Wiedswang på vidvanke

EØS-tilhengerne spekulerer i skremsler om toll på norsk eksport.

DNs Kjetil Wiedswang ergrer seg over Nei til EUs meningsmåling om toll (DN 20.06.19). Målingen, som er utført av Sentio, viser at seks av ti tror det blir toll på norske industrivarer til EU uten EØS. Selv om frihandelsavtalen faktisk sikrer fortsatt tollfri handel. Sjømat er unntatt også EØS-avtalen, og på laks er det 2 % toll både med og uten EØS.

Wiedswang mener spørsmålet er «meningsløst» fordi det er andre handelshindringer som er det viktige. Dessverre er det slik at EØS-tilhengere titt og stadig skremmer med toll på norsk eksport, senest i partilederdebatten på NRK 28. mai. Siv Jensen hevdet det til og med ville komme toll på eksport av olje og gass. Vi forventer at DN og Wiedswang vil rydde opp i slike skremsler!

Wiedswang er på vidvanke når han skriver at den åpne grensen mot Sverige og Finland vil «opphøre» uten EØS.

Det er Schengen-avtalen som regulerer personkontroll ved landegrensene. Norge er heller ikke i dag del av EUs tollunion, slik at tollkontrollen er uendret med eller uten EØS. Mener virkelig Wiedswang at Brussel i en håndvending kan og vil sette strek over det nordiske fellesskapet?

Det er lite troverdig at det plutselig skulle komme store tekniske handelshindringer mot Norge. Når vi går ut av EØS er produktstandardene i EU og i Norge identiske. Norge kan også framover velge å tilpasse oss endringer i EUs tekniske regler, slik at standardene holder seg like. Hvis vi ønsker å sette egne produktkrav, kan vi avtale at de produktene som holder mål i Norge også gjør det i land vi eksporterer til. Dette er helt dagligdags for EUs handel med resten av verden. Dessuten fastsettes mange produktkrav gjennom europeiske og internasjonale organer for standardisering, uavhengig av EU.

95 prosent av EUs import kommer utenfra EØS. Handelstall fra OECD gjennom 40 år, sammenstilt av den britiske tenketanken Civitas, viser at eksporten av varer til EU fra EØS-landene Norge og Island ikke har økt mer enn eksporten fra land som handler på grunnlag av WTO-regler. Den samme rapporten viser også at mange land har økt sin eksport av tjenester til EU mer enn det Norge har gjort i EØS.

EU har en erklært politikk for å bygge ned handels- og investeringsbarrierer. I EU-kommisjonens årsrapport om handel skriver Cecilia Malmstrøm at det er en «essensiell oppgave» for kommisjonen å «fjerne handelshindringer». Bløffer EU når de sier de vil ha færre handelshindringer, ikke flere? Mener Wiedswang at EU planlegger en særskilt straffeekspedisjon mot et Norge utenfor EØS? Hva skulle i så fall være motivasjonen for en så uvennlig handling som ville ramme EUs egen industri?

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.