EU-toppmøtet denne uken har uløselige utfordringer med migrasjon. EU-parlamentets opphavsrettsregler ødelegger internett, men militærsamarbeidet har framgang.
EU vil gjøre nye militærstyrker tilgjengelige for FN og NATO. Nye militærstyrker som utvikles innenfor EUs nye forsvarssamarbeid PESCO, skal også kunne brukes av FN og NATO.
Opphavsrettsreglar og internett
Europaparlamentet vil oppdatere reglene for opphavsrett. Måten det vil gjøre det på, gjør at kritikerne frykter at det er over og ut for internett slik vi kjenner det i dag. Et kontroversielt lovforslag fra EU får kritikerne til å frykte at internett skal dø.
Internett-pionerer kritiserer EU-lov. – Ved å kreve at Internett-plattformer gjennomfører automatisk filtering av alt innholdet som brukerne laster opp tar Article 13 et makeløst steg mot å forvandle Internett fra en åpen plattform for deling og innovasjon til et verktøy for automatisk overvåkning og kontroll av dets brukere.
Migrasjon truer EU-toppmøtet
Migrasjon, Trump, Russland, euro-reform og bråkmakere i øst og sør. Problemsakene står i kø for EU. Toppmøtet torsdag og fredag ligger an til å bli det mest krevende på lenge for EU. Ingenting tyder på at de utallige flokene blir løst nå.
I dag har EU toppmøte der EUs asylplan skal vedtas. Men så langt er det få som makter å forklare nøyaktig hva innholdet i planen er. Forslaget om «regionale ilandstigningsplattformer» er i ferd med å få en nøkkelrolle i krangelen om EUs asylpolitikk.
Biskop ristar asyl-løysing. – Dersom mottakssenter i Nord-Afrika handlar om å kjøpe desse menneska vekk frå våre land og våre liv, ja, så er det djupt umoralsk. Sjefsbiskopen i Den norske kyrkja er svært kritisk til forslaget som blir sentralt på morgondagens EU-toppmøtet om asyl- og flyktningpolitikk. (Artikkel delvis bak betalingsmur.)
Må løse migrantfloke. Motsetningene i flyktningpolitikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger. Frankrikes president Emmanuel Macron foreslår å opprette lukkede asylmottak i Europa og mener EU-land som nekter å ta imot flyktninger, bør straffes økonomisk.
EØS-avtalen
Kristin Halvorsen, leder i Bioteknologirådet, og Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet, svarer Kathrine Kleveland i Nationen. «EØS-avtalen og GMO-er: Ingen grunn til bekymring
Norge kan fortsatt legge ned forbud mot GMO-er godkjent i EU.»
EUs medlemsland sier nei til trygdekutt. Norge ønsker å kutte i barnetrygd som sendes ut av landet. Nå sier EUs medlemsland nei til forslaget. EUs ministerråd sa nei til å justere trygdeytelser som sendes ut av landet til kostnadsnivået i det landet pengene skal sendes til, slik regjeringen ønsker. Saken er fortsatt til behandling i EU-parlamentet.
EUs energibyrå får ikke makten kommisjonen ønsket seg. Medlemslandene i EU setter nå ned foten. – Det har vært positivt å se at flere av EU-landene har vært skeptiske til å avgi så mye suverenitet som EU-kommisjonen la opp til. Samtidig har vi sett før at det EU ikke får til i første runde kan de likevel få til i andre eller tredje omgang. Vi regner med at EU igjen vil prøve å gi mer makt til Acer i neste runde, sier Kathrine Kleveland.
Lastebileierne mot liberalisering av kabotasjereglene. «NLF opplever heldigvis bred politisk støtte i vårt krav om at Norge må motsette seg ethvert forslag fra EU om å liberalisere kabotasjereglene ytterligere. Dette er bra, men det vil ikke forhindre utenlandske transportører i å fortsatt kjøre ulovlige kabotasjeoppdrag i Norge.»
Andre saker
Klassekampens lederartikkel om meningsmålingen som viser danskenes iver for norden: «EUs nåværende utvikling i retning en føderal stat bør være en anledning til igjen å reise en diskusjon om alternativer til EU som har folkelig støtte og legitimitet.»