Svein Roald Hansen er leder for EFTAs parlamentarikerdelegasjon. Her fra møte februar februar 2020. Foto: EFTA-sekretariatet.

EFTA-parlamentarikere kritiserer EU og vil styrke EFTA

EU-kommisjonen får skarp kritikk av EFTA-parlamentarikerne fordi EU på vårparten ila eksportforbud på smittevernutstyr til EFTA-statene.

Som vi husker, ble mengder av smittevernustyr stående på svensk side av grensa da pandemien var på sitt mest alvorlige i Norge. Sveits opplevde blokade fra Tyskland og Frankrike. Bakgrunnen var at EU stengte Norge, Island og Sveits ute fra sitt indre marked, i strid med gjeldende avtaler. 

– Kunne satt våre innbyggere i fare

«Denne situasjonen kunne i ytterste fall ha satt helsa til våre innbyggere og vår evne til å håndtere den rådende helsekrisa i fare», skriver EFTA-delegasjonens leder Svein Roald Hansen i et brev rettet til handelsministrene i de fire EFTA-statene. Brevet fortsetter med å takke EFTA-ministrene for at de la press på EU og fikk til en løsning. 

Løsningen kom ved at EU vedtok særlige retningslinjer for å unnta alle EFTA-statene fra kravet om særskilt eksporttillatelse. Vedtaket omfattet Sveits på lik linje med de tre andre EFTA-partnerne. Det er overhodet ingen referanser til EØS-avtalen i retningslinjene.

EFTAs parlamentarikerkomité er et rådgivende organ til EFTAs ministerråd, som består av EFTA-landenes handelsministre. 16 av komitemedlemmene kommer fra det norske Stortinget. Det norske Stortinget har formannskapet i 2020. Svein Roald Hansen (Ap) er komiteformann siden 2017. Han er også tidligere leder av Europabevegelsen i Norge (2003–2009). 

Renessanse for EFTA?

Flertallet blant EFTA-parlamentarikerne er overveiende positivt stemt overfor EU og EØS, det gjelder ikke minst komiteleder Hansen. Han, og sikkert flere med ham, mener at EU er svaret på de fleste problemer og vil knytte EFTA tettest mulig opp mot EU. Imidlertid virker det som om de illevarslende erfaringene fra en tidlig fase i koronapandemien har åpnet EFTA-parlamentarikernes øyne for EFTAs egenverdi som samarbeidsorgan og frihandelsforbund.

Parlamentarikerne mener at Covid-19-krisa har demonstrert at EFTA-statene kunne samarbeide enda tettere om å ivareta sine interesser overfor EU og i sine handelsforbindelser med tredjeland. På denne måten kunne EFTA utvikles til mer enn et frihandelsforbund, mer som «et forum der de fire EFTA-statene blir enige om strategiske valg og samordner seg» overfor våre europeiske og internasjonale partnere, skriver de. 

Utspillet kommer samtidig som frihandelsforbundet markerer sitt 60-årsjubileum. Norge har vært EFTA-medlem helt siden starten i 1960.

Stort bilde i toppen: Svein Roald Hansen er leder for EFTAs parlamentarikerdelegasjon. Her fra møte februar februar 2020. Foto: EFTA-sekretariatet. (EFTA Secretariat)

reLATERT

Se alle arrangementer

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.