Uka som gikk: Landbruket stanger mot EØS

Storstilt import av storfekjøtt fra EU kan gi konkurser i norsk landbruk etter tørkesommeren. Samtidig fortsetter regjeringen sitt rekordforsøk i suverenitetsavståelse, og vil la overvåkingsorganet ESA bøtelegge firma i Norge.

Gjennom EØS-avtalen har norsk import av matvarer fra EU blitt mangedoblet. En avtale mellom Norge og EU, som trer i kraft i oktober, nesten dobler tollfri import av storfekjøtt fra EU-land. Bondelaget frykter norske bønder vil rammes av konkurs.

Nei til EU mener dette viser at EØS ikke er noen næringsvennlig avtale. Dette er en alvorlig utvikling som bør bidra til en videre EØS-debatt i Bondelaget og blant alle som er opptatt av norsk matproduksjon, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen (artikkel ikke på nett).

Bra innlegg fra Ungdom mot EU i Klassekampen om hvordan EØS-avtalen gjør at Norge bit for bit importerer mer mat fra EU og dermed svekker selvforsyningen.

Landbruksminister Jon Georg Dale mener den økte kjøttimporten fra EU ikke er noe problem. Men skulle ikke landbruk være unntatt fra EØS-avtalen? (Artikkelen krever pålogging)

Heller ikke i byggenæringen er man begeistret for EØS-avtalen. Dette er klar tale fra Nord-Norges største entreprenør LNS: - Litt satt på spissen, kanskje, men norske entreprenører betaler en stor del av regningen for EØS-avtalen. Det er vi som føler den utenlandske konkurransen direkte på kroppen, sier konsernsjef Frode Nilsen til High North News.

Vil regjeringens sette rekord i EU-tilpasning? 

"Prosedyreforordningen" - bak det tekniske navnet ligger reguleringer som nok en gang skal flytte mer makt til overvåkingsorganet ESA, denne gangen i saker som gjelder offentlig støtte. Regjeringen vil gi ESA direkte makt til å bøtelegge norske firmaer. Det mener Nei til EU er uakseptabelt.

Toril Mongstad fra Hordland Nei til EU fastslår i Bergens Tidende at vi klarer oss uten EU og EØS: "Det er typisk for EU og EØS-tilhengjarar å tenkja at alternativet til EU-medlemskap og EØS-avtale er isolasjon. Det er også typisk for den same gjengen å varsla katastrofe om Noreg ikkje vert medlem av EU, eller skulle gå ut av EØS-avtalen. Me trur ikkje meir på slik skremselspropaganda no enn me gjorde i 1994 eller i 1972."

Betimelig spørsmål fra Norges Fredslags Lene Kristin Olsen Grimstad i en kronikk i Aftenposten: Hva gjør norsk våpenindustri i EUs nye pengefond?

Omkamp om brexit?

Britenes handelsminister Liam Fox er lei av EUs stahet i forhandlingene og sier rett ut at britene trolig forlater EU uten noen ny avtale. Da vil handelen fortsette på grunnlag av WTO-regelverket.

Forretningsmann og milliardær Peter Hargreaves mener Storbritannia utmerket kan forlate EU uten noen ny avtale. Han er villig til å vedde formuen sin på at det uansett fortsatt vil være frihandel med EU-landene.

Labour-leder Jeremy Corbyn har vært klar på at britiske velgere allerede har talt, men mange i partiet mener det bør holdes en ny folkeavstemning om brexit når avtalen med EU foreligger, eventuelt ikke foreligger. Nok en gang prøver EU-tilhengerne å overprøve et folkeavstemningsresultat som talte EU imot, slik vi tidligere har sett i Irland og Danmark.

- En ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap er en dårlig idé – i hvert fall hvis man er opptatt av noe som er større enn EU-spørsmålet, nemlig troen på demokratiet, skriver Per Edgar Kokkvold i Aftenposten.

- For at Storbritannia skal akseptere en avtale som forutsetter at de kopierer alt handelsrelevant regelverk som EU utvikler, vil avtalen måtte være mindre forpliktende enn den Norge har i EØS-avtalen, skriver Thomas Laudal og Andreas Nordang Uhre i dette innlegget i Dagsavisen. Dette kan gjøre EØS-avtalen utdatert.

Sveits spisser også tonen mot EU. Sveitsiske partier gjør nå felles front mot en ny EU-avtale som de mener vil underminere lønn og arbeidsforhold.

