Folkelig protest mot Acer foran Stortinget

– Folkets motstand kom tydelig til uttrykk, da et stort antall demonstranter viste sin motstand mot EUs energibyrå ACER, med gjentatte og taktfaste «Stopp ACER, stopp ACER», sier Kathrine Kleveland etter demonstrasjonen utenfor Stortinget i går kveld.

Dette var den tredje demonstrasjonen mot Acer. De to tidligere demonstrasjonene 23. januar og 27. februar hadde utgangspunkt fra fagbevegelsen. Denne gangen var det folkeaksjonen Stopp Acer, som på to uker har fått over 100 000 følgere, som var arrangør.

– Appellantene fra AUF, SV, Rødt og Sp hadde ved siden av Nei til EU klare budskap rettet mot regjeringa og Ap som ser ut til å støtte regjeringa, sier Kathrine Kleveland.

Vi kan ha ulike måter vi vil bruke energien på, men vi er enige om at vi skal bestemme over den selv.

2018-03-19 Kathrine Kleveland2 Foto Kristin Hjertefotografen
Kathrine Kleveland. Foto: Kristin Brenna

– Kraftsalver om konsesjonslover, selvstendighet, folket som eier av naturressursene, og at Norge fortsatt ha makt over energipolitikken. Og som Audun Lysbakken sa: Vi kan ha ulike måter vi vil bruke energien på, men vi er enige om at vi skal bestemme over den selv.

– Demonstrantene ga tydelig respons på innleggene, med heiarop, og en engasjert demonstrant fikk flere med på refrenget «Vi sier nei nei nei, åpen grense, åpen port, men vi gje´kje nøklan bort».

– Folkekjære og alltid positive Tove Bøygard sang den nye nei-sangen, og jomen hadde hun skrevet inn et eget vers om energi også, sier Kleveland.

Les hele appellen her:

Hvem skal styre energipolitikken vår?

Appell fra Nei til EU, ved leder Kathrine Kleveland

Hvem skal ha styrings- og råderett over norsk energipolitikk?

Nasjonal kontroll og styring over energiressursene har gitt trygghet og velferd fordi det har skapt det industrieventyret som står bak fellesskapets goder. Historien om Norge er en suksesshistorie om nasjonal kontroll over, og langsiktig forvaltning av, norske naturressurser, om konsesjonslov og hjemfallsrett. Historien om Norge er også historien om at det var kamp for folkestyre og demokrati som samlet folk i neikampene mot EU både i -72 og -94

(Appellen fortsetter under bildet)

2018-03-19 Acer-demo2 Foto Eivind Formoe
Acer-demonstrasjonen utenfor Stortinget 19. mars. Foto: Eivind Formoe

Denne gangen handler kampen om hvem som skal ha styrings- og råderett over energipolitikken i Norge! Det er det norske folk som eier naturressursene. Ansvaret for norsk energi skal ligge hos norske folkevalgte, ikke hos EUs ledere og byråkrater i Belgia eller i EUs energibyrå i Slovenia. Når Stortinget på torsdag skal vedta OM de skal gi bort vår nasjonale styringsrett til EUs energibyrå ACER, reagerer folk.

Både forslaget og behandlingsmåten er uakseptabel.

Det er folket gjennom myndighetene som skal ha uinnskrenket styring over våre fantastiske naturressurser. Denne folkelige motstanden mot enda mer EU-tilknytning har jeg som Nei til EU-leder virkelig fått oppleve de siste månedene, ukene og dagene. Folk ser at her er det noe viktig som står på spill.

Denne motstanden har vist seg ved at snart 500 000 har sett filmen om kraften på våre nettsider. Motstanden har vist seg konkret ved at vi har fått  950 nye medlemmer siden jul, og de melder seg selv. Jeg er imponert over den folkelige mobiliseringen jeg har opplevd landet rundt, fagbevegelsen, organisasjoner, enkeltpersoner og politiske vedtak og aksjoner som ordføreroppropet med 108 Ap-ordførere i spiss.

Og det har vært skrevet maaaange debattinnlegg.

(Appellen fortsetter under bildet)

2018-03-19 Acer-demo Foto Kristin Hjertefotografen
Folkelig mobilisering mot Acer. Foto: Kristin Brenna

Jeg har vært i mange fylker, på mange møter og holdt foredrag og debattert. Jeg har vært på Island, der det også har vært mobilisert mot EUs energiunion, og der det største regjeringspartiet i går vedtok nei til EUs energibyrå, ACER. Dermed er to av de tre regjeringspartiene vedtak imot ACER. Dette er godt nytt, for Island kan stoppe hele ACER.

