Vi vil gjerne ha deg med på laget. Meld deg inn i Oppland Nei til EU!

INNLEGG
EØS

Strømkrisa

Strøm

INNLEGG
EØS

Et vellykket møte med tema: EØS-avtalen og kommunene

Det ble et vellykket møte på Gjøvik -med 34 tilstedeværende. Sted: Samfundet. Tema: EØS-avtalen og kommunene. Innleder: spesialrådgiver fra Fagforbundet og Kommunekonsult Fanny Voldnes.

INNLEGG
Energi og naturressurser

Kommer strømprisen til å øke ytterligere?

Ja, det skal vi ikke se bort fra. Vi har så vidt begynt på januar, og erfaring tilsier at det blir en kald bolk hver eneste vinter. Magasinene våre er nedtappa og eksporten foregår for fullt. Etter mitt syn så er det jeg vil kalle «galskapens politikk».

EØS

Strømsjokk på strømsjokk og verre vil det bli.

Kan det bli verre? Ja, alt tyder på det. Vi har importert europeiske strømpriser og problemer, det er vi ikke nødt til, hvis alt hadde vært «på stell», men det er ikke det.

INNLEGG
EØS

Går vi mot en strømkrise i vinter?

Det kan se sånn ut, ut fra fyllingsgraden i vannmagasinene våre. Strømprisen har vært høy i hele sommer. I juni, juli og august ble det produsert 31 terrawattimer, 20% av denne produksjonen ble eksportert, ifølge SSB. For knapt en uke siden ble kabelen North Sea Link til Storbritannia åpnet. Den går ikke for fullt ennå, men med den og den nye kabelen til Tyskland, kan det eksporteres 20% av den totale kraftproduksjonen fra Sør-Norge.

UTTALELSE
EØS

Kraftprisene kan koste husholdningene dyrt

Norsk vannkraft ble bygget ut av fellesskapet med to formål. Det ene var å sikre billig stabil kraft – for å gi landet konkurransekraft til å utvikle norske arbeidsplasser. Det andre var å sikre strøm til norske husholdninger.

Borgny Sletten valgt til ny leder i Oppland Nei til EU

Borgny Sletten fra Nord-Fron ble valgt som ny leder i Oppland Nei til EU avholdt sitt årsmøte lørdag 13. februar. Hun overtar ledervervet etter Magne Bekkelund, som forsetter som styremedlem.

Brexit

Norge trenger ikke EØS

Brexit-avtalen har – ikke overraskende - skapt stor uro blant markedsliberalistene i Høyre.

INNLEGG
Energi og naturressurser

Energipakke 4.

Elektrisitetsdirektivet ble revidert våren 2019 og energipakken er revidert slik at EU kommisjonen, ACER og RME får større makt i Norge og det er på bekostning av styringa som vi skal ha nasjonalt. Dette er vedtatt i EU 8 mai 2019, og kommer på bordet her i landet gjennom EØS, sannsynligvis i høst, 2020. Dette er en betydelig myndighetsoverføring. Stortinget må ikke under noen omstendigheter samtykke til Energipakke 4.

EU-retten og sosial dumping

ESA (EFTAs overvåkingsorgan) har satt i gang en prosess mot Norge vedrørende Oslo- og Skiens-modellen. ESA mener at flere av kravene som er satt for å hindre sosial dumping i denne modellen - kan være i strid med EØS-avtalen. ESA mener at disse kravene er i strid med EUs fire friheter (fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft), samt den frie etableringsretten. ESAs hovedoppgave er å påse at Norge ikke undergraver disse fem frihetene.

Hvor ligger ansvaret for medisinsk beredskap i Norge?

Med covid-19-pandemien møtte befolkningen to overraskelser. Det ene er den manglende kriseberedskapen som råder i landet, ikke minst på medisiner. Det andre er at med hamstring og stor etterspørsel etter medisiner og medisinsk utstyr, så stiger prisene. Hvordan kunne det gå til?

EØS

EU makter ikke å skape trygghet under kriser

En lærdom i disse dager må være den avgjørende betydningen av en funksjonell stat med et velfungerende offentlig helsevesen. I tillegg må landets infrastruktur – i form av digitale løsninger (internett), strømtilførsel, vei, jernbane, vann, postombæring og telefoni – være sikret, og være av beste kvalitet i hele landet.