Uka som gikk: Landbruket stanger mot EØS

Storstilt import av storfekjøtt fra EU kan gi konkurser i norsk landbruk etter tørkesommeren. Samtidig fortsetter regjeringen sitt rekordforsøk i suverenitetsavståelse, og vil la overvåkingsorganet ESA bøtelegge firma i Norge.

Gjennom EØS-avtalen har norsk import av matvarer fra EU blitt mangedoblet. En avtale mellom Norge og EU, som trer i kraft i oktober, nesten dobler tollfri import av storfekjøtt fra EU-land. Bondelaget frykter norske bønder vil rammes av konkurs.

Nei til EU mener dette viser at EØS ikke er noen næringsvennlig avtale. Dette er en alvorlig utvikling som bør bidra til en videre EØS-debatt i Bondelaget og blant alle som er opptatt av norsk matproduksjon, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen (artikkel ikke på nett).

Bra innlegg fra Ungdom mot EU i Klassekampen om hvordan EØS-avtalen gjør at Norge bit for bit importerer mer mat fra EU og dermed svekker selvforsyningen.

Landbruksminister Jon Georg Dale mener den økte kjøttimporten fra EU ikke er noe problem. Men skulle ikke landbruk være unntatt fra EØS-avtalen? (Artikkelen krever pålogging)

Heller ikke i byggenæringen er man begeistret for EØS-avtalen. Dette er klar tale fra Nord-Norges største entreprenør LNS: - Litt satt på spissen, kanskje, men norske entreprenører betaler en stor del av regningen for EØS-avtalen. Det er vi som føler den utenlandske konkurransen direkte på kroppen, sier konsernsjef Frode Nilsen til High North News.

Vil regjeringens sette rekord i EU-tilpasning? 

"Prosedyreforordningen" - bak det tekniske navnet ligger reguleringer som nok en gang skal flytte mer makt til overvåkingsorganet ESA, denne gangen i saker som gjelder offentlig støtte. Regjeringen vil gi ESA direkte makt til å bøtelegge norske firmaer. Det mener Nei til EU er uakseptabelt.

Toril Mongstad fra Hordland Nei til EU fastslår i Bergens Tidende at vi klarer oss uten EU og EØS: "Det er typisk for EU og EØS-tilhengjarar å tenkja at alternativet til EU-medlemskap og EØS-avtale er isolasjon. Det er også typisk for den same gjengen å varsla katastrofe om Noreg ikkje vert medlem av EU, eller skulle gå ut av EØS-avtalen. Me trur ikkje meir på slik skremselspropaganda no enn me gjorde i 1994 eller i 1972."

Betimelig spørsmål fra Norges Fredslags Lene Kristin Olsen Grimstad i en kronikk i Aftenposten: Hva gjør norsk våpenindustri i EUs nye pengefond?

Omkamp om brexit?

Britenes handelsminister Liam Fox er lei av EUs stahet i forhandlingene og sier rett ut at britene trolig forlater EU uten noen ny avtale. Da vil handelen fortsette på grunnlag av WTO-regelverket.

Forretningsmann og milliardær Peter Hargreaves mener Storbritannia utmerket kan forlate EU uten noen ny avtale. Han er villig til å vedde formuen sin på at det uansett fortsatt vil være frihandel med EU-landene.

Labour-leder Jeremy Corbyn har vært klar på at britiske velgere allerede har talt, men mange i partiet mener det bør holdes en ny folkeavstemning om brexit når avtalen med EU foreligger, eventuelt ikke foreligger. Nok en gang prøver EU-tilhengerne å overprøve et folkeavstemningsresultat som talte EU imot, slik vi tidligere har sett i Irland og Danmark.

- En ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap er en dårlig idé – i hvert fall hvis man er opptatt av noe som er større enn EU-spørsmålet, nemlig troen på demokratiet, skriver Per Edgar Kokkvold i Aftenposten.

- For at Storbritannia skal akseptere en avtale som forutsetter at de kopierer alt handelsrelevant regelverk som EU utvikler, vil avtalen måtte være mindre forpliktende enn den Norge har i EØS-avtalen, skriver Thomas Laudal og Andreas Nordang Uhre i dette innlegget i Dagsavisen. Dette kan gjøre EØS-avtalen utdatert.

Sveits spisser også tonen mot EU. Sveitsiske partier gjør nå felles front mot en ny EU-avtale som de mener vil underminere lønn og arbeidsforhold.

