Uka som gikk: Presser gjennom ny EU-tilpasning i hastemodus

Stortinget haster gjennom EUs personvernregler og utenriksministeren til ha enda tettere forsvarssamarbeid med EU.

Unødvendig hasteinnføring av EUs personvernregler. Stortinget forhåndsgodkjenner EU-regler om personvern for å rekke EUs frist, men mange EU-land somler derimot med å innføre GDPR. – Her skynder Norge seg nok en gang med å innføre EU-regler, mens EU-land trenerer og utsetter saken, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen om Stortingets hastevedtak om å innføre EUs nye personvernregler.

Østerrike blir anklaget for å undergrave EUs nye datalov.

EUs forsvarsplaner stresser Norge. Forsvarssamarbeid blir stadig viktigere i EU. Norge bekymrer seg over manglende innflytelse. Onsdag legger utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fram regjeringens strategi for samarbeidet med EU i perioden 2018 til 2021. Der har forsvar fått en mer framtredende plass enn før.

Gatekunstverk mot Acer. Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.

Mer EØS

Fryktar EU-direktiv kan skape store problem for norske konsertscener. EU-kommisjonen vil at scenelys skal inn under dei same krava til energieffektivitet som resten av samfunnet. – Problemet er at den teknologien dette lovforslaget spør etter, ikkje finst i dag, seier Hans Peter Jenssen i selskapet Bright Norway. – Den teknologien lovforslaget krev, finst ikkje, seier Jenssen.

EU-regning kan øke med mange milliarder kroner - det kan bli dyrt for Norge. EU-kommisjonen pøser på med penger til forskning, utdanning og teknologi i forslaget til nytt langtidsbudsjett. EUs nye budsjettplan for sjuårsperioden fra 2021 til 2027 trapper opp satsingen på utdanning, forskning og teknologi. Det betyr at kontingenten også vil øke markant for Norge. Beregninger NTB har gjort, viser at det kan bli snakk om mer enn 8 milliarder kroner ekstra bare for de største EU-programmene.

EUs utvikling ikke på skinner

Macron gir opp EU-plan. Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp. Macron har skjønt at han må droppe sine planer i et EU der det «ikke er stemning for samarbeid».

EU-kommisjonen har lansert et lovforslag som skal beskytte ansatte når de varsler. Problemet er at det ikke omfatter lovene for arbeidslivet. Europeisk fagbevegelse er opprørt: – Det høres nærmest latterlig ut at man kan varsle om å avdekke forhold som skader dyr eller miljø, men ikke forhold som er skadelig for ansatte.

Stort bilde: Soldat fra Telemark bataljon sammen med tysk soldat under øvelsen Nato Enhanced Forward Presence Litauen i 2017. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

reLATERT

Se alle arrangementer

Vi har samlet inn en halv million. Gi et bidrag du også!

16. mai 2018

– Jeg utfordrer alle mer eller mindre gode venner og allierte i denne kampen til å bidra, sier Boye Ullmann. Denne uken har innsamlingen til Acer-søksmål passert en halv million kroner!

Uholdbar myndighetsoverføring til EU

16. mai 2018

– Frp har stått i spissen for suverenitetsavståelse på finanstilsyn, energibyrået ACER og nå personvern. Nei til EU forstår ikke hva slags nei-parti FrP er som blir med Høyre på norgesrekord i EU-tilpasning?

– Tussete å motarbeide ein god brexit-avtale

15. mai 2018

Norske EU-tilhengarar åtvarar EU mot å gje britane ein god avtale. – Det er heilt vanvitig. Vi burde heie på britane, seier Sigbjørn Gjelsvik. Ein endeleg brexit-avtale skal vere klar mot slutten av 2018.

Fingrene av pappafatet, EU

15. mai 2018

Diskriminering av fedre kan vi ordne opp i uten hjelp fra EU. I alle fall når EU selv ikke praktiserer likebehandling av kvinner og menn.

Overnasjonal kontroll?

14. mai 2018

Den eneste garantien for anstendige forhold i arbeidslivet er en sterk fagbevegelse.

Siste sjanse for EU?

09. mai 2018

EUs «sosiale søyle» blokkeres når konkurranse slippes fri på flest mulig markeder.

Unødvendig hasteinnføring av EUs personvernregler

09. mai 2018

Stortinget forhåndsgodkjenner EU-regler om personvern for å rekke EUs frist, men mange EU-land somler derimot med å innføre GDPR.

EU-regler overstyrer Widerøe

08. mai 2018

Det danske selskapet Danish Air vant anbudet på flyruten mellom Bodø og Vesterålen i 2012. Men det danske selskapet kunne ikke oppfylle anbudsvilkårene som krevde utstyr for satellittbasert innflyging og anbudet ble overført til Widerøe.

Gatekunstverk mot Acer

08. mai 2018

Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.

Vett 1 2018: EØS setter suvereniteten i spill

04. mai 2018

Energibyrået ACER, jernbanebyrået ERA, EUs finanstilsyn og andre konstitusjonelle krumspring.

Uka som gikk: Personvern underlagt EU

04. mai 2018

Regjeringen har hastverk med å knytte Norge til nok et EU-byrå, men advarer mot at EU skal gi finanstilsynet enda mer myndighet - etter å ha knyttet Norge til finansbyråene med like stort hastverk.

Anbud på jernbanen?

04. mai 2018

Vil vi ha full konkurranse om all jernbanedrift og fri etablering av utenlandske jernbaneselskap?