Strømmen er vår!

Uttalelse vedtatt på fylkesårsmøtet til Buskerud Nei til EU 25. mars 2023.

Strømmen er vår!

Innføringen av strømstøtte er en innrømmelse av at strømmarkedet ikke fungerer. Men i stedet for å gjøre noe med årsakene til strømpriskrisa, så gis det støtte for å unngå opprør. Strømstøtten er altså en politisk støtte for å opprettholde et strømmarked som har vist seg å ikke fungere. Å kalle det "strømstøtte" er også misvisende – det er jo egentlig bare en delvis tilbakebetaling av den overprisen vi betaler for strømmen.

Politikerne er lojale overfor EU/EØS og kraftmarkedet, mens de svikter egen befolkning og eget næringsliv. Vi ønsker at våre folkevalgte skal forstå at jobben deres faktisk er å tjene folket og kjempe for norske interesser, ikke å tjene EU. Med dagens tafatthet er det fort gjort å ødelegge det forfedrene våre har bygd opp av velferdsstat og industri.

Den norske vannkrafta er bygd i norsk natur, betalt av det norske folk. Den tilhører derfor oss, og det er helt rett og rimelig at vi i kalde Norge skal ha fordelen med billig strøm. Det koster i gjennomsnitt knapt 12 øre/kWh å produsere norsk vannkraft. Produksjonskostnaden har ikke økt nevneverdig de siste årene, allikevel har strømprisene skutt i været. Dagens strømmarked er et ran av egen befolkning og næringsliv. Det er ikke først og fremst krafteksporten kraftprodusentene tjener grovt på, men det er den høyere prisen som du og jeg betaler for norsk strøm.

Den eneste grunnen til at vi har skyhøye strømpriser er markedet. Norske politikere har stegvis valgt å gjøre strøm til en vare på det europeiske markedet. Det startet med Energiloven i 1990 og er forsterket med EUs tredje energimarkedspakke, ACER og store eksportkabler til områder med høyere strømpris.

Men i stedet for å gripe inn i markedet, så driver regjeringen med utredninger og prøver å få oss til å tro at vi har en forsyningskrise. Det har vi ikke. Norge er selvforsynt med strøm, vi produserer i snitt mer strøm enn det vi selv bruker og er dermed netto-eksportør av strøm. Vi har store vannmagasiner som er laget for å sikre forsyningen gjennom vintrer og eventuelle tørre perioder. Problemet er at kraftprodusentene nå styres av bedriftsøkonomiske motiv, ikke for samfunnets beste eller for å sikre strømforsyningen. Dermed fører markedet og eksportkablene til at magasinene tappes for økonomisk vinning, mens forsyningssikkerheten svekkes. Med lite vann i magasinene oppnår også kraftprodusentene å drive opp strømprisen ytterligere.

Vi ønsker ikke strømstøtte. Vi ønsker at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost. Kraft er en nødvendig del av infrastrukturen i et samfunn. Den bør derfor ikke selges til høystbydende. Hvis krafta skal komme norske innbyggere, norsk industri, norsk landbruk, miljøet og velferden til gode også i framtiden, så må det tas politisk kontroll nå.

reLATERT

Se alle arrangementer

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

30 år med EØS-avtalen kort fortalt

26. mai 2024

Folkestyrerapporten: I mars utga Nei til EUs folkestyreutvalg rapporten «30 år med EØS-avtalen». Dette kapitlet gir et sammendrag av rapporten. Hele rapporten er tilgjengelig på neitileu.no, og kan kjøpes i papirutgave i Nei til EUs nettbutikk.

Oslo Nei til EUs høringsinnspill til Fornybardirektivet

21. mai 2024

Oslo Nei til EU støtter ikke forslaget om at Fornybardirektivet skal gjøres gjeldende for Norge.