etter Grunnlovens paragraf 26, men må følge paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall, sier Ørebech.

– Til tross for innvendingene fra universitetsmiljøene så har dette kravet ikke blitt tatt alvorlig, og ikke blitt tatt hensyn til i Stortinget. De har overhodet ikke lagt vekt på det.

– Det andre problemet er at regjeringen og Stortinget ikke hører på den juridiske ekspertisen. Det syns jeg er ganske alvorlig.

– Vi pleier å fremstille oss selv som en rettsstat, altså et land som pleier å følge lov og rett i de vedtakene som treffes. Men her har man totalt ignorert innvendingene, man har tiet i hjel at det juridiske etablissementet på universitetene er helt samstemte om at dette er en betydelig suverenitetsavgivelse, som krever behandling etter Grunnlovens paragraf 115. Det har man ikke giddet å ta hensyn til.

  • Se en kortversjon av intervjuet med Peter Ørebech: 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.