Slik får du til fylkestingsvedtak

Oppskrift for vedtak i fylkesting, kommunestyrer m.m.

Nei til EU trapper opp kampanjen for å stanse innføring av EUs fjerde jernbanepakke i Norge. For å vinne må vi kunne utøve minst like stort press som vi klarte i kampanjen mot Acer. Et veldig viktig element i Acer-kampanjen var interpellasjoner og vedtak fra fylkesting og kommunestyrer, samt vedtak fra partilag og organisasjoner.

Samferdselsdepartementet la i mai 2020 fram Lov- og samtykkeproposisjonen. Stortingsbehandling skjer sannsynligvis i oktober.

Flere av de «gamle» fylkene vedtok interpellasjoner mot jernbanepakka allerede i 2018. Nå som proposisjonen foreligger, og flere av disse fylkene siden er slått sammen, gir det anledning til nye uttalelser og vedtak. I fylker der partier som er mot jernbanepakken har flertall, bør vedtak være enkelt å få til.

Under finner du en oppskrift på hvordan du kan fremme en interpellasjon. Vedlagt ligger et forslag til tekst for vedtak.

Oppskrift for vedtak i fylkesting, kommunestyrer, med mer

1. Finn ut hvem som er gruppeleder i fylkestinget/kommunestyret i det partiet du mener å ha størst sjanse til å få gehør hos.

2. Send dem en enkel mail. Et eksempel på tekst kan være:

«Hei. Jeg er bekymret for at Norge skal slutte seg EUs fjerde jernbanepakke og for at Stortinget dermed frasier seg retten til å bestemme over norsk jernbanepolitikk i framtida. Et ja til jernbanepakka vil bety anbudstvang på jernbanen. Et ja til EUs fjerde jernbanepakke vil gi EU myndighet til å fastsette, og i verste fall svekke, de strenge sikkerhetsforskriftene vi har i dag. Jeg har vedlagt et forslag til en interpellasjon med vedtak/uttalelse, som gjerne kan endres og tilpasses.»

3. Legg ved forslaget til uttalelse under (eller skriv ditt eget forslag), og send. Husk på å fylle inn feltene med navn på fylkesting osv.

4. Hvis du ikke får svar i løpet av noen dager, bør du følge opp med en telefon.

5. Det er viktig at teksten blir fremmet som forslag til interpellasjon og ikke som et spørsmål, for at det skal bli debatt og vedtak på møtet.

5. Samme fremgangsmåte kan også brukes for å få til vedtak i fylkes- og lokallag i parti, LO-avdelinger, fagforeninger, Småbrukarlaget og så videre.

reLATERT

Se alle arrangementer

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.