Krafta er vår

«Gå ut og diskuter strømpris og energisak med hele folket!» 

Uttalelse fra Oslo Nei til EUs årsmøte 15.02.2023.

Regjeringen møter stadig sterkere krav om å gjøre noe for å senke de høye strømprisene i Norge. Energikommisjonen deres la fram rapporten «Mer av alt – raskere» 1. februar i år. Den tar opp energiforsyningen i Norge fram til 2030, men ikke energiprisen. Nå står mange fra samfunns- og næringsliv fram og sier det som det er: Norge har en akutt strømpriskrise, ikke en forsyningskrise. 

Det sies at norske forbrukere trolig er blitt utsatt for verdens sterkeste og raskeste økning på halvannet år. Verst rammet er husholdninger med lav inntekt, små og mellomstore bedrifter og offentlige bygg som idrettshaller, sykehus, osv., som må kutte i aktiviteten for å betale strømmen. Også større bedrifter, som Raufoss, flytter arbeidsplasser fra Norge til utlandet for å få en mer oversiktlig energipris enn den Norge har nå. Andre bedrifter velger bort Norge som satsingssted av samme grunn. Energipriskrisen truer både daglig liv, velferd og arbeidsplasser. 

Hurdalsplattformens ord er om «suveren norsk kontroll» over energisektoren gjelder ikke. Alternativ Energikommisjon foreslår å gjenvinne politisk kontroll med strømprisen ved å kreve en regjering som tør å utfordre EU på de mulighetene som finnes. Hvis EØS-avtalen binder oss i en så viktig sak for folk og industri som strømpris, må vi se på alternativer. 

Det viser seg at det er ulovlig å senke prisen på energi i et land som har sluttet seg til EUs energipakke 3. Flertallet i Stortinget har gjort nettopp det, som et «lite inngripende tiltak». Nei til EUs tidligere leder Kathrine Kleveland mener at norske myndigheter kan fremme norske interesser i håndteringen av strømpriskrisen, og heller risikere at  EFTA-domstolen reiser sak mot Norge. Dette synet får støtte fra flere hold, med begrunnelsen at slike saker kan ta mange år, og mye kan forandres i EUs energipolitikk. 

Energipolitiske begrunnelser endres også i EU. Deres energipakke REPowerEU, som ble sendt på høring i Norge 18.05.2022, ble da presentert som tiltak for å redusere import av naturgass fra Russland, pga. krigen i Ukraina, men dette hadde vært planlagt siden 2021. Høringen møtte massiv motstand i Norge, men mange tiltak fra REPowerEU finner vi igjen i den norske Energi- kommisjonens rapport «Mer av alt – raskere». 

Vi som ser og føler presset fra energipriskrisa som vi er midt oppe i, følger oppfordringen fra Alternativ Energikommisjon: 

«Gå ut og diskuter strømpris og energisak med hele folket!» 

Stort bilde i toppen: Krafta er vår

reLATERT

Se alle arrangementer

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.