Vannkraftverk.

ACER – en trussel mot Norges suverenitet og norske arbeidsplasser

Uttalelse på årsmøte for Østfold Nei til EU, 10. mars 2018 i Råde

Regjeringens ønsker om at Norge skal knytte seg til EUs energibyrå ACER (Agency of Corporation of Energy Regulators) har igjen aktualisert diskusjonen om norsk suverenitet i forhold til EU. Skal det avstås suverenitet må § 115 i Grunnloven tas i bruk, det vil si, for at et vedtak skal være gyldig, kreves tre firedels flertall.

I dag har Norge politisk og nasjonal kontroll over sin elkraftforsyning. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) er forvaltningsorganet. Energimarkedspakka forandrer dette radikalt. Siden Norge ikke er medlem av EU, foreslår regjeringen en modell hvor et vedtak i ACER stiles til EFTAs overvåkingsorgan ESA, og der ESA sender ACERs vedtak ordrett til en nyopprettet reguleringsmyndighet for energi , RME, som skal være uavhengig av norske myndigheter. Forslaget går altså ut på at den nasjonale kontrollen forsvinner.

Om ikke § 115 skal tas i bruk i denne sak, når vil det da være aktuelt?

Fremtredende jurister, som Hans Petter Graver og Eivind Smith, støtter kravet om at § 115 skal tas i bruk.

At Justisdepartementets lovavdeling har kommet til et annet resultat er kanskje ikke så overraskende.

Bestemmelsene om den påtenkte energiunion blir gitt som direktiver og forordninger. Direktiver kan tillempes i det enkelte land, i motsetning til forordning som må innføres ord for ord. I tillegg vil det bli en dynamisk forordning, slik at også fremtidige endringer vil måtte aksepteres.

Om private aktører får anledning til å installere kabler til land i EU, slik som Regjeringen har stilt seg positiv til, vil vi måtte forvente en prisharmonisering, ikke at de andre land vil få like billig strøm som Norge, men at Norge vil få langt dyrere strøm.

Avgivelse av suverenitet er ikke bare tomme ord, det får direkte konsekvenser for norsk hverdag. Ikke bare vil det få konsekvenser for privathusholdninger, det vil bli fatalt for den kraftkrevende industri i Høyanger, Sauda, Årdal og Sunndal m.fl.

I Østfold vil det bl.a. få konsekvenser for Borregaard og Saugbrugs. Hovedtillitsvalgt på Saugbrugs, Paul Kristiansen, uttalte på et møte i Halden for kort tid siden at en tilslutning til ACER klart var i strid med Grunnloven, og at bare en liten prisøkning på elektrisk kraft ville bety kroken på døra for Saugbrugs.

Si Nei til ACER

Stort bilde i toppen: Vannkraftverk. (© Statkraft)

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

30 år med EØS-avtalen kort fortalt

26. mai 2024

Folkestyrerapporten: I mars utga Nei til EUs folkestyreutvalg rapporten «30 år med EØS-avtalen». Dette kapitlet gir et sammendrag av rapporten. Hele rapporten er tilgjengelig på neitileu.no, og kan kjøpes i papirutgave i Nei til EUs nettbutikk.

Oslo Nei til EUs høringsinnspill til Fornybardirektivet

21. mai 2024

Oslo Nei til EU støtter ikke forslaget om at Fornybardirektivet skal gjøres gjeldende for Norge.

Kraft og tvang mot folkestyre

29. april 2024

Fornybardirektivet går løs på selve grunnlaget for lokaldemokratiet.

Veto mot fornybardirektivet 

29. april 2024

EUs energikomissær Kadri Simson truer Norge med konsekvenser dersom ikke Fornybardirektivet innføres innen august 2024. EU kommer med direkte trusler mot Norge.  

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.