Vannkraftverk.

ACER – en trussel mot Norges suverenitet og norske arbeidsplasser

Uttalelse på årsmøte for Østfold Nei til EU, 10. mars 2018 i Råde

Regjeringens ønsker om at Norge skal knytte seg til EUs energibyrå ACER (Agency of Corporation of Energy Regulators) har igjen aktualisert diskusjonen om norsk suverenitet i forhold til EU. Skal det avstås suverenitet må § 115 i Grunnloven tas i bruk, det vil si, for at et vedtak skal være gyldig, kreves tre firedels flertall.

I dag har Norge politisk og nasjonal kontroll over sin elkraftforsyning. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) er forvaltningsorganet. Energimarkedspakka forandrer dette radikalt. Siden Norge ikke er medlem av EU, foreslår regjeringen en modell hvor et vedtak i ACER stiles til EFTAs overvåkingsorgan ESA, og der ESA sender ACERs vedtak ordrett til en nyopprettet reguleringsmyndighet for energi , RME, som skal være uavhengig av norske myndigheter. Forslaget går altså ut på at den nasjonale kontrollen forsvinner.

Om ikke § 115 skal tas i bruk i denne sak, når vil det da være aktuelt?

Fremtredende jurister, som Hans Petter Graver og Eivind Smith, støtter kravet om at § 115 skal tas i bruk.

At Justisdepartementets lovavdeling har kommet til et annet resultat er kanskje ikke så overraskende.

Bestemmelsene om den påtenkte energiunion blir gitt som direktiver og forordninger. Direktiver kan tillempes i det enkelte land, i motsetning til forordning som må innføres ord for ord. I tillegg vil det bli en dynamisk forordning, slik at også fremtidige endringer vil måtte aksepteres.

Om private aktører får anledning til å installere kabler til land i EU, slik som Regjeringen har stilt seg positiv til, vil vi måtte forvente en prisharmonisering, ikke at de andre land vil få like billig strøm som Norge, men at Norge vil få langt dyrere strøm.

Avgivelse av suverenitet er ikke bare tomme ord, det får direkte konsekvenser for norsk hverdag. Ikke bare vil det få konsekvenser for privathusholdninger, det vil bli fatalt for den kraftkrevende industri i Høyanger, Sauda, Årdal og Sunndal m.fl.

I Østfold vil det bl.a. få konsekvenser for Borregaard og Saugbrugs. Hovedtillitsvalgt på Saugbrugs, Paul Kristiansen, uttalte på et møte i Halden for kort tid siden at en tilslutning til ACER klart var i strid med Grunnloven, og at bare en liten prisøkning på elektrisk kraft ville bety kroken på døra for Saugbrugs.

Si Nei til ACER

Stort bilde i toppen: Vannkraftverk. (© Statkraft)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.