Uka som gikk: Presser gjennom ny EU-tilpasning i hastemodus

Stortinget haster gjennom EUs personvernregler og utenriksministeren til ha enda tettere forsvarssamarbeid med EU.

Unødvendig hasteinnføring av EUs personvernregler. Stortinget forhåndsgodkjenner EU-regler om personvern for å rekke EUs frist, men mange EU-land somler derimot med å innføre GDPR. – Her skynder Norge seg nok en gang med å innføre EU-regler, mens EU-land trenerer og utsetter saken, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen om Stortingets hastevedtak om å innføre EUs nye personvernregler.

Østerrike blir anklaget for å undergrave EUs nye datalov.

EUs forsvarsplaner stresser Norge. Forsvarssamarbeid blir stadig viktigere i EU. Norge bekymrer seg over manglende innflytelse. Onsdag legger utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fram regjeringens strategi for samarbeidet med EU i perioden 2018 til 2021. Der har forsvar fått en mer framtredende plass enn før.

Gatekunstverk mot Acer. Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.

Mer EØS

Fryktar EU-direktiv kan skape store problem for norske konsertscener. EU-kommisjonen vil at scenelys skal inn under dei same krava til energieffektivitet som resten av samfunnet. – Problemet er at den teknologien dette lovforslaget spør etter, ikkje finst i dag, seier Hans Peter Jenssen i selskapet Bright Norway. – Den teknologien lovforslaget krev, finst ikkje, seier Jenssen.

EU-regning kan øke med mange milliarder kroner - det kan bli dyrt for Norge. EU-kommisjonen pøser på med penger til forskning, utdanning og teknologi i forslaget til nytt langtidsbudsjett. EUs nye budsjettplan for sjuårsperioden fra 2021 til 2027 trapper opp satsingen på utdanning, forskning og teknologi. Det betyr at kontingenten også vil øke markant for Norge. Beregninger NTB har gjort, viser at det kan bli snakk om mer enn 8 milliarder kroner ekstra bare for de største EU-programmene.

EUs utvikling ikke på skinner

Macron gir opp EU-plan. Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp. Macron har skjønt at han må droppe sine planer i et EU der det «ikke er stemning for samarbeid».

EU-kommisjonen har lansert et lovforslag som skal beskytte ansatte når de varsler. Problemet er at det ikke omfatter lovene for arbeidslivet. Europeisk fagbevegelse er opprørt: – Det høres nærmest latterlig ut at man kan varsle om å avdekke forhold som skader dyr eller miljø, men ikke forhold som er skadelig for ansatte.

Stort bilde: Soldat fra Telemark bataljon sammen med tysk soldat under øvelsen Nato Enhanced Forward Presence Litauen i 2017. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

reLATERT

Se alle arrangementer

Derfor kan vi fortsatt selge fisk til EU uten EØS-avtalen

19. feb. 2019

Seks grunner til at vi kan selge fisken vår til EU uten EØS.

EØS-debatt i Dagsnytt 18

15. feb. 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatterte EØS-avtalen i Dagsnytt 18 12. februar. Motdebattant var Steinar Juel fra Civita.

Striden om Kielferja

15. feb. 2019

Hva skjedde med sjøfolka på Kielferja som skulle flagges ut?

AP skjerper språkbruken

14. feb. 2019

Er det EØS som bekymrer Støre – eller er det oppslutningen om EØS som bekymrer?

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Et Arbeidslivsbyrå for enda mer «fri flyt»

08. feb. 2019

Arbeidslivsbyrået ELA, som EU vil ha på beina snarest mulig i 2019, har til overordnet formål å gjøre den europeiske arbeidskrafta enda mer «mobil» enn den allerede er i dag.

Nyttig møte med landets nest største industri

08. feb. 2019

Norsk EU-motstand, landbruks- og fiskeripolitikk og viktigheten av handelsadgang til Europa var noen av temaene da Nei til EU møtte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Et tannløst ELA?

07. feb. 2019

LO-kongressen krevde forrang for norsk lovgivning på arbeidslivets område og norske tariffavtaler. EUs arbeidslivbyrå ELA er et sentralt ledd i det helt motsatte, at landenes sjølråderett på dette området oppheves. Om ELA feller noen myndighetstenner nå, så er det for å gi plass for nye, kvassere og sterkere tenner i neste omgang.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

NHOs dommedag

05. feb. 2019

NHO-direktør Tore Myhre er en ridder av den gamle sorten. Storbritannia må reddes fra Brexittilhengerne som ikke har noen skrupler med å kaste landet ut i kaos.

PESCO gir trange kår for nøytralitetspolitikk

31. jan. 2019

Alliansefrihet og EU-medlemskap lar seg vanskelig forene.