EU-kommisjonen får skarp kritikk av EFTA-parlamentarikerne fordi EU på vårparten ila eksportforbud på smittevernutstyr til EFTA-statene.
Som vi husker, ble mengder av smittevernustyr stående på svensk side av grensa da pandemien var på sitt mest alvorlige i Norge. Sveits opplevde blokade fra Tyskland og Frankrike. Bakgrunnen var at EU stengte Norge, Island og Sveits ute fra sitt indre marked, i strid med gjeldende avtaler.
– Kunne satt våre innbyggere i fare
«Denne situasjonen kunne i ytterste fall ha satt helsa til våre innbyggere og vår evne til å håndtere den rådende helsekrisa i fare», skriver EFTA-delegasjonens leder Svein Roald Hansen i et brev rettet til handelsministrene i de fire EFTA-statene. Brevet fortsetter med å takke EFTA-ministrene for at de la press på EU og fikk til en løsning.
Løsningen kom ved at EU vedtok særlige retningslinjer for å unnta alle EFTA-statene fra kravet om særskilt eksporttillatelse. Vedtaket omfattet Sveits på lik linje med de tre andre EFTA-partnerne. Det er overhodet ingen referanser til EØS-avtalen i retningslinjene.
EFTAs parlamentarikerkomité er et rådgivende organ til EFTAs ministerråd, som består av EFTA-landenes handelsministre. 16 av komitemedlemmene kommer fra det norske Stortinget. Det norske Stortinget har formannskapet i 2020. Svein Roald Hansen (Ap) er komiteformann siden 2017. Han er også tidligere leder av Europabevegelsen i Norge (2003–2009).
Renessanse for EFTA?
Flertallet blant EFTA-parlamentarikerne er overveiende positivt stemt overfor EU og EØS, det gjelder ikke minst komiteleder Hansen. Han, og sikkert flere med ham, mener at EU er svaret på de fleste problemer og vil knytte EFTA tettest mulig opp mot EU. Imidlertid virker det som om de illevarslende erfaringene fra en tidlig fase i koronapandemien har åpnet EFTA-parlamentarikernes øyne for EFTAs egenverdi som samarbeidsorgan og frihandelsforbund.
Parlamentarikerne mener at Covid-19-krisa har demonstrert at EFTA-statene kunne samarbeide enda tettere om å ivareta sine interesser overfor EU og i sine handelsforbindelser med tredjeland. På denne måten kunne EFTA utvikles til mer enn et frihandelsforbund, mer som «et forum der de fire EFTA-statene blir enige om strategiske valg og samordner seg» overfor våre europeiske og internasjonale partnere, skriver de.
Utspillet kommer samtidig som frihandelsforbundet markerer sitt 60-årsjubileum. Norge har vært EFTA-medlem helt siden starten i 1960.
Les mer om EFTA