Folkelig protest mot Acer foran Stortinget

– Folkets motstand kom tydelig til uttrykk, da et stort antall demonstranter viste sin motstand mot EUs energibyrå ACER, med gjentatte og taktfaste «Stopp ACER, stopp ACER», sier Kathrine Kleveland etter demonstrasjonen utenfor Stortinget i går kveld.

Dette var den tredje demonstrasjonen mot Acer. De to tidligere demonstrasjonene 23. januar og 27. februar hadde utgangspunkt fra fagbevegelsen. Denne gangen var det folkeaksjonen Stopp Acer, som på to uker har fått over 100 000 følgere, som var arrangør.

– Appellantene fra AUF, SV, Rødt og Sp hadde ved siden av Nei til EU klare budskap rettet mot regjeringa og Ap som ser ut til å støtte regjeringa, sier Kathrine Kleveland.

Vi kan ha ulike måter vi vil bruke energien på, men vi er enige om at vi skal bestemme over den selv.

2018-03-19 Kathrine Kleveland2 Foto Kristin Hjertefotografen
Kathrine Kleveland. Foto: Kristin Brenna

– Kraftsalver om konsesjonslover, selvstendighet, folket som eier av naturressursene, og at Norge fortsatt ha makt over energipolitikken. Og som Audun Lysbakken sa: Vi kan ha ulike måter vi vil bruke energien på, men vi er enige om at vi skal bestemme over den selv.

– Demonstrantene ga tydelig respons på innleggene, med heiarop, og en engasjert demonstrant fikk flere med på refrenget «Vi sier nei nei nei, åpen grense, åpen port, men vi gje´kje nøklan bort».

– Folkekjære og alltid positive Tove Bøygard sang den nye nei-sangen, og jomen hadde hun skrevet inn et eget vers om energi også, sier Kleveland.

Les hele appellen her:

Hvem skal styre energipolitikken vår?

Appell fra Nei til EU, ved leder Kathrine Kleveland

Hvem skal ha styrings- og råderett over norsk energipolitikk?

Nasjonal kontroll og styring over energiressursene har gitt trygghet og velferd fordi det har skapt det industrieventyret som står bak fellesskapets goder. Historien om Norge er en suksesshistorie om nasjonal kontroll over, og langsiktig forvaltning av, norske naturressurser, om konsesjonslov og hjemfallsrett. Historien om Norge er også historien om at det var kamp for folkestyre og demokrati som samlet folk i neikampene mot EU både i -72 og -94

(Appellen fortsetter under bildet)

2018-03-19 Acer-demo2 Foto Eivind Formoe
Acer-demonstrasjonen utenfor Stortinget 19. mars. Foto: Eivind Formoe

Denne gangen handler kampen om hvem som skal ha styrings- og råderett over energipolitikken i Norge! Det er det norske folk som eier naturressursene. Ansvaret for norsk energi skal ligge hos norske folkevalgte, ikke hos EUs ledere og byråkrater i Belgia eller i EUs energibyrå i Slovenia. Når Stortinget på torsdag skal vedta OM de skal gi bort vår nasjonale styringsrett til EUs energibyrå ACER, reagerer folk.

Både forslaget og behandlingsmåten er uakseptabel.

Det er folket gjennom myndighetene som skal ha uinnskrenket styring over våre fantastiske naturressurser. Denne folkelige motstanden mot enda mer EU-tilknytning har jeg som Nei til EU-leder virkelig fått oppleve de siste månedene, ukene og dagene. Folk ser at her er det noe viktig som står på spill.

Denne motstanden har vist seg ved at snart 500 000 har sett filmen om kraften på våre nettsider. Motstanden har vist seg konkret ved at vi har fått  950 nye medlemmer siden jul, og de melder seg selv. Jeg er imponert over den folkelige mobiliseringen jeg har opplevd landet rundt, fagbevegelsen, organisasjoner, enkeltpersoner og politiske vedtak og aksjoner som ordføreroppropet med 108 Ap-ordførere i spiss.

Og det har vært skrevet maaaange debattinnlegg.

(Appellen fortsetter under bildet)

2018-03-19 Acer-demo Foto Kristin Hjertefotografen
Folkelig mobilisering mot Acer. Foto: Kristin Brenna

Jeg har vært i mange fylker, på mange møter og holdt foredrag og debattert. Jeg har vært på Island, der det også har vært mobilisert mot EUs energiunion, og der det største regjeringspartiet i går vedtok nei til EUs energibyrå, ACER. Dermed er to av de tre regjeringspartiene vedtak imot ACER. Dette er godt nytt, for Island kan stoppe hele ACER.

Men det er en demokratisk fallitterklæring når det islandske Alltinget ser ut til å gi folk og land bedre suverenitetsvern mot EU enn vårt eget Storting. Derfor skal vi kjempe her i Norge fram til siste slutt. Vi gir oss ikke!

Fordi dette handler om suverenitetsavståelse. Til og med justisdepartementet lovavdeling innrømmer at det er avgivelse av suverenitet, den er bare «lite inngripende». Vi er ikke enige. Det er heller ikke kjente jusprofessorer fra Oslo, Bergen og Tromsø.

Når det gjelder suverenitet og folkestyre står vi i denne saken ved en viktig grense. Stortinget har nå sjansen til å vise seg folkets tillit verdig. Stortinget har nå sjansen til å minske avstanden mellom folk og folkevalgte.  Stortinget har nå sjansen til å vise at det tar Grunnloven på alvor ved å benytte paragraf 115, som krever bruk av tre firedels flertall.

Jeg forstår ikke hvorfor Norge som har sagt nei til EU i to folkeavstemninger skal gi enda mer makt til EU på enda et område? Jeg har heller ikke disse månedene fått ett tilfredstillende svar på hva Norge har tapt ved å ikke knytte seg til EUs energibyrå ACER de 8 årene vi ikke har vært med.

Takk for at dere er her, og takk for samarbeid med dere andre som holder appell. Det er ved brede allianser og samarbeid vi skal stoppe EUs energiunion. Vi har greid det før – det skal vi klare igjen!

Artikkelen kan reproduseres forutsatt at Nei til EU blir kreditert etter denne lisensen CC BY-SA-ND

Tittelfoto: Eivind Formoe

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Langreist strøm «forsvinner» i nettet. Du får regninga

18. jan. 2024

Det EU-styrte markedsregelverket fører til større energitap i strømnettet. Kostnadene blir overført til deg og meg gjennom økt nettleie.

Slik blir strømmen dyrere i nord

08. jan. 2024

ACER-bestemt strømflyt øker strømprisene i Midt- og Nord-Norge. Ordningen innføres i desember 2024.