Stortinget haster gjennom EUs personvernregler og utenriksministeren til ha enda tettere forsvarssamarbeid med EU.
Unødvendig hasteinnføring av EUs personvernregler. Stortinget forhåndsgodkjenner EU-regler om personvern for å rekke EUs frist, men mange EU-land somler derimot med å innføre GDPR. – Her skynder Norge seg nok en gang med å innføre EU-regler, mens EU-land trenerer og utsetter saken, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen om Stortingets hastevedtak om å innføre EUs nye personvernregler.
Østerrike blir anklaget for å undergrave EUs nye datalov.
EUs forsvarsplaner stresser Norge. Forsvarssamarbeid blir stadig viktigere i EU. Norge bekymrer seg over manglende innflytelse. Onsdag legger utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fram regjeringens strategi for samarbeidet med EU i perioden 2018 til 2021. Der har forsvar fått en mer framtredende plass enn før.
Gatekunstverk mot Acer. Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.
Mer EØS
Fryktar EU-direktiv kan skape store problem for norske konsertscener. EU-kommisjonen vil at scenelys skal inn under dei same krava til energieffektivitet som resten av samfunnet. – Problemet er at den teknologien dette lovforslaget spør etter, ikkje finst i dag, seier Hans Peter Jenssen i selskapet Bright Norway. – Den teknologien lovforslaget krev, finst ikkje, seier Jenssen.
EU-regning kan øke med mange milliarder kroner - det kan bli dyrt for Norge. EU-kommisjonen pøser på med penger til forskning, utdanning og teknologi i forslaget til nytt langtidsbudsjett. EUs nye budsjettplan for sjuårsperioden fra 2021 til 2027 trapper opp satsingen på utdanning, forskning og teknologi. Det betyr at kontingenten også vil øke markant for Norge. Beregninger NTB har gjort, viser at det kan bli snakk om mer enn 8 milliarder kroner ekstra bare for de største EU-programmene.
EUs utvikling ikke på skinner
Macron gir opp EU-plan. Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp. Macron har skjønt at han må droppe sine planer i et EU der det «ikke er stemning for samarbeid».
EU-kommisjonen har lansert et lovforslag som skal beskytte ansatte når de varsler. Problemet er at det ikke omfatter lovene for arbeidslivet. Europeisk fagbevegelse er opprørt: – Det høres nærmest latterlig ut at man kan varsle om å avdekke forhold som skader dyr eller miljø, men ikke forhold som er skadelig for ansatte.
Stort bilde: Soldat fra Telemark bataljon sammen med tysk soldat under øvelsen Nato Enhanced Forward Presence Litauen i 2017. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret