Går vi mot en strømkrise i vinter?

Det kan se sånn ut, ut fra fyllingsgraden i vannmagasinene våre. Strømprisen har vært høy i hele sommer. I juni, juli og august ble det produsert 31 terrawattimer, 20% av denne produksjonen ble eksportert, ifølge SSB. For knapt en uke siden ble kabelen North Sea Link til Storbritannia åpnet. Den går ikke for fullt ennå, men med den og den nye kabelen til Tyskland, kan det eksporteres 20% av den totale kraftproduksjonen fra Sør-Norge.

I hele sommer og høst har det vært høye strømpriser, selv nå etter at regnet kom vil nok strømprisene holde seg høye. Selv om markedet «tror» på normalisering, kan det ramme en vanlig husholdning med 2000 kroner i måneden, basert på 20 000 kWh i året.

Hva om vi går en veldig kald vinter i møte, både her i landet og i Europa? Vi vet at eldre personer vil spare på strømmen. Det kan altså skje at folk fryser seg til døde både her i landet og i Europa. Kan vi oppleve rasjonalisering? Kan det bli så ille at strømselskapene får jobben med å foreta «sonevis roterende utkopling»?

Vi hører stadig at det ikke er kablene som er årsaken til de høye strømprisene. Henriette Birkeland, Energiavdelingen i NVE, trekker fram kabelen mellom Norge og Tyskland, som ble satt i drift i 2020, høye brensels- og CO2-priser har bidratt til høyere priser i Sør-Norge.

Vi i Norge er så heldige at vi har utslippsfri vannkraft, men vi importerer avgiftene når vi utveksler strøm fra nabolandene våre. 25 – 30 % av kraftprisen i Sør-Norge kan tilskrives CO2 prisene. Fyllingsgraden har også mye å si for den norske strømprisen. Mindre vann i magasinene gir høy strømpris. Det anslås også at 70% av endringer i tyske priser smitter over på nordiske priser.

RME (Regulerings Myndighet Energi) er «gjøkungen» som skal ha tilhold i NVE. Det er nok de som både tror og hevder at RME skal styre over utenlandskablene, det er ikke riktig. RME skal også styre strømmen innad i Norge. ESA mener at RME skal overvåke mer enn det som fremgår av norsk lov. EØS-tilsynet mener RME skal ha myndighet til å fatte bindende vedtak, gjennomføre undersøkelser m.m. dessuten kreve enhver informasjon fra alle selskap innenfor elektrisitet og strøm. De har altså direkte makt i Norge! Det er faktisk RME som har lagt frem forslaget om omlegging til ny effektbasert nettleie fra nyttår. Hvordan kunne våre politikere som stemte for ACER i Stortinget gjøre det? Det var AP, Høyre, Venstre, MDG og Frp som stemte for ACER. Olje og Energidepartementet må i realiteten bare stemple anbefalingen fra RME! Har vi ikke mista noe på veien da? Jo, vi har mista styringa over krafta vår, helt og holdent.

Hva kan gjøres? Ikke mye er jeg redd. Kanskje kan §112 i EØS-avtalen brukes, den omhandler ekstreme markedsforstyrrelser, men er det nok? Hvis det blir forstyrrelser som også blir vedvarende gjennom vinteren, så kan det skje, men det er jo ikke sikkert.

Alt er usikkert! EU har utarbeidet et vanndirektiv som Norge har skrevet under på. Der forplikter vi oss til å ta vare på det økologiske mangfoldet i kunstige vannreservoarer. Kanskje det er for sent allerede med så nedtappa magasiner. De flerårsmagasinene vi har er beregnet på norske forhold og ikke at vi skal være EUs batteri!  Vi produserer 153 tWh i et godt år og forbruker selv ca 137 tWh. Hvor mange tWh trenger EU? 18-19000 tWh, er et anslag som har vært fremme.                        

Åse Nordnes, leder Sel og Heidal Nei til EU

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!