Svein Roald Hansen er leder for EFTAs parlamentarikerdelegasjon. Her fra møte februar februar 2020. Foto: EFTA-sekretariatet.

EFTA-parlamentarikere kritiserer EU og vil styrke EFTA

EU-kommisjonen får skarp kritikk av EFTA-parlamentarikerne fordi EU på vårparten ila eksportforbud på smittevernutstyr til EFTA-statene.

Som vi husker, ble mengder av smittevernustyr stående på svensk side av grensa da pandemien var på sitt mest alvorlige i Norge. Sveits opplevde blokade fra Tyskland og Frankrike. Bakgrunnen var at EU stengte Norge, Island og Sveits ute fra sitt indre marked, i strid med gjeldende avtaler. 

– Kunne satt våre innbyggere i fare

«Denne situasjonen kunne i ytterste fall ha satt helsa til våre innbyggere og vår evne til å håndtere den rådende helsekrisa i fare», skriver EFTA-delegasjonens leder Svein Roald Hansen i et brev rettet til handelsministrene i de fire EFTA-statene. Brevet fortsetter med å takke EFTA-ministrene for at de la press på EU og fikk til en løsning. 

Løsningen kom ved at EU vedtok særlige retningslinjer for å unnta alle EFTA-statene fra kravet om særskilt eksporttillatelse. Vedtaket omfattet Sveits på lik linje med de tre andre EFTA-partnerne. Det er overhodet ingen referanser til EØS-avtalen i retningslinjene.

EFTAs parlamentarikerkomité er et rådgivende organ til EFTAs ministerråd, som består av EFTA-landenes handelsministre. 16 av komitemedlemmene kommer fra det norske Stortinget. Det norske Stortinget har formannskapet i 2020. Svein Roald Hansen (Ap) er komiteformann siden 2017. Han er også tidligere leder av Europabevegelsen i Norge (2003–2009). 

Renessanse for EFTA?

Flertallet blant EFTA-parlamentarikerne er overveiende positivt stemt overfor EU og EØS, det gjelder ikke minst komiteleder Hansen. Han, og sikkert flere med ham, mener at EU er svaret på de fleste problemer og vil knytte EFTA tettest mulig opp mot EU. Imidlertid virker det som om de illevarslende erfaringene fra en tidlig fase i koronapandemien har åpnet EFTA-parlamentarikernes øyne for EFTAs egenverdi som samarbeidsorgan og frihandelsforbund.

Parlamentarikerne mener at Covid-19-krisa har demonstrert at EFTA-statene kunne samarbeide enda tettere om å ivareta sine interesser overfor EU og i sine handelsforbindelser med tredjeland. På denne måten kunne EFTA utvikles til mer enn et frihandelsforbund, mer som «et forum der de fire EFTA-statene blir enige om strategiske valg og samordner seg» overfor våre europeiske og internasjonale partnere, skriver de. 

Utspillet kommer samtidig som frihandelsforbundet markerer sitt 60-årsjubileum. Norge har vært EFTA-medlem helt siden starten i 1960.

Stort bilde i toppen: Svein Roald Hansen er leder for EFTAs parlamentarikerdelegasjon. Her fra møte februar februar 2020. Foto: EFTA-sekretariatet. (EFTA Secretariat)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.