Vannkraftverk.

ACER – en trussel mot Norges suverenitet og norske arbeidsplasser

Uttalelse på årsmøte for Østfold Nei til EU, 10. mars 2018 i Råde

Regjeringens ønsker om at Norge skal knytte seg til EUs energibyrå ACER (Agency of Corporation of Energy Regulators) har igjen aktualisert diskusjonen om norsk suverenitet i forhold til EU. Skal det avstås suverenitet må § 115 i Grunnloven tas i bruk, det vil si, for at et vedtak skal være gyldig, kreves tre firedels flertall.

I dag har Norge politisk og nasjonal kontroll over sin elkraftforsyning. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) er forvaltningsorganet. Energimarkedspakka forandrer dette radikalt. Siden Norge ikke er medlem av EU, foreslår regjeringen en modell hvor et vedtak i ACER stiles til EFTAs overvåkingsorgan ESA, og der ESA sender ACERs vedtak ordrett til en nyopprettet reguleringsmyndighet for energi , RME, som skal være uavhengig av norske myndigheter. Forslaget går altså ut på at den nasjonale kontrollen forsvinner.

Om ikke § 115 skal tas i bruk i denne sak, når vil det da være aktuelt?

Fremtredende jurister, som Hans Petter Graver og Eivind Smith, støtter kravet om at § 115 skal tas i bruk.

At Justisdepartementets lovavdeling har kommet til et annet resultat er kanskje ikke så overraskende.

Bestemmelsene om den påtenkte energiunion blir gitt som direktiver og forordninger. Direktiver kan tillempes i det enkelte land, i motsetning til forordning som må innføres ord for ord. I tillegg vil det bli en dynamisk forordning, slik at også fremtidige endringer vil måtte aksepteres.

Om private aktører får anledning til å installere kabler til land i EU, slik som Regjeringen har stilt seg positiv til, vil vi måtte forvente en prisharmonisering, ikke at de andre land vil få like billig strøm som Norge, men at Norge vil få langt dyrere strøm.

Avgivelse av suverenitet er ikke bare tomme ord, det får direkte konsekvenser for norsk hverdag. Ikke bare vil det få konsekvenser for privathusholdninger, det vil bli fatalt for den kraftkrevende industri i Høyanger, Sauda, Årdal og Sunndal m.fl.

I Østfold vil det bl.a. få konsekvenser for Borregaard og Saugbrugs. Hovedtillitsvalgt på Saugbrugs, Paul Kristiansen, uttalte på et møte i Halden for kort tid siden at en tilslutning til ACER klart var i strid med Grunnloven, og at bare en liten prisøkning på elektrisk kraft ville bety kroken på døra for Saugbrugs.

Si Nei til ACER

Stort bilde i toppen: Vannkraftverk. (© Statkraft)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.

Balansekunst på slakk strømledning  

11. des. 2023

Forventningene til Strømprisutvalget har vært store. Men rapporten Balansekunst gir ingen svar på hva som kan og må gjøres med strømpriskrisa som rammer folk og næringsliv.

Balansekunst på markedets premisser

28. nov. 2023

EØS-avtalen kan åpne for frikobling av strømprisen fra markedsregelverket til EU. Men dette hadde ikke Strømprisutvalget «tid og kapasitet» til å vurdere!

Kampen for politisk kontroll over krafta fortsetter 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Politiske krafttak må til

14. nov. 2023

Det er ikke lenger omstridt at de to siste utenlandskablene har vært utslagsgivende for strømprisen. Det kontroversielle består nå i hvilke politiske grep som er mulige.

Høyesterett utvilsomt i tvil om sin egen rolle

13. nov. 2023

Det er en merkelig juridisk tilnærming når landets øverste domstol egentlig fraskriver seg ansvaret for å hegne om Grunnloven slik den til enhver tid er formulert.

Faktum som forsvant

13. nov. 2023

Bak Høyesteretts klare konklusjon i Acer-dommen ligger det mange motsetninger og forhold som ikke er vurdert.

Hva sier Høyesterett i ACER-dommen?

09. nov. 2023

Høyesterettsdommen i ACER-saken tar ikke stilling til konsekvensene for strømprisen eller andre følger av at Norge er blitt integrert i EUs energimarked. Det Høyesterett behandler er den direkte beslutningsmyndigheten som isolert sett er overført til EØS-tilsynet ESA.