Krafta er vår

Ny kamp mot ACER

I vår vedtok ministerrådet EUs fjerde energimarkedspakke. Dette bekrefter ytterligere en gang at energien skal styres enda mer fra EU. ACER som var en del av den tredje energipakke, vil få mer makt. Medlemslandene i EU må implementere den nye energipakka i eget lovverk, og implementeringen vil også komme til behandling i Stortinget p.g.a. vår EØS-avtale.

Debatten gikk høyt i fjor om norsk tilknytning til EUs tredje energimarkedspakke. Motstanden var sterk blant Aps ordførere og fra flere fagforbund i LO. Imidlertid ble energipakka tilslutt vedtatt med støtte fra flertallspartiene AP, H, FRP, V og MDG etter at AP la fram «ufravikelige krav» for tilknytning til ACER. Disse kravene førte bare til et verdiløst brev til EØS-komiteen hvor det ble orientert om forutsetningene.

Island er medlem av EFTA og dermed må energipakka vedtas i det islandske Allting for at den skal være gyldig for de andre EFTA-landene. Dette har ikke skjedd, men Island har jobbet med en felles erklæring med EU. Med denne bakgrunn har Senterpartiet fremmet et forslag om at tilknytningen til ACER tas opp på nytt samt anmodet regjeringen om å forhandle fram en juridisk bindende felleserklæring med EU. På denne måten vil Norge også kunne få på plass en erklæring som står fram for nasjonale interesser.

Saken vedr den tredje energipakke ble vedtatt i Stortinget med simpelt flertall. Mange mener at saken dreier seg om suverenitetsavståelse av norske interesser. Flere juridiske eksperter mener at tilslutningen medfører viktig inngripen i vår styringsrett over vår energipolitikk og våre energiressurser. Derfor burde saken vært behandlet etter paragraf 115 i Grunnloven – dvs overføring av myndighet til internasjonale organer. Dette krever ¾ flertall. Nei til EU har gått til søksmål mot staten pga behandlingen i Stortinget. Spørsmålet om saken skal tas opp til behandling avgjøres i Oslo tingrett i høst.

Norge har forvaltet våre energiressurser sjøl på en god måte i over 100 år. Vi har over lang tid hatt utveksling av kraft innen Norden og Nord-Europa. Vi foretar videre utbygging av kraftkabler til utlandet utfra våre egne behov og interesser. I denne omgang dreier spørsmålet seg om frihandel med elektrisitet, men vil også framover omfatte også naturgass. Hvorfor kan vi ikke fortsette å styre våre kraftressurser sjøl? Jeg mener vi «skusler bort» et av våre viktigste konkurransefortrinn.

EUs fjerde energipakke etterlater ingen tvil om målet. EU skal styre elektrisiteten og integrere alle tilsluttede land i unionens indre energimarked. Nok en gang blir det spennende å se om våre politikere vil verne om våre naturressurser og bestemme vår egen energipolitikk – slik Island gjør.

Ludvig Bjerke-Narud

Stort bilde i toppen: Krafta er vår

reLATERT

Se alle arrangementer

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.