Engasjement om EØS og ACER i Reykjavik

ACER-saken er fortsatt uavklart i Island, og det er en økende debatt om flere sider ved EØS-avtalen. På torsdag holdt Nei til EUs Morten Harper foredrag i Reykjavik om norske erfaringer med EØS.

Foredraget torsdag kveld var et åpent møte på Islands universitet i Reykjavik, arrangert av Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn og organisasjonen Frjalst land. Sistnevnte arbeider for en folkeavstemning om EØS i Island. 

Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, fortalte om den norske EØS-debatten og hvorfor Nei til EU ønsker å ta Norge ut av EØS. Han orienterte også om Nei til EUs ACER-søksmål og hvordan EUs kommende fjerde energipakke forsterker argumentene for å si nei til den tredje energipakken, som islandske myndigheter fortsatt har til behandling.  

Foruten ACER-saken, var det stor interesse for hva som er Nei til EUs alternativ til EØS og hvordan vilkårene for handel vil være uten EØS. Det var omlag 50 tilhørere på møtet, som arrangørene var godt fornøyd med.

- Det er sterkt engasjement i ACER-saken, men ellers har det ikke vært så stor bevissthet om virkningene av EØS-avtalen i Island. Erfaringer fra Norge og Nei til EUs arbeid med EØS-avtalen er derfor både nytt og meget interessant for mange, sier Fridrik Danielsson i Frjalst land.

I forbindelse med møtet, ble Harper intervjuet på Islands radio (RUV) i aktualitetsprogrammet Spegillinn. Han er også intervjuet av Radio Saga (denne samtalen er på både norsk og islandsk). Det er dessuten en reportasje om foredraget i nettavisen Viljinn, og arrangørene har  publisert en nettsak om voksende EØS-motstand

EØS_Reykjavik210319
I Reykjavik: Morten Harper sammen med Sigbjørn Svavarsson og Fridrik Danielsson fra Frjalst land.

Toppbilde: Morten Harper med button for den islandske kampanjen mot ACER: Orkan okkar, «vår energi».

reLATERT

Se alle arrangementer

Partienes EU/EØS-standpunkt før valget i 2025!

18. juni 2025

Se presentasjonen av Nei til EUs nye rapport med Einar Frogner og Morten Harper.

Nei til EU krever full stans i nye energiregler fra EU

13. juni 2025

Et stortingsflertall av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, KrF og MDG har i dag vedtatt innføring av fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. Nei til EU krever nå full stans i innføring av nye energiregler fra EU.

Nei til EU mobiliserer mot energipakke 4: Stortinget må si nei til EU-direktiver!

11. juni 2025

Markering torsdag 12. juni 16.00 på Eidsvolds plass. 

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av EUs energiunion!

06. juni 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

EU-sak mot Danmark om fornybardirektivet

05. juni 2025

EU-kommisjonen setter makt bak fornybardirektivets tidsfrister og andre krav for raskere behandling av kraftutbygging. Nå har kommisjonen åpnet sak også mot Danmark.

EUs fjerde energipakke må avvises samlet

03. juni 2025

Nei til EU trapper nå opp arbeidet mot EUs fjerde energipakke foran Stortingets behandling fredag 13. juni.

Jonas og Ernas EU-allianse er skadelig for Norge 

28. mai 2025

– Det kan koste Jonas Gahr Støre statsministerposten at han går i kompaniskap med Erna Solberg for å starte innføringen av EUs fjerde energipakke, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.

Ny sak om suverenitet i Stortinget

27. mai 2025

Endringer i skipssikkerhetsloven medfører myndighetsoverføring til EØS-tilsynet ESA. Stortinget behandler lovendringen 2. juni.

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

Ny De Facto-rapport om kraftpolitikk og norsk industri

22. mai 2025

Last ned rapporten «Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri», skrevet av Isak Lekve i De Facto.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.