Går vi mot en strømkrise i vinter?

Det kan se sånn ut, ut fra fyllingsgraden i vannmagasinene våre. Strømprisen har vært høy i hele sommer. I juni, juli og august ble det produsert 31 terrawattimer, 20% av denne produksjonen ble eksportert, ifølge SSB. For knapt en uke siden ble kabelen North Sea Link til Storbritannia åpnet. Den går ikke for fullt ennå, men med den og den nye kabelen til Tyskland, kan det eksporteres 20% av den totale kraftproduksjonen fra Sør-Norge.

I hele sommer og høst har det vært høye strømpriser, selv nå etter at regnet kom vil nok strømprisene holde seg høye. Selv om markedet «tror» på normalisering, kan det ramme en vanlig husholdning med 2000 kroner i måneden, basert på 20 000 kWh i året.

Hva om vi går en veldig kald vinter i møte, både her i landet og i Europa? Vi vet at eldre personer vil spare på strømmen. Det kan altså skje at folk fryser seg til døde både her i landet og i Europa. Kan vi oppleve rasjonalisering? Kan det bli så ille at strømselskapene får jobben med å foreta «sonevis roterende utkopling»?

Vi hører stadig at det ikke er kablene som er årsaken til de høye strømprisene. Henriette Birkeland, Energiavdelingen i NVE, trekker fram kabelen mellom Norge og Tyskland, som ble satt i drift i 2020, høye brensels- og CO2-priser har bidratt til høyere priser i Sør-Norge.

Vi i Norge er så heldige at vi har utslippsfri vannkraft, men vi importerer avgiftene når vi utveksler strøm fra nabolandene våre. 25 – 30 % av kraftprisen i Sør-Norge kan tilskrives CO2 prisene. Fyllingsgraden har også mye å si for den norske strømprisen. Mindre vann i magasinene gir høy strømpris. Det anslås også at 70% av endringer i tyske priser smitter over på nordiske priser.

RME (Regulerings Myndighet Energi) er «gjøkungen» som skal ha tilhold i NVE. Det er nok de som både tror og hevder at RME skal styre over utenlandskablene, det er ikke riktig. RME skal også styre strømmen innad i Norge. ESA mener at RME skal overvåke mer enn det som fremgår av norsk lov. EØS-tilsynet mener RME skal ha myndighet til å fatte bindende vedtak, gjennomføre undersøkelser m.m. dessuten kreve enhver informasjon fra alle selskap innenfor elektrisitet og strøm. De har altså direkte makt i Norge! Det er faktisk RME som har lagt frem forslaget om omlegging til ny effektbasert nettleie fra nyttår. Hvordan kunne våre politikere som stemte for ACER i Stortinget gjøre det? Det var AP, Høyre, Venstre, MDG og Frp som stemte for ACER. Olje og Energidepartementet må i realiteten bare stemple anbefalingen fra RME! Har vi ikke mista noe på veien da? Jo, vi har mista styringa over krafta vår, helt og holdent.

Hva kan gjøres? Ikke mye er jeg redd. Kanskje kan §112 i EØS-avtalen brukes, den omhandler ekstreme markedsforstyrrelser, men er det nok? Hvis det blir forstyrrelser som også blir vedvarende gjennom vinteren, så kan det skje, men det er jo ikke sikkert.

Alt er usikkert! EU har utarbeidet et vanndirektiv som Norge har skrevet under på. Der forplikter vi oss til å ta vare på det økologiske mangfoldet i kunstige vannreservoarer. Kanskje det er for sent allerede med så nedtappa magasiner. De flerårsmagasinene vi har er beregnet på norske forhold og ikke at vi skal være EUs batteri!  Vi produserer 153 tWh i et godt år og forbruker selv ca 137 tWh. Hvor mange tWh trenger EU? 18-19000 tWh, er et anslag som har vært fremme.                        

Åse Nordnes, leder Sel og Heidal Nei til EU

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.