Uka som gikk: – Acer-prosessen er et brudd på Grunnloven

En uke med Lovavdelingens utredning og ordførere som protesterte i fanemarkering ved Stortinget toppet seg med frisk debatt på NRK.

– Jeg mener prosessen som man har lagt opp til, der man sier dette er myndighetsoverføring på vegne av et EU-byrå der vi ikke er medlem, så konstruerer man et kopiinstrument som ESA, for Efta er vi medlem av, så skal de kunne bestemme ting internt i Norge, det er strengt tatt et brudd på grunnloven, sa professor Eivind Smith i «Debatten» på NRK i går.

– Aps stortingsgruppe kan ikke si ja til Acer uten å overkjøre store deler av grasrota i eget parti, skriver Eva Nordlund.

Hva ville reaksjonene blitt om legemiddelindustrien hadde prøvd å få kontroll over helsepolitikken? spør Hogne Hognset, og advarer mot kraftbransjens kampanje for å drive Norge inn i EUs energiunion.

Taler Lovavdelingen midt imot: – Jeg mener derfor at Norge ikke kan slutte seg til dette uten at Stortinget treffer vedtak med tre firedels flertall etter § 115, sier jusprofessor Hans Petter Graver. 

– En trussel mot norsk suverenitet. EU kan bli sittende med enda et sugerør i den norske statskassen, og regjeringen aksepterer det, skriver Nadine Al-Mustafa, Sentralstyremedlem i Senterungdommen

– EØS-avtalen er blitt det som Gro Harlem Brundtland ville; å få Noreg sterkast mogeleg knytta til EU gjennom EU sitt regelverk og dermed direktivdiktat frå Brüssel, skriv Olav Flaate frå Sørreisa.

Hvor blir det av folkeviljen, spør Lars West Johnsen, som stusser over at det folkelige engasjementet i ACER-saken knapt er omtalt i andre riksmedier enn Nationen og Klassekampen. – Det er to virkeligheter der ute, skriver han.

Distriktsordførere frontet ACER-demonstrasjon. Motstanden mot at Norge skal tilslutte seg EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået ACER er et distriktsopprør som frontes av ordførere i noen store industrikommuner.

I både Fellesforbundet og Fagforbundet er skepsisen mot EUs energipakke stor. Det kan endre LOs standpunkt. Skepsisen mot EUs energipakke går nå helt til topps i LOs to største forbund, Fellesforbundet og Fagforbundet. Sammenlagt har de rundt en halv million medlemmer.

Jan Balstad frykter at EU-tilhengere skal få Norge inn i ACER. Tidligere nestleder i LO Jan Balstad, nå leder av Nesodden Arbeiderparti, med kraftsalve mot EUs energibyrå: - Hvis Stortinget velger å melde oss inn i alt som foregår i EU, stiller jeg spørsmål om det er å ivareta folkeavstemningas nei til medlemskap i EU.

Andøy vil ikke ha ACER. Kommunestyret i Andøy ber Stortinget om å ikke melde Norge inn i EUs energibyrå, ACER. Høyre og Frp var ikke enig i det. Bare Høyre og Fremskrittspartiets representanter stemte imot da Andøy kommunestyre vedtok en uttalelse som krever at Stortinget må si nei til suverenitetsavståelse og norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER.

Nettutvikling øker nettleia. Deler av det norske kraftnettet er gammelt og i forfall. I tillegg skal det installeres smarte strømmålere og bygges utenlandskabler. Med enda flere kabler blir det ikke billigere.

På kornet frå Sogn og Fjordane Ap: – Den praktiske realiteten er at RME vert eit EU-byrå og ikkje eit norsk forvaltningsorgan. Denne ordninga inneber eit brot med norske forfatningsrettslege tradisjonar, meiner fylkespartiet. Nei til ACER er ikkje eit nei til EØS! I dette innlegget går fylkesleiaren i Sogn og Fjordane AP mot mange av toppane i sitt eige parti, som gjerne ser at Noreg vert ein del av energiunionen.

– ACER skal bare sørge for at reguleringsmyndigheter jobber godt sammen, skriver statsministeren på bloggen sin. Hun satser på at vi skal få riktig billig strøm når solen skinner og vinden virkelig blåser i Danmark. Så vi kan alle bare ta det helt med ro …

– Den store ACER-bløffen. ACER er et byrå som skal styre energimarkedet i Europa. Det vil få overnasjonal myndighet, og å slutte Norge til byrået, og til EUs energiunion, vil gi høyere strømpris, industridød, miljøskader i stor skala, og ikke minst vil det kreve en vesentlig suverenitetsavståelse. Den folkelige motstanden mot energiunionen har skremt regjeringen, og nå gjør og sier de hva som helst, skriver Christian Torset.

