Politisk kontroll over krafta

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Billig vannkraft har vært konkurransefortrinnet til norsk industri og norske arbeidsplasser. Dette trues av store eksportkabler til utlandet, at krafta er satt på børs og at Norge innlemmes stadig tettere i et dysfunksjonelt europeisk kraftmarked.

Støre og regjeringen gjør det motsatte av å ta politisk kontroll over krafta. I stedet velger de å fortsette integreringen med EUs energimarked bit for bit ved å innføre direktiv etter direktiv fra EU. Dermed svekker de norsk kontroll og myndighet på energiområdet. Årsmøtet i Buskerud Nei til EU krever at regjering og Storting tar norske hensyn og stopper EUs fjerde energimarkedspakke og melder Norge ut av ACER slik at vi igjen kan bestemme over egen kraftpolitikk.

Støre og regjeringen har lansert fastpris på strøm, den såkalte «Norgesprisen». Dette kan ikke forståes som annet enn valgflesk og et forsøk på å roe kritikken og rette fokuset mot noe annet enn at regjeringen vil innføre deler av EUs fjerde energimarkedspakke. Den foreslåtte fastprisordningen og dagens strømstøtte er for husholdningene, ikke for industrien, næringslivet og kommunene. Fastpris og strømstøtte er symptomlindring, ikke noe som løser det grunnleggende problemet med kraftmarkedet som gir oss høye strømpriser. Fastpris og strømstøtte bidrar til å opprettholde dagens dysfunksjonelle kraftmarked fordi det hindrer et større opprør.

Både den foreslåtte fastprisordningen og strømstøtte er subsidiering av en kraftbransje som tjener grovt på høye strømpriser. Dette er feil bruk av skattepenger og det fører til økt byråkrati. I stedet for strømstøtte/fastpris mener vi at man må ta problemet ved rota. Årsmøtet i Buskerud Nei til EU krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost. Kraft er en nødvendig del av infrastrukturen i et samfunn. Den bør derfor ikke selges til høystbydende. Hvis krafta skal komme norske innbyggere, norsk industri, norsk landbruk, miljøet og velferden til gode også i framtiden, så må det tas politisk kontroll over krafta!

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!