Engasjement om EØS og ACER i Reykjavik

ACER-saken er fortsatt uavklart i Island, og det er en økende debatt om flere sider ved EØS-avtalen. På torsdag holdt Nei til EUs Morten Harper foredrag i Reykjavik om norske erfaringer med EØS.

Foredraget torsdag kveld var et åpent møte på Islands universitet i Reykjavik, arrangert av Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn og organisasjonen Frjalst land. Sistnevnte arbeider for en folkeavstemning om EØS i Island. 

Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, fortalte om den norske EØS-debatten og hvorfor Nei til EU ønsker å ta Norge ut av EØS. Han orienterte også om Nei til EUs ACER-søksmål og hvordan EUs kommende fjerde energipakke forsterker argumentene for å si nei til den tredje energipakken, som islandske myndigheter fortsatt har til behandling.  

Foruten ACER-saken, var det stor interesse for hva som er Nei til EUs alternativ til EØS og hvordan vilkårene for handel vil være uten EØS. Det var omlag 50 tilhørere på møtet, som arrangørene var godt fornøyd med.

- Det er sterkt engasjement i ACER-saken, men ellers har det ikke vært så stor bevissthet om virkningene av EØS-avtalen i Island. Erfaringer fra Norge og Nei til EUs arbeid med EØS-avtalen er derfor både nytt og meget interessant for mange, sier Fridrik Danielsson i Frjalst land.

I forbindelse med møtet, ble Harper intervjuet på Islands radio (RUV) i aktualitetsprogrammet Spegillinn. Han er også intervjuet av Radio Saga (denne samtalen er på både norsk og islandsk). Det er dessuten en reportasje om foredraget i nettavisen Viljinn, og arrangørene har  publisert en nettsak om voksende EØS-motstand

EØS_Reykjavik210319
I Reykjavik: Morten Harper sammen med Sigbjørn Svavarsson og Fridrik Danielsson fra Frjalst land.

Toppbilde: Morten Harper med button for den islandske kampanjen mot ACER: Orkan okkar, «vår energi».

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.