Uka som gikk: Presser gjennom ny EU-tilpasning i hastemodus

Stortinget haster gjennom EUs personvernregler og utenriksministeren til ha enda tettere forsvarssamarbeid med EU.

Unødvendig hasteinnføring av EUs personvernregler. Stortinget forhåndsgodkjenner EU-regler om personvern for å rekke EUs frist, men mange EU-land somler derimot med å innføre GDPR. – Her skynder Norge seg nok en gang med å innføre EU-regler, mens EU-land trenerer og utsetter saken, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til Klassekampen om Stortingets hastevedtak om å innføre EUs nye personvernregler.

Østerrike blir anklaget for å undergrave EUs nye datalov.

EUs forsvarsplaner stresser Norge. Forsvarssamarbeid blir stadig viktigere i EU. Norge bekymrer seg over manglende innflytelse. Onsdag legger utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fram regjeringens strategi for samarbeidet med EU i perioden 2018 til 2021. Der har forsvar fått en mer framtredende plass enn før.

Gatekunstverk mot Acer. Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.

Mer EØS

Fryktar EU-direktiv kan skape store problem for norske konsertscener. EU-kommisjonen vil at scenelys skal inn under dei same krava til energieffektivitet som resten av samfunnet. – Problemet er at den teknologien dette lovforslaget spør etter, ikkje finst i dag, seier Hans Peter Jenssen i selskapet Bright Norway. – Den teknologien lovforslaget krev, finst ikkje, seier Jenssen.

EU-regning kan øke med mange milliarder kroner - det kan bli dyrt for Norge. EU-kommisjonen pøser på med penger til forskning, utdanning og teknologi i forslaget til nytt langtidsbudsjett. EUs nye budsjettplan for sjuårsperioden fra 2021 til 2027 trapper opp satsingen på utdanning, forskning og teknologi. Det betyr at kontingenten også vil øke markant for Norge. Beregninger NTB har gjort, viser at det kan bli snakk om mer enn 8 milliarder kroner ekstra bare for de største EU-programmene.

EUs utvikling ikke på skinner

Macron gir opp EU-plan. Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp. Macron har skjønt at han må droppe sine planer i et EU der det «ikke er stemning for samarbeid».

EU-kommisjonen har lansert et lovforslag som skal beskytte ansatte når de varsler. Problemet er at det ikke omfatter lovene for arbeidslivet. Europeisk fagbevegelse er opprørt: – Det høres nærmest latterlig ut at man kan varsle om å avdekke forhold som skader dyr eller miljø, men ikke forhold som er skadelig for ansatte.

Stort bilde: Soldat fra Telemark bataljon sammen med tysk soldat under øvelsen Nato Enhanced Forward Presence Litauen i 2017. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

reLATERT

Se alle arrangementer

Transfer of authority to EU agencies violates the Constitution and the EEA Agreement

15. nov. 2018

Statement from the No to EU Congress 2018: The EU is expanding based on expert leverage and complex procedures in order to circumvent the rule of law and national control mechanisms.

Er bankinnskuddene dine trygge?

14. nov. 2018

Fjorårets mottager av Dag Seierstad-stipendet, Thomas Bæk Jahreie, skriver om sin masteroppgave om EUs innskuddsgaranti og hva en norsk tilpasning betyr. Nå kan du søke på årets stipend!

Myndighetsoverføring til EU-byråer bryter med Grunnloven og EØS-avtalen

14. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: EU bygges på en grunnmur av ekspertmakt og innfløkte prosedyreregler for å omgå folkestyret og nasjonalstatenes alminnelige kontrollmekanismer.

Stortinget må bruke vetoretten mot Jernbanepakke IV

12. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Uansett om man støtter jernbanereformen eller ikke, burde man kunne enes om at jernbanepolitikk er noe vi trenger demokratisk og nasjonal kontroll over.

Nei til EUs landsmøte: – Grunnlaget for EØS-avtalen er i ferd med å briste

11. nov. 2018

Nyheten om at Fellesforbundets største avdeling nå går mot EØS-avtalen vil skape en helt ny bevegelse i EØS-debatten og landsmøtet gav en tydelig marsjordre om å styrke og videreutvikle samarbeidet med fagbevegelsen i Norge og Europa.

– Regjeringa må ikkje skubbe EØS-avtalen framfor seg!

10. nov. 2018

– Fagforbundet arbeider for å ivareta og styrke eit godt arbeidsliv. Vi arbeider mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sa Ingrid Buset frå Fagforbundet i si helsing til Nei til EU sitt landsmøte.

Ny Europahær kaster skygge over verdenskrigens ofre

10. nov. 2018

Hundre år etter avslutningen av en verdenskrig som kostet 18 millioner soldater og sivile livet, oppfordrer den franske presidenten til å bygge «en virkelig europahær».

Kraftsamling for nei-alliansen

09. nov. 2018

På Nei til EUs landsmøte møtes to hundre delegater, ansatte, gjester og representanter fra våre gode samarbeidsorganisasjoner. Audun Lysbakken, Per Olav Lundteigen og Bjørnar Moxnes hilset landsmøtet.

Kathrine Kleveland: – Nå har KrF muligheten til å sikre norsk suverenitet

09. nov. 2018

Nei til EUs landsmøte 2018 er nå i gang og leder Kathrine Kleveland stiller krav til KrF i regjeringsforhandlingene.

Kathrine Klevelands ledertale

09. nov. 2018

Nei til EU-leder Kathrine Klevelands tale ved åpningen av landsmøtet i Sarpsborg 9. november 2018.

- EØS har gitt uventede virkninger

09. nov. 2018

- Det er helt opplagt at SFO kan bli skattelagt. Det finnes nærliggende private tilbud, SFO er ikke obligatorisk og det er høy egenbetaling. ESA har sagt at dette skal gå fri, men det tror jeg er fordi de sitter der nede i Brussel og ikke aner hvordan SFO drives, sier LOs tidligere sjeføkonom Stein Reegård.

– Opplagt inngripende myndighetsoverføring

08. nov. 2018

– Det er nokså opplagt at vi ikke står overfor en lite inngripende overføring av myndighet, sier jussprofessor Hans Petter Graver.