Soldater på marsj med bajonetten på.

Uka som gikk: EU ødelegger internett, vil ha egen hær og slåss om migranter

EU-toppmøtet denne uken har uløselige utfordringer med migrasjon. EU-parlamentets opphavsrettsregler ødelegger internett, men militærsamarbeidet har framgang.

EU vil gjøre nye militærstyrker tilgjengelige for FN og NATO. Nye militærstyrker som utvikles innenfor EUs nye forsvarssamarbeid PESCO, skal også kunne brukes av FN og NATO.

Opphavsrettsreglar og internett

Europaparlamentet vil oppdatere reglene for opphavsrett. Måten det vil gjøre det på, gjør at kritikerne frykter at det er over og ut for internett slik vi kjenner det i dag. Et kontroversielt lovforslag fra EU får kritikerne til å frykte at internett skal dø.

Internett-pionerer kritiserer EU-lov. – Ved å kreve at Internett-plattformer gjennomfører automatisk filtering av alt innholdet som brukerne laster opp tar Article 13 et makeløst steg mot å forvandle Internett fra en åpen plattform for deling og innovasjon til et verktøy for automatisk overvåkning og kontroll av dets brukere.

Migrasjon truer EU-toppmøtet

Migrasjon, Trump, Russland, euro-reform og bråkmakere i øst og sør. Problemsakene står i kø for EU. Toppmøtet torsdag og fredag ligger an til å bli det mest krevende på lenge for EU. Ingenting tyder på at de utallige flokene blir løst nå.

I dag har EU toppmøte der EUs asylplan skal vedtas. Men så langt er det få som makter å forklare nøyaktig hva innholdet i planen er. Forslaget om «regionale ilandstigningsplattformer» er i ferd med å få en nøkkelrolle i krangelen om EUs asylpolitikk.

Biskop ristar asyl-løysing. – Dersom mottakssenter i Nord-Afrika handlar om å kjøpe desse menneska vekk frå våre land og våre liv, ja, så er det djupt umoralsk. Sjefsbiskopen i Den norske kyrkja er svært kritisk til forslaget som blir sentralt på morgondagens EU-toppmøtet om asyl- og flyktningpolitikk. (Artikkel delvis bak betalingsmur.)

Må løse migrantfloke. Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.

Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger. Frankrikes president Emmanuel Macron foreslår å opprette lukkede asylmottak i Europa og mener EU-land som nekter å ta imot flyktninger, bør straffes økonomisk.

EØS-avtalen

Kristin Halvorsen, leder i Bioteknologirådet, og Ole Johan Borge, direktør i Bioteknologirådet, svarer Kathrine Kleveland i Nationen. «EØS-avtalen og GMO-er: Ingen grunn til bekymring
Norge kan fortsatt legge ned forbud mot GMO-er godkjent i EU.»

EUs medlemsland sier nei til trygdekutt. Norge ønsker å kutte i barnetrygd som sendes ut av landet. Nå sier EUs medlemsland nei til forslaget. EUs ministerråd sa nei til å justere trygdeytelser som sendes ut av landet til kostnadsnivået i det landet pengene skal sendes til, slik regjeringen ønsker. Saken er fortsatt til behandling i EU-parlamentet.

EUs energibyrå får ikke makten kommisjonen ønsket seg. Medlemslandene i EU setter nå ned foten. – Det har vært positivt å se at flere av EU-landene har vært skeptiske til å avgi så mye suverenitet som EU-kommisjonen la opp til. Samtidig har vi sett før at det EU ikke får til i første runde kan de likevel få til i andre eller tredje omgang. Vi regner med at EU igjen vil prøve å gi mer makt til Acer i neste runde, sier Kathrine Kleveland.

Lastebileierne mot liberalisering av kabotasjereglene. «NLF opplever heldigvis bred politisk støtte i vårt krav om at Norge må motsette seg ethvert forslag fra EU om å liberalisere kabotasjereglene ytterligere. Dette er bra, men det vil ikke forhindre utenlandske transportører i å fortsatt kjøre ulovlige kabotasjeoppdrag i Norge.»

Andre saker

Klassekampens lederartikkel om meningsmålingen som viser danskenes iver for norden:  «EUs nåværende utvikling i retning en føderal stat bør være en anledning til igjen å reise en diskusjon om alternativer til EU som har folkelig støtte og legitimitet.»

Stort bilde i toppen: Soldater på marsj med bajonetten på. (CC0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Useriøst og farlig fra Europabevegelsen

04. april 2025

Hva mener Europabevegelsen egentlig om norsk suverenitet over Svalbard? Hva betyr «økt samarbeid med EU» i denne sammenheng?

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge står fortsatt trygt utenfor EU

18. mars 2025

Ut fra en påstand om at de transatlantiske relasjonene nå er så godt som døde, hevdes det at Norge skal slutte seg til en sikkerhetspolitisk kapasitet i EU. Et tilpasningsdyktig europeisk samarbeid utenfor EU fremstår både mer fornuftig og mer realistisk.

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

– Sikkerhetssvaret ligger utenfor EU

06. mars 2025

– Det er behov for et utvidet og sterkt, vestlig sikkerhetspolitisk samarbeid, utover EU, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Svaret på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa ligger utenfor EU

25. feb. 2025

En ny sikkerhetspolitisk orden er under oppseiling i Europa, men samordnes ikke i Brüssel. Norge møter krevende tider bedre ved å fortsatt være utenfor EU.

Yara legger ned i Bretagne

24. feb. 2025

I Montoir-de-Bretagne er nok mange glade for at distriktets miljøversting blir borte.

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!