Strømmen er vår!

Uttalelse vedtatt på fylkesårsmøtet til Buskerud Nei til EU 25. mars 2023.

Strømmen er vår!

Innføringen av strømstøtte er en innrømmelse av at strømmarkedet ikke fungerer. Men i stedet for å gjøre noe med årsakene til strømpriskrisa, så gis det støtte for å unngå opprør. Strømstøtten er altså en politisk støtte for å opprettholde et strømmarked som har vist seg å ikke fungere. Å kalle det "strømstøtte" er også misvisende – det er jo egentlig bare en delvis tilbakebetaling av den overprisen vi betaler for strømmen.

Politikerne er lojale overfor EU/EØS og kraftmarkedet, mens de svikter egen befolkning og eget næringsliv. Vi ønsker at våre folkevalgte skal forstå at jobben deres faktisk er å tjene folket og kjempe for norske interesser, ikke å tjene EU. Med dagens tafatthet er det fort gjort å ødelegge det forfedrene våre har bygd opp av velferdsstat og industri.

Den norske vannkrafta er bygd i norsk natur, betalt av det norske folk. Den tilhører derfor oss, og det er helt rett og rimelig at vi i kalde Norge skal ha fordelen med billig strøm. Det koster i gjennomsnitt knapt 12 øre/kWh å produsere norsk vannkraft. Produksjonskostnaden har ikke økt nevneverdig de siste årene, allikevel har strømprisene skutt i været. Dagens strømmarked er et ran av egen befolkning og næringsliv. Det er ikke først og fremst krafteksporten kraftprodusentene tjener grovt på, men det er den høyere prisen som du og jeg betaler for norsk strøm.

Den eneste grunnen til at vi har skyhøye strømpriser er markedet. Norske politikere har stegvis valgt å gjøre strøm til en vare på det europeiske markedet. Det startet med Energiloven i 1990 og er forsterket med EUs tredje energimarkedspakke, ACER og store eksportkabler til områder med høyere strømpris.

Men i stedet for å gripe inn i markedet, så driver regjeringen med utredninger og prøver å få oss til å tro at vi har en forsyningskrise. Det har vi ikke. Norge er selvforsynt med strøm, vi produserer i snitt mer strøm enn det vi selv bruker og er dermed netto-eksportør av strøm. Vi har store vannmagasiner som er laget for å sikre forsyningen gjennom vintrer og eventuelle tørre perioder. Problemet er at kraftprodusentene nå styres av bedriftsøkonomiske motiv, ikke for samfunnets beste eller for å sikre strømforsyningen. Dermed fører markedet og eksportkablene til at magasinene tappes for økonomisk vinning, mens forsyningssikkerheten svekkes. Med lite vann i magasinene oppnår også kraftprodusentene å drive opp strømprisen ytterligere.

Vi ønsker ikke strømstøtte. Vi ønsker at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost. Kraft er en nødvendig del av infrastrukturen i et samfunn. Den bør derfor ikke selges til høystbydende. Hvis krafta skal komme norske innbyggere, norsk industri, norsk landbruk, miljøet og velferden til gode også i framtiden, så må det tas politisk kontroll nå.

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.