Meldeplikt til EU? Nei takk, sier ordførere fra Island og Norge

Norske og islandske ordførere og kommuneforvaltere ber regjeringene snu.

EFTA-forumet for lokale og regionale myndigheter var samlet i Brussel før jul. Norske og islandske ordførere og representanter fra kommune- og fylkesmyndigheter ga her uttrykk for sin bekymring for demokratiets tilstand i Europa.

Forumet vedtok to uttalelser. Den ene handler om trusler og hatmeldinger mot folkevalgte representanter, ikke minst på sosiale medier, noe som bokstavelig talt truer demokratiet. 

Den andre uttalelsen tar skarpt avstand fra forslaget om meldeplikt for kommuner og fylker til EU før de vedtar reguleringsplaner, miljøtiltak og andre saker som kan være berørt av EUs Tjenestedirektiv.

EFTA-forumet understreker at retten til by- og arealplanlegging er en hjørnestein i det lokale sjølstyret, og at denne retten er slått fast i Det europeiske charteret om lokalt og regionalt sjølstyre. Videre sier de islandske og norske regionpolitikerne at det er grunnleggende for kommunale og regionale myndigheter at de kan vedta planer for å verne miljø eller andre rettmessige tiltak, sjøl om planene unntaksvis kan begrense retten til utbygging og handelsvirksomhet.

Tjenestedirektivet er for lenge siden gjort til norsk lov gjennom EØS-avtalen. Direktivet forbyr innskrenkning av handels- og tjenestevirksomhet på en lang rekke områder. Det betyr at hvis et kommunestyre for eksempel vil nekte et kjøpesenter å bygge en ekstra etasje, så kan utbyggeren klage inn avgjørelsen til overvåkingsorganet ESA i ettertid. Med dagens regler er det ingen som kan hindre kommunestyret i å fatte et slikt vedtak. Det skulle også bare mangle.

Regjeringa vil sile forslag før de i det hele tatt kommer opp til debatt

Men den slags (fylkes)kommunale friheter vil den norske regjeringa ha seg frabedt. Den vil sile forslag på forhånd, før de i det hele tatt kommer opp til debatt.

Forslaget om tre måneders forhåndssensur, som alle de tre EFTA-regjeringene i EØS (Island, Liechtenstein og Norge) utrolig nok stiller seg bak, innebærer at et EU-godkjent byråkratisk apparat skal saumfare forslag til vedtak i kommunene og bruke rødblyant før kommunestyret i det hele tatt får si sin mening. 

Forslaget til meldepliktsdirektiv er til behandling i EU-parlamentet. Nasjonalforsamlingene i Frankrike og Tyskland mener forslaget bryter med nærhetsprinsippet og forholdsmessighetsprinsippet. Østerrike, Italia og Portugal har kommet med innvendinger, men EU-kommisjonen står på sitt og motsetter seg utvanning av forslaget.

Les også:

Stort bilde i toppen: (CC0 Pixabay)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det du trenger å vite – Norge og EU

25. juni 2025

Verden er større enn EU. Les om folkestyre, velferd og økonomi, solidaritet og sikkerhet, klima og miljø.

I Brussel lever de bra

25. juni 2025

Hos de grådige i EU renner pengene inn, skriver Per Velde.

EU skaper ingen trygghet i en urolig tid

24. juni 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Oslo Nei til EU, 13. mai 2025.

Partienes EU/EØS-standpunkt før valget i 2025!

18. juni 2025

Se presentasjonen av Nei til EUs nye rapport med Einar Frogner og Morten Harper.

Nei til EU får to millioner kroner ekstra over statsbudsjettet! 

17. juni 2025

Nei til EU kan i dag juble over en betydelig styrking av sitt arbeid. Økningen på to millioner er en stor seier for opplysning og debatt om EU og EØS.  

Diplomati fra bagasjerommet

16. juni 2025

Hvorfor vil Espen Barth Eide redusere Norge til et haleheng på EUs utenrikspolitikk?

Nei til EU krever full stans i nye energiregler fra EU

13. juni 2025

Et stortingsflertall av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, KrF og MDG har i dag vedtatt innføring av fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. Nei til EU krever nå full stans i innføring av nye energiregler fra EU.

Nei til EU mobiliserer mot energipakke 4: Stortinget må si nei til EU-direktiver!

11. juni 2025

Markering torsdag 12. juni 16.00 på Eidsvolds plass. 

EUs fjerde energipakke må avvises samlet

03. juni 2025

Nei til EU trapper nå opp arbeidet mot EUs fjerde energipakke foran Stortingets behandling fredag 13. juni.

Ny sak om suverenitet i Stortinget

27. mai 2025

Endringer i skipssikkerhetsloven medfører myndighetsoverføring til EØS-tilsynet ESA. Stortinget behandler lovendringen 2. juni.

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.