Deltakerne på Trondheimskonferansen tok på t-skjorter med budskapet «Forby Bemanningsbransjen – ja til offentlig arbeidsformidling».

Trondheimskonferansen utfordrer EØS-avtalen

Med godt over 600 tillitsvalgte samlet til felles ordskifte er Trondheimskonferansen ei kraft å regne med i fagbevegelsen.

Årlig settes saker på dagsorden som vi ser igjen i arbeidet lokalt landet rundt, i forbunda og i LO sentralt. I år var det spesielt kraftpolitikk og strømkabler, bemanningsbyråene og likelønn som konferansen retta søkelyset mot.

Nei til EU arrangerte sitt eget formøte 31. januar, og det kan du lese mer om her. Med rundt 170 deltakere på formøtet, ble det en god opptakt til konferansen som starta litt senere på ettermiddagen.

«Vår egen» Dag Seierstad (rådsmedlem og tidligere utredningsleder), har også en stor plass i fagbevegelsen. For sin innsats mottok han i år Trondheimskonferansens hederspris. Vi gratulerer, prisen er vel fortjent! Les mer.

EUs vikarbyrådirektiv

EUs vikarbyrådirektiv har vært en kampsak for Nei til EU i flere år og en sak vi har stått sammen med fagbevegelsen om. Resolusjonen fra årets konferanse sier blant annet:

«Riksrevi­sjonen har på­pekt at stadig grovere arbeids­livskriminalitet gir økte problemer i norsk arbeidsliv. Vikarbyråene var ment å erstatte fast an­satte ved sykdom og permisjoner, men har i mange år hatt fullt frislipp. EUs vikarbyrådirektiv legitimerer løsarb­eid­ere. Arbeidskraftkjøpere organiserer seg bort fra ansvar for egne ansatte gjennom blant annet franchisemodellen, å tvinge ansatte til å opprette enkeltmannsforetak og arbeidsformidling gjennom mobilapper. […]

I 2019 var det ingen bedring i omfang eller lovlighet, til tross for innstrammingene i AML. 3. rapport fra Byggfagforeningene i Oslo-området høsten 2019 om omfanget av innleie i bygge-bransjen i Oslo Akershus, viser at fortsatt var 4 av 10 innleid fra bemanningsbyråer og 80 % av innleie fra byråene var ulovlig.»

Trondheimskonferansen krever 1) et forbud mot bemanningsbyråene i sin nåværende form og 2) en offentlig arbeidsformidling.

I resolusjonen, som ble vedtatt enstemmig, finner vi også et eget avsnitt om EU og EØS:

«Det indre markedet i EU og EØS fungerer som en pådriver for en nyliberalistisk kapitalisme. Et viktig delmål er bruke et felles arbeidsmarked for å fremme konkurransen i land og mellom land. Via traktater, direktiver, forordninger og pålegg settes denne politikken ut i livet, ofte i strid med nasjonale lover og opparbeidede rettigheter. EØS er ikke noe klassekompromiss. Tvert om, systemet er udemokratisk fordi folkestyret undergraves, og usolidarisk fordi fagbevegelsen svekkes. På denne måten bidrar EØS til å styrke høyresida og arbeidskjøperne sin makt i det norske samfunnet.

Erstattes EØS-avtalen med en handelsavtale, kan vi kvitte oss med EU-direktiver om utstasjonering, tjenester og vikarbyråer. Vi kan da også kreve at våre bestemmelser for reise-, kost og losji skal gjelde alle arbeidstakere i Norge, kreve at virksomheter med tariffavtaler skal prioriteres ved offentlig oppdrag, samt holde Norge utenfor Acer og EUs jernbanepakke fire.

Trondheimskonferansen 2020 oppfordrer til fortsatt kamp mot EØS.»

North Connect

Et av de andre store temaene på Trondheimskonferansen 2020 var bygging av en strømkabel til Skottland, NorthConnect. Dette henger sammen med ACER/EUs energiunion, men det spesielle med denne kabelen, er at den er privat, dvs. ikke drevet av Statnett, og at det er uenighet om den vil få uheldige miljøkonsekvenser. Ved å vri krafteksporten fra Tyskland eller det øvrige EU, til Skottland, mener noen at vi risikerer å erstatte bare 2 millioner utslippstonn CO2, mot de 4 millionene CO2 som eksporten til Tyskland erstatter. Da vil altså denne kabelen ha doblet de totale utslippene. Økt eksport og import av kraft fører i tillegg til høyere strømpriser i Norge, både til forbrukerne og til industrien. Det har vært tvil om hva Arbeiderpartiets nei til denne kabelen er verdt, all den tid de ikke kan garantere å stemme for å nekte konsesjon uten å ta forbehold. Trondheimskonferansen krever at det ikke gis konsesjon til NorthConnect.

Hele Trondheimsresolusjonen kan du lese her.

 

Stort bilde i toppen: Deltakerne på Trondheimskonferansen tok på t-skjorter med budskapet «Forby Bemanningsbransjen – ja til offentlig arbeidsformidling». (Foto: Heidi Larsen)

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.