Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017.

Stopp suverenitetsavståelse til EU. Innsamling til ACER-søksmål

Nei til EU starter i dag innsamling til ACER-søksmål: Stopp suverenitetsavståelse til EU.

– Nei til EU vil ha en rettslig prøving av om suverenitetsavståelsene er i samsvar med Grunnloven. Nei til EU mener at Norges avståelse av suverenitet til EU, nå sist til energibyrået ACER, er grunnlovsstridig, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

– Innsamlingens mål er en rettslig prøving av dette. Å forberede og gjennomføre en mulig rettssak blir kostbart. Derfor samler vi inn penger. Vi er klar til å ta saken hele veien gjennom rettssystemet, om nødvendig helt til Høyesterett, sier Kleveland.

– I mars vedtok Stortinget å knytte Norge til EUs energibyrå Acer. Dermed overførte vi enda en bit suverenitet til EU. Vedtaket ble fattet med alminnelig flertall.

– Et inngrep i kontroll og styring av vår viktigste naturressurs er ikke lite inngripende slik stortingsflertallet har lagt til grunn. Og det er summen av alle små og store suverenitetsavståelser som må vurderes i forhold til Grunnloven, sier Kleveland.

Olaf Gjedrem utenfor Stortinget
Nestleder i Nei til EU Olaf Gjedrem

– Storting og regjering fekk klar beskjed frå leiande fag jurister at §115 må brukast ved avgjeving av suverenitet til Acer. Likevel valde dei å trumfa saka gjennom med vanleg fleirtal. Me vil stoppa Stortinget si gradvise suverenitetsavståing og hindra at Stortinget skaper ein sedvane og brukar sitt vanlege EU venlege fleirtal for å gje EU makta over viktige samfunnsoppgåver, seier Olaf Gjedrem, nestleiar i Nei til EU.

– Grunnlova sin §115 slår fast at då skal tre firedeler av representantane stå bak, elles taper demokratiet, seier Gjedrem.

  • For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland, på 928 25 162, eller Olaf Gjedrem på 930 63 697.
  • Pressebilde til fri bruk kan lastes ned fra vår Flickr-side her.

Stort bilde i toppen: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, november 2017. (Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.