Troms sier nei til Acer

Fylkestinget i Troms sa i dag nei til norsk tilknytning til EUs energibyrå ACER.

Uttalelsen, med tittelen «Nei til EUs energiunion!», ble vedtatt i fylkestinget i Troms 16. mars med 22 mot 14 stemmer. Senterpartiet, Arbeiderpartiet, KRF, SV og Rødt stemte for uttalelsen, og Mdg, V, Frp og H stemte imot.

«Fylkestinget i Troms mener norsk råderett over egen energi er grunnleggende for landets utvikling og framtid, og at det er helt nødvendig å sikre nasjonal kontroll over den viktige evigvarende energiressursen som vannkrafta er», heter det i uttalelsen.

Fylkestinget frykter at ACER kan pålegge EU/EØS-land å bygge flere kabler, samt bestemme hvor mye strøm som overføres.

«Stortinget skal i løpet av våren 2018 behandle hvilken makt Norge skal avgi til ACER, og en slik tilslutning vil etter fylkestingets mening kunne flytte makt og beslutningsmyndighet over norsk kraft ut av landet. Fylkestinget frykter at ACER kan pålegge EU/EØS-land å bygge flere kabler, samt bestemme hvor mye strøm som overføres. I tillegg vil strømprisene kunne bli høyere i Norge, noe som vil få konsekvenser for innbyggerne, kommuner og industri».

Fylkestinget i Troms avslutter med at «Norge må basert på kjente fakta si nei til å knytte oss til EUs Energiunion (ACER). Hvis saken i sin nåværende form tas til behandling – må Stortinget behandle saken med krav om ¾ flertall på grunn av suverenitetsavståelse i henhold til Grunnlovens §115.»

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.