Amnesty anklager EU 

EU-kommisjonen kan ha sløst bort store penger i innkjøp av IT-nettverk, iPhoner og datamaskiner, skriver nettavisen EU Observer. Det dreier seg om kontrakter verdt flere hundre millioner euro, der man mistenker at leverandørene har fått altfor godt betalt.

Grensepolitiet i regi av Frontex er nå definert som EUs «grense- og kystvaktagentur» og økte budsjettet sitt med nærmere 70 prosent etter 2015 enda tallet på flyktninger da gikk kraftig ned. "Skal produsenter av sikkerhetsteknologi avgjøre hvordan Europas yttergrenser sikres best?" spør Dag Seierstad i denne kronikken.

Amnesty mener EUs politikk må ta mye av skylden for mange hundre dødsfall i Middelhavet. - Selv om antallet mennesker som krysser Middelhavet har gått ned de siste månedene, har antallet som drukner i sjøen steget, påpeker Amnesty.

I august går Hellas ut av et åtte år langt kriseprogram. - Ser man nærmere på Eurogruppens pakke blir det tydelig at den faktisk øker Hellas' totale gjeldsbyrde og kan gjøre vondt verre, skriver Isabella Dahl, daglig leder i SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk.

Heldigvis kommer det også noen ganger regelverk fra EU som har noe for seg. EU-kommisjonen la før sommeren fram forslag til direktiv om behandlingen av plastavfall. - Det er ingen grunn til at vi her i Norge venter på at EU vedtar direktivet. Og det er heller ikke noe problem å gå lengre og raskere fram enn EU, skriver Dag Seierstad.

reLATERT

Se alle arrangementer

Tidenes smitteforsøk

16. okt. 2018

Daglig kommer et stort antall lastebiler over grensa fra EU-land med ulike former for grovfôr til norske trengende bønder. Uten kontroll i det hele tatt!

Hvem styrer landene når markedet tar over?

16. okt. 2018

Viktig politisk konferanse i Kristiansund torsdag 1. og fredag 2. november.

Reise, kost og losji: – ESA sier nei til allmenngjøring

15. okt. 2018

Ingen EU-sak har satt sinnene i kok som denne, også på toppen i norsk fagbevegelse.

ESA og regjeringens taxiforslag

15. okt. 2018

Vill vest innføres i drosjenæringen etter krav fra ESA.

Kraftfull markering mot EUs jernbanepakke

12. okt. 2018

Eidsvolls plass foran Stortinget ble godt fylt opp da jernbanefolk, fagforeninger, politiske partier, togvenner og Nei til EU torsdag markerte motstand mot Jernbanepakke 4.

EØS-avtalens virkning på det norske samfunnet

11. okt. 2018

Olaf Gjedrem, nestleder i Nei til EU, setter EØS-avtalens virkning på det norske samfunnet på dagsorden på Bø Hotell den 22.10.2018 kl. 18-21

Hvem styrer landene når markedet tar over? Vinnere og tapere i kampen om ressursene

11. okt. 2018

Viktig politisk konferanse i Kristiansund torsdag 1. og fredag 2. november.

Fylkestinget i Nordland sier nei til EUs jernbanepakke

11. okt. 2018

«Med Norges spesielle topografi og høye utdanningsnivå på vårt personell frykter vi at overføring av myndighet til EUs jernbanebyrå, ERA, svekker sikkerheten. Fylkestinget i Nordland vil derfor be Stortinget om reservere Norge fra Jernbanepakke 4, slik EØS-avtalen gir anledning til.» Det er konklusjonen i en uttalelse fra Fylkestinget.

ESA-krav setter sjøfolk på land

10. okt. 2018

Det blir slutt på nordiske sjøfolk på ferjene etter krav fra overvåkingsorganet ESA.

Spørsmål og svar om jernbanepakke IV

06. okt. 2018

Finn raske svar på det du lurer på når det gjelder jernbanepakke IV.

Ny grunnlovssak: Mer makt til ESA

05. okt. 2018

Regjeringen vil gi ESA mer direkte makt i Norge, overvåkingsorganet skal kunne gi norske firma bøter i saker om offentlig støtte. Justisdepartementets lovavdeling påpeker at dette er en myndighetsoverføring som Stortinget ikke kan vedta med alminnelig flertall.

Fylkestinget i Trøndelag advarer mot EUs jernbanepakke

05. okt. 2018

Torsdag 4. oktober vedtok fylkestinget i Trøndelag en uttalelse som konkluderer med at: «Fylkestinget mener det fortsatt må være mulig å stille nasjonale krav til sikkerhet på jernbanen.»