Hvem tar vare på verden og miljøet?

Grønt kvinnewebinar: Kvinner, klima og EU

Årets konferanse ble annerledes på flere måter: For første gang har det aktuelle klimaspørsmålet stått i fokus. Og for første gang ble konferansen gjennomført som et webinar.

Konferansen i september ga et mangesidig innblikk i tematikken, på tross av enkelte tekniske problemer med lyd- og bildeoverføring underveis. Opptaket er tilgjengelig på youtube (nederst i denne teksten).

«Klimarettferd er kjønnsrettferd»

UiO-student Mari Hasle Einang, med bakgrunn fra Changemaker og Kirkens Nødhjelp holdt  innledningen «Klimarettferd er kjønnsrettferd». Med eksempler fra tsunamien i 2004 og orkanen Katarina i USA viste hun hvordan kvinner rammes hardest.

Mari Einang
Mari Einang. Her ved klimatoppmøtet i Katowice i Polen 2018.

I Norge har det vært jobbet fra særlig ungdomsorganisasjonene og sivilsamfunnet for at generasjons- og kvinneperspektiv skulle vektlegges i Parisavtalen. Den norske delegasjonen var lyttende og har i det nye klimamålet til Norge spesifikt med at man skal ta med kjønnet perspektiv. Norge har gjort det juridisk bindende for seg sjøl, og det er viktig.

– EU hadde ikke denne muligheten, og særlig ungdom fra land i EU har ikke tilgang til sine forhandlere, sa Einang. – Det hadde vært en lengre vei fram om vi skulle gjort dette via EU.

Grønn retorikk

Susanne Dyre-Greensite fra Nei til EUs søsterbevegelse, Folkebevægelsen mod EU, var invitert for å snakke om EUs prestisjeprosjekt: European Green Deal. – Er det snakk om retorikk eller grønn politikk, var hennes retoriske spørsmål. Svaret var rimelig klart: Det foregår mye grønnvasking og det er mye retorikk fra EU sin side, mente hun.

Med et eksempel fra «innsiden» av EU viste Dyre-Greensite at Norge har bedre muligheter enn Danmark til å velge grønn politikk: I øyeblikket er det flertall i det danske Folketinget for å utfase bensin- og dieselbiler, men selv om det er det, er det ikke mulig som EU-medlem å forby det.

For klimaets del står man mye bedre utenfor EU, men om Danmark går ut av EU i morgen blir vi ikke nødvendigvis grønne med en gang, sa Susanne.

Smultringteori

Marie Storli, leder av Rethinking Economics og master i samfunnsøkonomi fra UiO, snakket om en alternativ økonomisk modell kalt smultringøkonomi. Den er et forsøk på å stake vei for et nytt økonomisk paradigme.

Storli mente at dagens økonomiske tenkning basert på akademia er en bremsekloss for nye løsninger. Alle store beslutninger tas på bakgrunn av en samfunnsøkonomisk analyse. Det er i seg selv ingenting galt i det, men ifølge Storli trengs det flere innganger som økologisk økonomi og feministisk økonomisk teori for å få inn flere perspektiver i debatten.

Økonomifaget har en tendens til å undervurdere naturressursene og at vi mennesker er del av biosfæren. Derfor mener Storli at vi er nødt til å bruke mindre av jordas ressurser og innse at de er skjevt fordelt.

– EU frarøver oss en ambisiøs klimapolitikk

Sandra Butoyi, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom startet med å vise et bilde fra FNs klimaforhandlinger der flertallet var menn med mørke dresser og slips.

sandra-butoyi-nu-400x400
Sandra Butoyi er sentralstyremedlem i Natur og Ungdom. Foto fra Twitter.

Med det illustrerte hun hvorfor kvinner må ta en større rolle i kampen for bedre klima og miljø. Kvinner er mere miljø- og klimabevisste, kvinner stemmer ofte grønnere. Kanskje er også kvinner mere empatiske?

Folkestyre, miljø og solidaritet er de tre ordene som ligger til grunn når Natur og Ungdoms sier nei til EU, sa Butoyi. Konkret viste hun til at:

  • EU frarøver oss en ambisiøs klimapolitikk
  • EØS-avtalen har flere negative sider enn positive
  • EU bygger på frihandel og økonomisk vekst

Hun rundet av sitt engasjerte innlegg med å anbefale Nei til EUs nye klimarapport.

Kultur og sluttappell

Kultur må aldri undervurderes som maktmiddel for å få til endringer. Derfor heller ingen kvinnekonferanse uten kultur!

Marte Wulff er en erfaren låtskriver, hun står blant annet bak sangen til TV-aksjonen for CARE i 2019. Denne gangen spilte og sang hun fra sitt «hjemmestudio».

Gjennom tekst og musikk ga hun uttrykk for klare meninger om klimakamp og rettferdighet.

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland avrundet med å minne om at Nei til EU har hatt kvinnekonferanser i mange år. – Det er viktig for organisasjonen å bidra til økt likestilling i alle deler av samfunnet vårt både nasjonalt og internasjonalt. Men husk at verden er større enn EU!

Margaret Eide Hillestad, leder av Nei til EUs kvinneutvalg, var møteleder for konferansen.

Se webinaret på youtube her.

Stort bilde i toppen: Hvem tar vare på verden og miljøet? (Pixabay)

reLATERT

Se alle arrangementer

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Et varsko for Norge – EU tilsidesetter Green Deals miljøkrav på grunn av høye energipriser 

19. nov. 2024

Norge må derfor etablere egen politikk på klima- og miljøområdet utenfor EU, utenfor EØS, tilpasset norske forhold, og der vi samarbeider internasjonalt gjennom bilaterale avtaler. 

Et nei til EU for klima og miljøet

28. okt. 2024

Verden må gjennom store endringer for å ta vare på naturen og klimaet. Klimapolitikken må forankres i folkelig støtte og medbestemmelse for at vi skal få til endringene.

Strømkrisa

15. okt. 2024

Strøm

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Kjemisk cocktail uten ende

03. juni 2024

EUs kjemiregelverk REACH strekker ikke til. Det går på helsa løs når EU-kommisjonen dropper den lovede reformen.

Nei til EU har signert Mangfoldsplakaten

29. mai 2024

Vi vil gjøre informasjon om kompliserte temaer lettere!

Norge i EUs klimapolitikk

26. mai 2024

Frem til 2030 er Norge full deltager i EUs klimapolitikk.