Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Tore Sætre CC BY-SA

Energiministeren møter kraftig motbør i eget parti

Energiminister Terje Søviknes (Frp) møter kraftig motbør – også i eget parti. Flere fylkeslag og kommunelag i Fremskrittspartiet er fortørnet over at Søviknes og regjeringen vil avstå suverenitet til EU på energiområdet.

De krever at forslaget avvises og at stortingsbehandlingen må skje i henhold til Grunnloven § 115 om suverenitetsavståelse.

– EU har helt andre interesser enn Norge

Buskerud FrP mener det er svært viktig at Norge beholder full suverenitet og kontroll på norsk energi. (…) «EU og EØS har helt andre interesser, som kan få negative konsekvenser for norske forbrukere, dersom vi oppgir suvereniteten over energimarkedet», uttaler fylkeslaget fra sitt årsmøte.

«Buskerud FrP sier derfor nei til å følge opp EUs tredje energimarkedspakke og spesielt nei til å overlate norsk suverenitet til EUs energibyrå ACER», heter det avslutningsvis i uttalelsen.

– Norsk kraft skal brukes til å utvikle landet

Også på Sørlandet advarer Fremskrittspartiet sin egen regjering i klare ordelag: «I Agder er den kraftforedlende prosessindustrien nøkkelindustri. Eramet i Kvinesdal, Alcoa i Lista, Elkem og Glencore i Kristiansand, Hydro i Vennesla og Saint-Gobain i Lillesand er viktige bedrifter både for lokalsamfunn og fylke», uttaler årsmøtet i Vest-Agder Frp 11. februar.

Fylkesårsmøtet konkluderer slik:

  • Vest Agder Frp mener norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, og ber regjering og Storting reservere Norge mot suverenitetsavståelse til ACER.
  • Vest Agder Frp mener suverenitetsavståelse på et så sentralt område for Norge må behandles etter Grunnlovens §115.

– Stortinget begår lovbrudd om ACER-saken vedtas

Flere kommunepartier gir regjeringen og statsråden kraftig motbør. Reaksjonene er skarpe mot så vel forslaget om å avgi suverenitet som mot behandlingsmåten i nasjonalforsamlingen. 

Sandnes Frp mener at «Regjeringen har [således] satt Norge i et "lydrikeforhold" som strider mot grunnloven». Partilaget mener at «Stortinget begår lovbrudd om ACER-saken vedtas», og at saken må avvises av Stortinget. «I alle tilfeller må saken behandles etter Grunnlovens § 115 (tidligere § 93)», forlanger Sandnes Frp i sin årsmøteuttalelse 2. februar.

Frustrasjon blant medlemmer og velgere

Frustrasjonen i Fremskrittspartiet var stor da partileder og finansminister sørget for at det norske Finanstilsynet ble underlagt EUs finanstilsyn i 2016. Den er ikke mindre nå som olje- og energiminister Terje Søviknes vil la EU overstyre norsk energipolitikk.

På landsmøtet i 2017 slo Fremskrittspartiet for første gang fast at partiet sier nei til norsk EU-medlemskap. EØS-motstanden er stor på grunnplanet, skepsisen går også helt til topps i partiet.

I en undersøkelse fra Sentio foretatt for Nei til EU svarte hele 63,9 prosent av Fremskrittspartiets velgere at de ønsket en folkeavstemning om EØS-avtalen. Kravet er imidlertid avvist av partiledelsen, som ved andre anledninger har markert seg som varme tilhengere av folkeavstemninger.

Stort bilde i toppen: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Tore Sætre CC BY-SA (By Tore Sætre (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons)

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!

Boligkrav i Energipakke 4

27. jan. 2025

Bygningsenergidirektivet i Energipakke 4 setter nye krav om selvregulerende temperaturstyring og inspeksjoner av alle varmeanlegg.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

27. jan. 2025

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.