Uka som gikk: Landbruket stanger mot EØS

Storstilt import av storfekjøtt fra EU kan gi konkurser i norsk landbruk etter tørkesommeren. Samtidig fortsetter regjeringen sitt rekordforsøk i suverenitetsavståelse, og vil la overvåkingsorganet ESA bøtelegge firma i Norge.

Gjennom EØS-avtalen har norsk import av matvarer fra EU blitt mangedoblet. En avtale mellom Norge og EU, som trer i kraft i oktober, nesten dobler tollfri import av storfekjøtt fra EU-land. Bondelaget frykter norske bønder vil rammes av konkurs.

Nei til EU mener dette viser at EØS ikke er noen næringsvennlig avtale. Dette er en alvorlig utvikling som bør bidra til en videre EØS-debatt i Bondelaget og blant alle som er opptatt av norsk matproduksjon, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen (artikkel ikke på nett).

Bra innlegg fra Ungdom mot EU i Klassekampen om hvordan EØS-avtalen gjør at Norge bit for bit importerer mer mat fra EU og dermed svekker selvforsyningen.

Landbruksminister Jon Georg Dale mener den økte kjøttimporten fra EU ikke er noe problem. Men skulle ikke landbruk være unntatt fra EØS-avtalen? (Artikkelen krever pålogging)

Heller ikke i byggenæringen er man begeistret for EØS-avtalen. Dette er klar tale fra Nord-Norges største entreprenør LNS: - Litt satt på spissen, kanskje, men norske entreprenører betaler en stor del av regningen for EØS-avtalen. Det er vi som føler den utenlandske konkurransen direkte på kroppen, sier konsernsjef Frode Nilsen til High North News.

Vil regjeringens sette rekord i EU-tilpasning? 

"Prosedyreforordningen" - bak det tekniske navnet ligger reguleringer som nok en gang skal flytte mer makt til overvåkingsorganet ESA, denne gangen i saker som gjelder offentlig støtte. Regjeringen vil gi ESA direkte makt til å bøtelegge norske firmaer. Det mener Nei til EU er uakseptabelt.

Toril Mongstad fra Hordland Nei til EU fastslår i Bergens Tidende at vi klarer oss uten EU og EØS: "Det er typisk for EU og EØS-tilhengjarar å tenkja at alternativet til EU-medlemskap og EØS-avtale er isolasjon. Det er også typisk for den same gjengen å varsla katastrofe om Noreg ikkje vert medlem av EU, eller skulle gå ut av EØS-avtalen. Me trur ikkje meir på slik skremselspropaganda no enn me gjorde i 1994 eller i 1972."

Betimelig spørsmål fra Norges Fredslags Lene Kristin Olsen Grimstad i en kronikk i Aftenposten: Hva gjør norsk våpenindustri i EUs nye pengefond?

Omkamp om brexit?

Britenes handelsminister Liam Fox er lei av EUs stahet i forhandlingene og sier rett ut at britene trolig forlater EU uten noen ny avtale. Da vil handelen fortsette på grunnlag av WTO-regelverket.

Forretningsmann og milliardær Peter Hargreaves mener Storbritannia utmerket kan forlate EU uten noen ny avtale. Han er villig til å vedde formuen sin på at det uansett fortsatt vil være frihandel med EU-landene.

Labour-leder Jeremy Corbyn har vært klar på at britiske velgere allerede har talt, men mange i partiet mener det bør holdes en ny folkeavstemning om brexit når avtalen med EU foreligger, eventuelt ikke foreligger. Nok en gang prøver EU-tilhengerne å overprøve et folkeavstemningsresultat som talte EU imot, slik vi tidligere har sett i Irland og Danmark.

- En ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap er en dårlig idé – i hvert fall hvis man er opptatt av noe som er større enn EU-spørsmålet, nemlig troen på demokratiet, skriver Per Edgar Kokkvold i Aftenposten.

- For at Storbritannia skal akseptere en avtale som forutsetter at de kopierer alt handelsrelevant regelverk som EU utvikler, vil avtalen måtte være mindre forpliktende enn den Norge har i EØS-avtalen, skriver Thomas Laudal og Andreas Nordang Uhre i dette innlegget i Dagsavisen. Dette kan gjøre EØS-avtalen utdatert.

Sveits spisser også tonen mot EU. Sveitsiske partier gjør nå felles front mot en ny EU-avtale som de mener vil underminere lønn og arbeidsforhold.