Amnesty anklager EU 

EU-kommisjonen kan ha sløst bort store penger i innkjøp av IT-nettverk, iPhoner og datamaskiner, skriver nettavisen EU Observer. Det dreier seg om kontrakter verdt flere hundre millioner euro, der man mistenker at leverandørene har fått altfor godt betalt.

Grensepolitiet i regi av Frontex er nå definert som EUs «grense- og kystvaktagentur» og økte budsjettet sitt med nærmere 70 prosent etter 2015 enda tallet på flyktninger da gikk kraftig ned. "Skal produsenter av sikkerhetsteknologi avgjøre hvordan Europas yttergrenser sikres best?" spør Dag Seierstad i denne kronikken.

Amnesty mener EUs politikk må ta mye av skylden for mange hundre dødsfall i Middelhavet. - Selv om antallet mennesker som krysser Middelhavet har gått ned de siste månedene, har antallet som drukner i sjøen steget, påpeker Amnesty.

I august går Hellas ut av et åtte år langt kriseprogram. - Ser man nærmere på Eurogruppens pakke blir det tydelig at den faktisk øker Hellas' totale gjeldsbyrde og kan gjøre vondt verre, skriver Isabella Dahl, daglig leder i SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk.

Heldigvis kommer det også noen ganger regelverk fra EU som har noe for seg. EU-kommisjonen la før sommeren fram forslag til direktiv om behandlingen av plastavfall. - Det er ingen grunn til at vi her i Norge venter på at EU vedtar direktivet. Og det er heller ikke noe problem å gå lengre og raskere fram enn EU, skriver Dag Seierstad.

reLATERT

Se alle arrangementer

Løgn om ACER,EU og arvesølvet vårt, Terje Søviknes.

23. mai 2019

Olje og energiminister, Terje Søviknes virkar som han føler seg pressa til å gå ut i norske aviser og roa ned den store motstanden i folket mot å overføra kontroll og reguleringsmynde frå NVE,Noregs vassdrags og energibyrå til ACER, som er EU sitt energibyrå.

EU-guiden kjem i sjette utgåve

23. mai 2019

Vett-abonnentar får no sjette utgåve av EU-guiden som vedlegg til Standpunkt. Dei førre utgåvene har vorte distribuert i tusenvis av eksemplar til skular over heile landet.

Europas valg

21. mai 2019

Ved hvert EU-parlamentsvalg siden 1979 har deltakelsen sunket. Vil man klare å snu trenden i vårens valg? Og hva vil skje med de store partiene, blir de ofre for økende EU-skepsis og misnøye? Svaret får vi om kort tid.

Nytt brexit-parti større enn konservative og Labour

20. mai 2019

Brexit Party leder i EU-parlamentsmålingene: – Brexit-partiet har som mål at resultatet av folkeavstemningen 23. juni 2016 skal respekteres, sier Helle Hagenau.

Norske bier trues av EU-regler

20. mai 2019

Norske honningbiers helse er truet, om nye EU-regler for dyrehelse får overstyre norsk regelverk via EØS-avtalen.

Biene trues av EØS-regler

14. mai 2019

Nei til EU og Norges Birøkterlag ber om møte med landbruks- og matminister Olaug Bollestad om smitterisikoen ved at norske grenser åpnes for EU-bier.

Vett nr 2 2019: EU-guiden

14. mai 2019

Ny utgave av Nei til EUs innføringshefte om EU og Norges forhold til EU. Det du må vite på 48 sider.

Standpunkt 2-2019

09. mai 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om at EØS-avtalen griper inn i det kommunale selvstyret. Og Nei til EU feirer at det er 25 år siden folkeavstemningen i 1994.

EØS og veterinær grensekontroll

06. mai 2019

Hva er forskjellen på import og samhandel av dyr og mat, og hva betyr det for kontrollen med smittestoff?

Kathrine Klevelands tale i Arendal 1. mai

02. mai 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland var invitert og holdt tale for dagen på på Arendal Senterpartis familiearrangement på vakre Hove leirsted i Arendal 1. mai.

Nei til EU på 1. mai

29. april 2019

Nei til EU deltar på 1. mai rundt om i landet. Mange steder er det paroler om EU og EØS.

Ja til oppsigelse av EØS-avtalen.

26. april 2019

Drammen Nei til EU avholdt årsmøte 26 mars 2019. Også i år vil EØS-avtalen stå i fokus for lagets arbeid. EU og EØS er to sider av samme sak.