LO-lag advarer mot EUs energibyrå: – Sogn og Fjordane vi vil bli grusomt hardt ramma om dette bli vedteke. Det er ikkje sikkert det er grunnlag for å drive industri her lengre om straumprisane blir slik som vi fryktar, seier Lars Kjetil Skeie, leiar i LO Ytre Sogn.

Energiminister Søviknes har sviktende støtte i eget parti for forslaget om å underlegge Norge EUs energibyrå. Vest-Agder Frp mener dette vil være et "svik mot norsk industri og kommende generasjoner", og flere fylkeslag sier nei til EUs energibyrå.

Ingen brexit-panikk i Storbritannia

Toyota har tillit til at Storbritannia vil være konkurransedyktig også etter at landet er ute av EU, til tross for krangelen mellom EU og Storbritannia om utmeldings- og overgangsvilkår. Bilgiganten lover å videreføre produksjonen av Auris i England og Wales.

Den britiske regjeringen har staket ut kursen for brexit: Britene tar tilbake nasjonal kontroll over regelverk og reguleringer, men skal ha tilsvarende produktstandarder som EU på områder som er viktig for handelen.

Corbyn og Labour ønsker ingen britisk kopi av verken Norges eller andre ikke-EU-medlemmers tilknytning til EU, sier de. Men ved å akseptere tollunionen – om enn i ubestemt form –nærmer Labour seg en «tyrkisk» løsning. Tyrkia er med i tollunionen, Norge er det ikke.

Andre saker

Color Line gis anledning til å registrere skipene på ruten Oslo-Kiel i skipsregisteret NIS istedenfor i det norske NOR-registeret, straks regjeringa får grønt lys fra ESA for å utvide tilskuddsordninga. 700 sjøfolk kan miste jobben. – Jeg er svært skuffet, sier lederen i Sjømannsforbundet.

Det er ikke bare Nei til EU som får flere medlemmer, men også Ungdom mot EU! De unge opplever at mange er interessert i det de jobber med, og mener at ungdom generelt viser et større engasjement enn tidligere. Ungdom mot EU starter lokallag i Moss. Tidligere i februar ble Kristian Manuel Duong (20) fra Moss og Frankie Solberg Rød (18) fra Sarpsborg valgt inn i sentralstyret i Ungdom mot EU.

EUs ombudsmann Emily O’Reilly vil ha slutt på hemmelighetskremmeriet bak lukkede dører. – Slik det er nå, er det som oftest ikke mulig for EUs borgere å holde seg informeret om lovgivning som bliver behandlet i ministerrådet.

reLATERT

Se alle arrangementer

Partienes EU/EØS-standpunkt før valget i 2025!

18. juni 2025

Se presentasjonen av Nei til EUs nye rapport med Einar Frogner og Morten Harper.

Nei til EU krever full stans i nye energiregler fra EU

13. juni 2025

Et stortingsflertall av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, KrF og MDG har i dag vedtatt innføring av fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. Nei til EU krever nå full stans i innføring av nye energiregler fra EU.

Nei til EU mobiliserer mot energipakke 4: Stortinget må si nei til EU-direktiver!

11. juni 2025

Markering torsdag 12. juni 16.00 på Eidsvolds plass. 

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av EUs energiunion!

06. juni 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

EU-sak mot Danmark om fornybardirektivet

05. juni 2025

EU-kommisjonen setter makt bak fornybardirektivets tidsfrister og andre krav for raskere behandling av kraftutbygging. Nå har kommisjonen åpnet sak også mot Danmark.

EUs fjerde energipakke må avvises samlet

03. juni 2025

Nei til EU trapper nå opp arbeidet mot EUs fjerde energipakke foran Stortingets behandling fredag 13. juni.

Jonas og Ernas EU-allianse er skadelig for Norge 

28. mai 2025

– Det kan koste Jonas Gahr Støre statsministerposten at han går i kompaniskap med Erna Solberg for å starte innføringen av EUs fjerde energipakke, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

Ny De Facto-rapport om kraftpolitikk og norsk industri

22. mai 2025

Last ned rapporten «Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri», skrevet av Isak Lekve i De Facto.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.