Uka som gikk: Presser gjennom ny EU-tilpasning i hastemodus

Stortinget haster gjennom EUs personvernregler og utenriksministeren til ha enda tettere forsvarssamarbeid med EU.

Unødvendig hasteinnføring av EUs personvernregler. Stortinget forhåndsgodkjenner EU-regler om personvern for å rekke EUs frist, men mange EU-land somler derimot med å innføre GDPR. – Her skynder Norge seg nok en gang med å innføre EU-regler, mens EU-land trenerer og utsetter saken, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen om Stortingets hastevedtak om å innføre EUs nye personvernregler.

Østerrike blir anklaget for å undergrave EUs nye datalov.

EUs forsvarsplaner stresser Norge. Forsvarssamarbeid blir stadig viktigere i EU. Norge bekymrer seg over manglende innflytelse. Onsdag legger utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fram regjeringens strategi for samarbeidet med EU i perioden 2018 til 2021. Der har forsvar fått en mer framtredende plass enn før.

Gatekunstverk mot Acer. Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.

Mer EØS

Fryktar EU-direktiv kan skape store problem for norske konsertscener. EU-kommisjonen vil at scenelys skal inn under dei same krava til energieffektivitet som resten av samfunnet. – Problemet er at den teknologien dette lovforslaget spør etter, ikkje finst i dag, seier Hans Peter Jenssen i selskapet Bright Norway. – Den teknologien lovforslaget krev, finst ikkje, seier Jenssen.

EU-regning kan øke med mange milliarder kroner - det kan bli dyrt for Norge. EU-kommisjonen pøser på med penger til forskning, utdanning og teknologi i forslaget til nytt langtidsbudsjett. EUs nye budsjettplan for sjuårsperioden fra 2021 til 2027 trapper opp satsingen på utdanning, forskning og teknologi. Det betyr at kontingenten også vil øke markant for Norge. Beregninger NTB har gjort, viser at det kan bli snakk om mer enn 8 milliarder kroner ekstra bare for de største EU-programmene.

EUs utvikling ikke på skinner

Macron gir opp EU-plan. Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp. Macron har skjønt at han må droppe sine planer i et EU der det «ikke er stemning for samarbeid».

EU-kommisjonen har lansert et lovforslag som skal beskytte ansatte når de varsler. Problemet er at det ikke omfatter lovene for arbeidslivet. Europeisk fagbevegelse er opprørt: – Det høres nærmest latterlig ut at man kan varsle om å avdekke forhold som skader dyr eller miljø, men ikke forhold som er skadelig for ansatte.

Stort bilde: Soldat fra Telemark bataljon sammen med tysk soldat under øvelsen Nato Enhanced Forward Presence Litauen i 2017. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

reLATERT

Se alle arrangementer

Hva brexit lærer oss om selvrespekt

12. juli 2018

Vi skal vise respekt for EU. Men framfor alt skal vi ha selvrespekt!

Erna Solberg over alle stolper

10. juli 2018

«EØS-avtalen er en stolpe i norsk politikk», insisterer Erna Solberg. Hun forbigår at vetoretten er en hovedstolpe i den samme EØS-avtalen.

Uka som gikk: EU ødelegger internett, vil ha egen hær og slåss om migranter

28. juni 2018

EU-toppmøtet denne uken har uløselige utfordringer med migrasjon. EU-parlamentets opphavsrettsregler ødelegger internett, men militærsamarbeidet har framgang.

Frykter nettsensur i det godes tjeneste

28. juni 2018

EU vil ha slutt på at de store nettgigantene kan spre opphavsbeskyttet materiale uten å betale for seg. Men oppskriften de foreslår skaper frykt for massiv overvåking og nettsensur.

Maktkampen om ACER

25. juni 2018

EU vil gi energibyrået ACER mer makt, spørsmålet er hvor mye mer. Barth Eide selger skinnet før bjørnen er skutt.

Til høsten har KrF valget

20. juni 2018

Hvorfor kviste NSB til fordel for Deutsche Bahn, Frankrikes SNCF og Hong Kong-selskapet MTR?

Olaf Gjedrem talte på Folkemøte på Bornholm

18. juni 2018

Folkemøtet på Bornholm er Danmarks Arendalsveke. Nestleiar Olaf Gjedrem var invitert av Folkebevægelsen mod EU til å delta for Nei til EU.

Uka som gikk: Arbeiderpartiet veksler spor

15. juni 2018

Det er gledelig at stortingsgruppa til Arbeiderpartiet nå sier tydelig nei til EUs fjerde jernbanepakke og uttrykker skepsis til arbeidsbyrået ELA. Men Ap henger igjen i gamle spor når partiet fortsetter å stemme ned forslag om å gi tariffavtaler og konvensjoner forrang fremfor EØS-avtalen.

Når folket er brysomt

15. juni 2018

Det er så fort gjort at vi tar med oss følelsene våre når vi skal stemme. Sånn som vi tydeligvis har gjort to ganger før.

Klimaavtalen med EU må gi rom for norsk jord- og skogbruk

12. juni 2018

Norge kan ikke akseptere en klimaavtale med EU som begrenser mulighetene for økt matproduksjon og økt bruk og planting av skog til klimaløsninger og verdiskapning. Uttalelse fra Nei til EUs styre 9. juni 2018.

Advokater klare til Acer-søksmål

11. juni 2018

Nei til EU har nå inngått avtale med advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall om å forberede søksmål for å få kjent Stortingets Acer-søksmål ugyldig.

Personvern som våpen i informasjonskrigen

08. juni 2018

EU vil la halvstatlige organer definere hvilke deler av den frie informasjonsstrømmen som bør strupes for å «beskytte oss mot desinformasjon».