Men det er en demokratisk fallitterklæring når det islandske Alltinget ser ut til å gi folk og land bedre suverenitetsvern mot EU enn vårt eget Storting. Derfor skal vi kjempe her i Norge fram til siste slutt. Vi gir oss ikke!

Fordi dette handler om suverenitetsavståelse. Til og med justisdepartementet lovavdeling innrømmer at det er avgivelse av suverenitet, den er bare «lite inngripende». Vi er ikke enige. Det er heller ikke kjente jusprofessorer fra Oslo, Bergen og Tromsø.

Når det gjelder suverenitet og folkestyre står vi i denne saken ved en viktig grense. Stortinget har nå sjansen til å vise seg folkets tillit verdig. Stortinget har nå sjansen til å minske avstanden mellom folk og folkevalgte.  Stortinget har nå sjansen til å vise at det tar Grunnloven på alvor ved å benytte paragraf 115, som krever bruk av tre firedels flertall.

Jeg forstår ikke hvorfor Norge som har sagt nei til EU i to folkeavstemninger skal gi enda mer makt til EU på enda et område? Jeg har heller ikke disse månedene fått ett tilfredstillende svar på hva Norge har tapt ved å ikke knytte seg til EUs energibyrå ACER de 8 årene vi ikke har vært med.

Takk for at dere er her, og takk for samarbeid med dere andre som holder appell. Det er ved brede allianser og samarbeid vi skal stoppe EUs energiunion. Vi har greid det før – det skal vi klare igjen!

Artikkelen kan reproduseres forutsatt at Nei til EU blir kreditert etter denne lisensen CC BY-SA-ND

Tittelfoto: Eivind Formoe

reLATERT

Se alle arrangementer

Under ACERs administrasjon

20. aug. 2019

Debatten om EUs energipakke 4 og ACER fortsetter. Den nye energipakken gir blant annet EUs energibyrå rett til å opprette lokalkontor i enkeltland for ekstra tilsyn.

Ny kamp mot ACER

19. aug. 2019

I vår vedtok ministerrådet EUs fjerde energimarkedspakke. Dette bekrefter ytterligere en gang at energien skal styres enda mer fra EU. ACER som var en del av den tredje energipakke, vil få mer makt. Medlemslandene i EU må implementere den nye energipakka i eget lovverk, og implementeringen vil også komme til behandling i Stortinget p.g.a. vår EØS-avtale.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.

EU presser på for utbygging i norsk natur

12. aug. 2019

Debatten om vindkraftutbygging har gått høyt i sommer. Mange er bekymret for omfattende nedbygging av sårbar norsk natur.

Strømmen styres av EU

09. aug. 2019

Elektrisitetsdirektivet som nå er revidert og som er en del av EU sin nye energipakke 4, levner ingen tvil, strømmen styres av EU.

Ny kamp mot ACER

09. aug. 2019

Nei til EU varsler ny ACER-debatt skrev NTB i sommer, i et oppslag som gikk landet rundt. Hvorfor maser vi om EUs energibyrå igjen?

Omkamp om vannkraftressursene

07. aug. 2019

Overvåkingsorganet ESA forsøker seg på omkamp om norske vannkraftkonsesjoner. EØS-avtalens vaktbikkje mener det norske konsesjonssystemet kan være i strid med EUs tjenestedirektiv.

Ingen grunn til bekymring Lier-Hansen?

06. aug. 2019

Leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen er i Klassekampen 27.7.2019 helt uten bekymring for EUs energipakker. Han er imot nye utenlandskabler, og mener at her står norske myndigheter helt fritt til å nekte konsesjon.

Enda mer makt til ACER?

05. aug. 2019

Det ACER vedtar, sendes til ESA som fatter samme vedtak og sender det til RME som fatter samme vedtak

EUs energipakke 4 og kraftkonsesjoner

31. juli 2019

Steg for steg innebærer tilknytningen til EUs energiunion svekket nasjonal kontroll og myndighet på energiområdet.

Energipakke 4: EU styrer strømmen

24. juli 2019

Notat om hvordan suverenitetsavståelsen til EU blir mer og mer omfattende når EU utvikler sin energiunion.

Mye mer ACER

13. juli 2019

Sommerens skumleste oppfølger er EUs Energipakke 4.