Slik får du til fylkestingsvedtak

Oppskrift for vedtak i fylkesting, kommunestyrer m.m.

Nei til EU trapper opp kampanjen for å stanse innføring av EUs fjerde jernbanepakke i Norge. For å vinne må vi kunne utøve minst like stort press som vi klarte i kampanjen mot Acer. Et veldig viktig element i Acer-kampanjen var interpellasjoner og vedtak fra fylkesting og kommunestyrer, samt vedtak fra partilag og organisasjoner.

Samferdselsdepartementet la i mai 2020 fram Lov- og samtykkeproposisjonen. Stortingsbehandling skjer sannsynligvis i oktober.

Flere av de «gamle» fylkene vedtok interpellasjoner mot jernbanepakka allerede i 2018. Nå som proposisjonen foreligger, og flere av disse fylkene siden er slått sammen, gir det anledning til nye uttalelser og vedtak. I fylker der partier som er mot jernbanepakken har flertall, bør vedtak være enkelt å få til.

Under finner du en oppskrift på hvordan du kan fremme en interpellasjon. Vedlagt ligger et forslag til tekst for vedtak.

Oppskrift for vedtak i fylkesting, kommunestyrer, med mer

1. Finn ut hvem som er gruppeleder i fylkestinget/kommunestyret i det partiet du mener å ha størst sjanse til å få gehør hos.

2. Send dem en enkel mail. Et eksempel på tekst kan være:

«Hei. Jeg er bekymret for at Norge skal slutte seg EUs fjerde jernbanepakke og for at Stortinget dermed frasier seg retten til å bestemme over norsk jernbanepolitikk i framtida. Et ja til jernbanepakka vil bety anbudstvang på jernbanen. Et ja til EUs fjerde jernbanepakke vil gi EU myndighet til å fastsette, og i verste fall svekke, de strenge sikkerhetsforskriftene vi har i dag. Jeg har vedlagt et forslag til en interpellasjon med vedtak/uttalelse, som gjerne kan endres og tilpasses.»

3. Legg ved forslaget til uttalelse under (eller skriv ditt eget forslag), og send. Husk på å fylle inn feltene med navn på fylkesting osv.

4. Hvis du ikke får svar i løpet av noen dager, bør du følge opp med en telefon.

5. Det er viktig at teksten blir fremmet som forslag til interpellasjon og ikke som et spørsmål, for at det skal bli debatt og vedtak på møtet.

5. Samme fremgangsmåte kan også brukes for å få til vedtak i fylkes- og lokallag i parti, LO-avdelinger, fagforeninger, Småbrukarlaget og så videre.

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.