Reguleringsmyndigheten for energi (RME) vil bli Norges dyreste kopimaskin.

Uka som gikk: Protester mot EUs energiunion

EUs energibyrå setter strøm på protestene. Kravet er: behold norsk energimakt - avvis ACER.

ACER i EUs energiunion

ABC Nyheter slår opp Nei til EUs gode budsjettråd til Krf (og alle andre partier): Kutt 55 millioner kroner til EUs forlengede arm på energifeltet.

- Protestèr mot regjeringa sine planar om å overføre kontrollen med norsk vasskraft frå NVE (Noregs Vassdrags- og Elektrisitetsdirektorat) til EU, skriver Olav Flaate i en kronikk i Troms Folkeblad. Han legger til: - Sjølv om det norske folk i to folkerøystingar har sagt nei til eit norsk EU-medlemsskap, melder ulike regjeringar, både Ap og dei blåblå, Noreg inn i EU bit for bit. Våre folkevalde respekterer ikkje det demokratiske fleirtalet av det norske folk. Kva er det eigentleg regjeringa driv på med?

SVs landsstyre går imot norsk tilknytning til EUs energibyrå ACER. – Det er viktig at vi har nasjonal kontroll for regulering av strømnettet og strømmarkedet. ACER vil utfordre den nasjonale kontrollen som vi har i dag, heter det i uttalelsen. SVs landsstyre mener at tilslutning til EUs energibyrå vil innebære en avgivelse av norsk suverenitet.

En uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte krever også at ACER avvises. Nei til EU krever at Stortinget respekterer Grunnloven og behandler regjeringens forslag etter § 115 om suverenitetsavståelse, som forutsetter tre fjerdedels flertall for vedtak. Vi forventer at Stortingsrepresentantene følger sin egen overbevisning og sier nei til ACER.

Sosial søyle?

EU varsler sterkere satsing på sosiale rettigheter, skriver Nationen etter toppmøtet i Gøteborg (saken er bak betalingsmur). – Jeg ser dette som et forsøk på å pynte på fasaden i et pil råttent byggverk, sier Boye Ullmann som er ansatt i Fellesforbundet og er leder av faglig utvalg i Nei til EU.

En uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte beskriver initiativet som en sosial søyle uten funksjon.

Brexitbombe tikker under EUs sosiale søyle, melder samme avis. De britiske bidragene utgjør i dag rundt 13 prosent av EUs totale budsjetter, og når Storbritannia forlater unionen, kan disse pengene forsvinne. Det betyr at store budsjettkutt kan være i vente for EU.

Statsminister Erna Solberg tror Norge får beholde handlingsrom i EØS selv om EU skulle regulere mer av arbeidslivet. Hun kom dessuten med følgende innrømmelse om problemene i arbeidslivet da hun besøkte EU-toppmøtet i Gøteborg: – Det skaper grobunn for populistiske partier, men også en opplevelse av at EU er et eliteprosjekt, og ikke et prosjekt for vanlige folk.

Euro-LO (DEFS) advarer mot tolkningene av en ny EU-dom om arbeidstid. Noen har utlagt dommen som at man kan arbeide i 12 dager i ett strekk uten en døgnpause. Euro-LO mener at det fortsatt er sjudagers-regelen som skal gjelde.

Franske lastebilsjåfører protesterer mot sosial dumping på veiene. De er misfornøyde med manglende reguleringer i EUs utstasjoneringsdirektiv.

Lysere tider og klimaskuffelse

EU/EØS-minister Marit Berger Røsland mener det nå er lysere tider i Europa. I en kronikk hos NRK Ytring i forbindelse med EU/EØS-redegjørelsen for Stortinget denne uken, skriver hun: "Selv om EU fremdeles står overfor viktige utfordringer, må ikke lenger alle ressurser brukes på krisehåndtering. Europas ledere bruker nå krefter på å videreutvikle langsiktig politikk og samarbeidsstrukturer, og det er en helt ny giv i diskusjonene om den europeiske unionens framtid."

Maten vår er trygg, men den kunne vært enda tryggere. Det var foredragsholderne Torbjørn Tufte fra Agri Analyse og Ingrid Melkild fra Nortura enig om på Nei til EUs landbruksseminar i Oslo.

Miljøorganisasjonen Friends of the Earth mener EU sviktet i klimaforhandlingene i Bonn. - Den har vært direkte skuffende, for å si det mildt, sier en talsperson om EUs rolle i forhandlingene.

Stort bilde i toppen: Reguleringsmyndigheten for energi (RME) vil bli Norges dyreste kopimaskin. (Eivind Formoe | Nei til EU)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.