Engasjement om EØS og ACER i Reykjavik

ACER-saken er fortsatt uavklart i Island, og det er en økende debatt om flere sider ved EØS-avtalen. På torsdag holdt Nei til EUs Morten Harper foredrag i Reykjavik om norske erfaringer med EØS.

Foredraget torsdag kveld var et åpent møte på Islands universitet i Reykjavik, arrangert av Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn og organisasjonen Frjalst land. Sistnevnte arbeider for en folkeavstemning om EØS i Island. 

Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, fortalte om den norske EØS-debatten og hvorfor Nei til EU ønsker å ta Norge ut av EØS. Han orienterte også om Nei til EUs ACER-søksmål og hvordan EUs kommende fjerde energipakke forsterker argumentene for å si nei til den tredje energipakken, som islandske myndigheter fortsatt har til behandling.  

Foruten ACER-saken, var det stor interesse for hva som er Nei til EUs alternativ til EØS og hvordan vilkårene for handel vil være uten EØS. Det var omlag 50 tilhørere på møtet, som arrangørene var godt fornøyd med.

- Det er sterkt engasjement i ACER-saken, men ellers har det ikke vært så stor bevissthet om virkningene av EØS-avtalen i Island. Erfaringer fra Norge og Nei til EUs arbeid med EØS-avtalen er derfor både nytt og meget interessant for mange, sier Fridrik Danielsson i Frjalst land.

I forbindelse med møtet, ble Harper intervjuet på Islands radio (RUV) i aktualitetsprogrammet Spegillinn. Han er også intervjuet av Radio Saga (denne samtalen er på både norsk og islandsk). Det er dessuten en reportasje om foredraget i nettavisen Viljinn, og arrangørene har  publisert en nettsak om voksende EØS-motstand

EØS_Reykjavik210319
I Reykjavik: Morten Harper sammen med Sigbjørn Svavarsson og Fridrik Danielsson fra Frjalst land.

Toppbilde: Morten Harper med button for den islandske kampanjen mot ACER: Orkan okkar, «vår energi».

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.