Nei til EU krever at regjeringen bruker vetoretten i EØS-avtalen mot EUs fjerde energimarkedspakke. Uttalelse fra Nei til EUs styremøte 27. august 2022.
Strøm har blitt en vare som alt annet, med rekordhøye priser i Sør- og Vest-Norge. Med tilknytningen til EUs energiunion og ACER har nasjonal kontroll gått tapt. EUs femte frihet er fri flyt av energi, der markedet skal lede strømmen og sette prisen. Taperne er husholdningene, næringsliv og grunnlaget for ny, grønn industri i Norge.
Dette kan ikke fortsette. Norge er en stor leverandør på energi og trenger ikke å stå med lua i hånda. Regjeringen må regjere framfor markedstvang. Strømeksporten må reguleres slik at vannmagasinene kan fylles opp. Kablene til Tyskland og Storbritannia er i realiteten rene eksportkabler og avtalene må reforhandles. Toprissystem på strøm må innføres. Makspris for industri, landbruk og basisforbruk for husholdninger. Nei til EU støtter demonstrasjonen 19. september under parolen «Ta kontroll over vannkrafta».
De mest ihuga EU-tilhengerne mener at dagens strømprissystem er å vise solidaritet med Europa. I så fall solidaritet med hvem? De få som tjener grovt eller de mange som må betale?
Det norske kraftsystemet er bygd opp av fellesskapet og med en lav produksjonspris. Dette fortrinnet må brukes til å sikre et lavutslippssamfunn framfor å selges til høystbydende. Det er solidaritet med klima og framtiden. Et eventuelt kraftoverskudd kan eksporteres og inngå i en fornuftig kraftutveksling.
Nylig konkluderte Reguleringsmyndigheten for energi (RME), ACERs forlengede arm, med at Norge ikke kan regulere strømeksporten av hensyn til pris. Stortingets ACER-vedtak ble gjort med begrunnelse i at det var lite inngripende. Det er slett ikke lite inngripende å frata folkevalgte muligheten til å gjøre noe med strømprisen.
EUs fjerde energimarkedspakke gir ACER, EU-kommisjonen eller EØS-tilsynet ESA og RME enda mer myndighet på bekostning av nasjonal politisk kontroll. ACER kan opprette egne kontor i landene for tettere oppfølging, også mot et lands vilje, og det kan ilegges store bøter til foretak i Norge som ikke følger EU-reglene eller pålegg fra ACER.
Norge må frikobles fra energibyrået ACER. Energiregelverket om krafthandel må suspenderes og tas ut av EØS-avtalen.
Stort bilde i toppen: Kraftlinjer. (CC 0)