Amnesty anklager EU 

EU-kommisjonen kan ha sløst bort store penger i innkjøp av IT-nettverk, iPhoner og datamaskiner, skriver nettavisen EU Observer. Det dreier seg om kontrakter verdt flere hundre millioner euro, der man mistenker at leverandørene har fått altfor godt betalt.

Grensepolitiet i regi av Frontex er nå definert som EUs «grense- og kystvaktagentur» og økte budsjettet sitt med nærmere 70 prosent etter 2015 enda tallet på flyktninger da gikk kraftig ned. "Skal produsenter av sikkerhetsteknologi avgjøre hvordan Europas yttergrenser sikres best?" spør Dag Seierstad i denne kronikken.

Amnesty mener EUs politikk må ta mye av skylden for mange hundre dødsfall i Middelhavet. - Selv om antallet mennesker som krysser Middelhavet har gått ned de siste månedene, har antallet som drukner i sjøen steget, påpeker Amnesty.

I august går Hellas ut av et åtte år langt kriseprogram. - Ser man nærmere på Eurogruppens pakke blir det tydelig at den faktisk øker Hellas' totale gjeldsbyrde og kan gjøre vondt verre, skriver Isabella Dahl, daglig leder i SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk.

Heldigvis kommer det også noen ganger regelverk fra EU som har noe for seg. EU-kommisjonen la før sommeren fram forslag til direktiv om behandlingen av plastavfall. - Det er ingen grunn til at vi her i Norge venter på at EU vedtar direktivet. Og det er heller ikke noe problem å gå lengre og raskere fram enn EU, skriver Dag Seierstad.

reLATERT

Se alle arrangementer

Heller livbåt enn lekter

17. aug. 2018

Det er bedre med en livbåt med eget ror enn en lekter som henger viljeløst på slep etter EU-skuta.

Jernbaneveto er et verdispørsmål

16. aug. 2018

Knut Arild Hareide (KrF) vil styrke tilliten til EØS. Da må partiet bruke vetoretten mot EUs jernbanepakke.

Kathrine Klevelands appell under Arendalsuka

15. aug. 2018

– Neste år er det 25 år siden nei-seieren i 1994. Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell under Arendalsuka.

Stor EU-motstand nesten 25 år etter EU-kampen

13. aug. 2018

Neste år er det 25 år siden stemmeberettigede nordmenn sa nei til EU. Med 70 prosent EU-motstand i folket ligger en ny avstemning langt inn i fremtiden, heter det i Bergensavisen 12. august.

Handlekraftig EU-direktiv

09. aug. 2018

Til alle plastprodusenter: betal både for innsamling og sluttbehandling av plastavfall!

Hva brexit lærer oss om selvrespekt

12. juli 2018

Vi skal vise respekt for EU. Men framfor alt skal vi ha selvrespekt!

Erna Solberg over alle stolper

10. juli 2018

«EØS-avtalen er en stolpe i norsk politikk», insisterer Erna Solberg. Hun forbigår at vetoretten er en hovedstolpe i den samme EØS-avtalen.

Uka som gikk: EU ødelegger internett, vil ha egen hær og slåss om migranter

28. juni 2018

EU-toppmøtet denne uken har uløselige utfordringer med migrasjon. EU-parlamentets opphavsrettsregler ødelegger internett, men militærsamarbeidet har framgang.

Maktkampen om ACER

25. juni 2018

EU vil gi energibyrået ACER mer makt, spørsmålet er hvor mye mer. Barth Eide selger skinnet før bjørnen er skutt.

Til høsten har KrF valget

20. juni 2018

Hvorfor kviste NSB til fordel for Deutsche Bahn, Frankrikes SNCF og Hong Kong-selskapet MTR?

Olaf Gjedrem talte på Folkemøte på Bornholm

18. juni 2018

Folkemøtet på Bornholm er Danmarks Arendalsveke. Nestleiar Olaf Gjedrem var invitert av Folkebevægelsen mod EU til å delta for Nei til EU.

Uka som gikk: Arbeiderpartiet veksler spor

15. juni 2018

Det er gledelig at stortingsgruppa til Arbeiderpartiet nå sier tydelig nei til EUs fjerde jernbanepakke og uttrykker skepsis til arbeidsbyrået ELA. Men Ap henger igjen i gamle spor når partiet fortsetter å stemme ned forslag om å gi tariffavtaler og konvensjoner forrang fremfor EØS-avtalen.