Vannkraftverk.

ACER – en trussel mot Norges suverenitet og norske arbeidsplasser

Uttalelse på årsmøte for Østfold Nei til EU, 10. mars 2018 i Råde

Regjeringens ønsker om at Norge skal knytte seg til EUs energibyrå ACER (Agency of Corporation of Energy Regulators) har igjen aktualisert diskusjonen om norsk suverenitet i forhold til EU. Skal det avstås suverenitet må § 115 i Grunnloven tas i bruk, det vil si, for at et vedtak skal være gyldig, kreves tre firedels flertall.

I dag har Norge politisk og nasjonal kontroll over sin elkraftforsyning. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) er forvaltningsorganet. Energimarkedspakka forandrer dette radikalt. Siden Norge ikke er medlem av EU, foreslår regjeringen en modell hvor et vedtak i ACER stiles til EFTAs overvåkingsorgan ESA, og der ESA sender ACERs vedtak ordrett til en nyopprettet reguleringsmyndighet for energi , RME, som skal være uavhengig av norske myndigheter. Forslaget går altså ut på at den nasjonale kontrollen forsvinner.

Om ikke § 115 skal tas i bruk i denne sak, når vil det da være aktuelt?

Fremtredende jurister, som Hans Petter Graver og Eivind Smith, støtter kravet om at § 115 skal tas i bruk.

At Justisdepartementets lovavdeling har kommet til et annet resultat er kanskje ikke så overraskende.

Bestemmelsene om den påtenkte energiunion blir gitt som direktiver og forordninger. Direktiver kan tillempes i det enkelte land, i motsetning til forordning som må innføres ord for ord. I tillegg vil det bli en dynamisk forordning, slik at også fremtidige endringer vil måtte aksepteres.

Om private aktører får anledning til å installere kabler til land i EU, slik som Regjeringen har stilt seg positiv til, vil vi måtte forvente en prisharmonisering, ikke at de andre land vil få like billig strøm som Norge, men at Norge vil få langt dyrere strøm.

Avgivelse av suverenitet er ikke bare tomme ord, det får direkte konsekvenser for norsk hverdag. Ikke bare vil det få konsekvenser for privathusholdninger, det vil bli fatalt for den kraftkrevende industri i Høyanger, Sauda, Årdal og Sunndal m.fl.

I Østfold vil det bl.a. få konsekvenser for Borregaard og Saugbrugs. Hovedtillitsvalgt på Saugbrugs, Paul Kristiansen, uttalte på et møte i Halden for kort tid siden at en tilslutning til ACER klart var i strid med Grunnloven, og at bare en liten prisøkning på elektrisk kraft ville bety kroken på døra for Saugbrugs.

Si Nei til ACER

Stort bilde i toppen: Vannkraftverk. (© Statkraft)

reLATERT

Se alle arrangementer

Den nye Hansaregionen

17. sep. 2023

Effektiv strømutveksling i EU-markedet er ikke det samme sett fra Stavanger og Hamburg.

Nei, NRK. Nei til EUs ACER-søksmål handler ikke om å «sabotere EØS-avtalen»

14. sep. 2023

Når NRK omsider nevner søksmålet Nei til EU har reist mot staten, velger Nyhetsmorgen å gi en forvrengt og feilaktig framstilling av hva saken dreier seg om.

Kommuner, vannkraftverk og strømutgifter

11. sep. 2023

Ny rapport: Noen sammenhenger og konsekvenser av en liberalisert kraftbransje.

– Staten unnviker realitetene

08. sep. 2023

Fjerde dag i Høyesterett: – Skal man vurdere realitetene i konsekvensene av de beslutninger det avstås myndighet til? Selvsagt skal man det, uttalte Nei til EUs advokat i sluttreplikken for Høyesterett.

Runddans om RME

08. sep. 2023

Tredje dag i Høyesterett: Reguleringsmyndigheten for energi (RME) skal være uavhengig av norske myndigheter og gjennomføre vedtakene som kommer fra ESA og ACER. Er RME da et norsk organ?

RME korker igjen for utbetaling av flaskehalsinntekter

07. sep. 2023

Statnett ville bruke flaskehalsinntekter til å bremse nettleieøkning. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sa nei. RME fungerer som EU-byrået ACERs forvaltningsorgan i Norge.

Når alarmen går i Høyesterett

06. sep. 2023

Hvem vet: Kanskje lå det symbolikk i at alarmen uforvarende ble utløst under rettsforhandlingene i Høyesterett onsdag.

- En historisk og rettshistorisk sak

05. sep. 2023

Første dag i Høyesterett: ACER utøver en myndighet som er mer omfattende enn det som ble lagt til grunn da Stortinget gjorde sitt ACER-vedtak. - Utviklingen i EU slår også inn i det regelverket som ble innført med tredje energimarkedspakke, påpeker Nei til EUs advokat Kjell Brygfjeld.

Når én pluss én blir én

04. sep. 2023

Vil Høyesterett sette strek for Stortingets praksis med å avstå suverenitet stykkevis og delt uten å gjøre opp samlet regnskap?

ACER-saken i Høyesterett 5. september 

29. aug. 2023

Høyesterett starter tirsdag 5. september behandlingen av ACER-søksmålet. Saken vil bli behandlet av Høyesterett i plenum.  

ACER-saken på 1-2-3

28. aug. 2023

Hva handler ACER-søksmålet om – og hva vil skje hvis Nei til EU får medhold i Høyesterett?

Finpusser argumentene i ACER-søksmålet

22. aug. 2023

Om to uker starter ACER-saken i Høyesterett. De siste forberedelsene gjøres nå av Nei til EU og våre advokater.