Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Flere av demonstrasjonene har trukket frem frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay. Avtalen anses som en trussel for det lokale landbruket. 1. februar demonstrerte blant annet Via Campesina i Brussel med tydelig beskjed om at frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur må stoppes.

Bondeorganisasjoner og miljøorganisasjoner er bekymret for at avtalen vil favorisere store selskaper, samtidig som den undergraver små- og mellomstore bønder sitt livsgrunnlag. En frihandelsavtale mellom EU og Mercosur vil føre til mer import av mat, og det vil bli vanskelig for europeiske bønder å konkurrere mot billigere importerte landbruksvarer. Frankrikes president Emmanuel Macron har vært tydelig skeptisk til avtalen, spesielt for å beskytte det franske landbruket mot import av storfekjøtt fra Argentina og Brasil. Dersom frihandelsavtalen fører til nedleggelse av lokal matproduksjon vil det svekke matsuvereniteten, hvilket igjen vil gjøre det vanskelig for Europa i møte med fremtidige kriser.

Samtidig er det problematisk dersom EU gjør seg avhengig av import av mat og bruk av landbruksjord i Mercosur-landene. I Brasil er allerede avskoging av regnskogen en enorm utfordring, hvor det agroindustrielle jordbruket driver stordrift på bekostning av natur, urfolk og småbønder. Greenpeace har kalt avtalen et mareritt for naturen. En avtale mellom EU og Mercosur ville ført til økt press på landområder i Mercosur-landene, samtidig som det svekker matsuvereniteten både i EU og Sør-Amerika. Frihandelsavtalen mellom Mercosur og EU skaper selvsagt usikkerhet for europeiske bønder. Men grunnet Artikkel 19 i EØS-avtalen om gradvis liberalisering av handelen med landbruksvarer, så kan den også gi indirekte konsekvenser for det norske landbruket.

Dessuten vil avtalen mellom EFTA og Mercosur påvirke norsk landbruk direkte. Denne avtalen har sannsynligvis mange likhetstrekk med avtalen mellom EU og Mercosur. I desember 2023 møttes norske, sveitsiske og argentinske diplomater for å diskutere avtalen. For tiden blir den gjennomgått teknisk og juridisk, og hele avtalen vil først bli offentliggjort når den er ferdig gjennomgått og partene er enige i alle elementer. Det er en udemokratisk, lukka prosess, som det er vanskelig å påvirke.

Bøndene demonstrerer i Europa. EU må stoppe den nyliberalistiske landbrukspolitikken sin, som vanskeliggjør bøndene sine kår. Det er på tide at avtalen mellom EU og Mercosur blir endelig stanset! Politikerne i Norge må også på banen – regjeringspartiet Senterpartiet skriver på nettsiden sin at de skal: «Bidra til at Norge sier «nei» til Mercosur-avtalen og andre lignende avtaler som kan utfordre norsk matproduksjon.». Hurdalsplattformen lover økt selvforsyning. Regjeringen må gå tydelig ut og stanse Mercosur-avtalen i EFTA!

Innlegget ble først publisert i Nationen

reLATERT

Se alle arrangementer

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Jordbruket og EU 

14. jan. 2025

Utenfor EU har Norge en egen jordbrukspolitikk, utformet gjennom jordbruksforhandlinger og politiske prosesser i Stortinget. Vi kan skreddersy politikken til å passe norske forhold. 

Regjeringen ønsker å overkjøre landbruket og miljøet

08. jan. 2025

Vi ønsker en avtale som kommer folk og klima til gode - ikke en som bare tjener snevre økonomiske interesser.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

Takk for maten

06. jan. 2025

Aldri vil jeg bytte bort svineribba med biff fra Belgisk blå.

EU og Mercosur har underskrevet gigaavtale!

06. des. 2024

Naturen, småbøndene og klima taper med EU-Mercosur-avtalen.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.