Engasjement om EØS og ACER i Reykjavik

ACER-saken er fortsatt uavklart i Island, og det er en økende debatt om flere sider ved EØS-avtalen. På torsdag holdt Nei til EUs Morten Harper foredrag i Reykjavik om norske erfaringer med EØS.

Foredraget torsdag kveld var et åpent møte på Islands universitet i Reykjavik, arrangert av Nei til EUs søsterorganisasjon Heimssyn og organisasjonen Frjalst land. Sistnevnte arbeider for en folkeavstemning om EØS i Island. 

Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, fortalte om den norske EØS-debatten og hvorfor Nei til EU ønsker å ta Norge ut av EØS. Han orienterte også om Nei til EUs ACER-søksmål og hvordan EUs kommende fjerde energipakke forsterker argumentene for å si nei til den tredje energipakken, som islandske myndigheter fortsatt har til behandling.  

Foruten ACER-saken, var det stor interesse for hva som er Nei til EUs alternativ til EØS og hvordan vilkårene for handel vil være uten EØS. Det var omlag 50 tilhørere på møtet, som arrangørene var godt fornøyd med.

- Det er sterkt engasjement i ACER-saken, men ellers har det ikke vært så stor bevissthet om virkningene av EØS-avtalen i Island. Erfaringer fra Norge og Nei til EUs arbeid med EØS-avtalen er derfor både nytt og meget interessant for mange, sier Fridrik Danielsson i Frjalst land.

I forbindelse med møtet, ble Harper intervjuet på Islands radio (RUV) i aktualitetsprogrammet Spegillinn. Han er også intervjuet av Radio Saga (denne samtalen er på både norsk og islandsk). Det er dessuten en reportasje om foredraget i nettavisen Viljinn, og arrangørene har  publisert en nettsak om voksende EØS-motstand

EØS_Reykjavik210319
I Reykjavik: Morten Harper sammen med Sigbjørn Svavarsson og Fridrik Danielsson fra Frjalst land.

Toppbilde: Morten Harper med button for den islandske kampanjen mot ACER: Orkan okkar, «vår energi».

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.