Illustrasjonsfoto. Arbeidskontor i Tyskland.

EUs «sosiale union» vokser fram

Stortinget skal snart behandle tilslutning til EUs arbeidsmyndighet ELA og Opplysningsdirektivet – EUs direktiv om tydelige og forutsigbare arbeidsforhold.

EUs sosiale union er på vei. Det varsles en rekke nye direktiv og revidering av eksisterende.  De første som kommer, er opplysningsdirektivet og ELA. Deretter kommer europeisk minstelønn.

I Norge har vi krav om at alle ansatte skal ha en arbeidskontrakt og Arbeidsmiljøloven regulerer dette. Det nye i dette direktivet er at tilkallingshjelper skal vite hvilke dager de kan bli tilkalt og at tilkalling skal skje med en viss frist. Blir tilkallingshjelp bedt om å arbeide uten at disse krav er oppfylt, kan de si nei. I tillegg kan ikke en arbeidsgiver hindre deg å ha en bijobb.

LO i Norge priser dette som et framskritt. Svensk og dansk fagbevegelse er derimot redd for at vi skal få EU-definisjoner på sentrale begrep som arbeidstaker, arbeidsgiver, arbeidsplaner, prøvetid og bijobber.

Hva hjelper det en tilkallingshjelp å ha jusen på sin side? Det holder ikke å ha rett om du ikke får flere jobber. Felles for EU-retten på arbeidslivets område er at det gir individuelle rettigheter. Samtidig lages ansettelsesforhold der vi fratas den kollektive makta som trengs for at du faktisk får rett til det du formelt har rett til.

I det opprinnelige forslaget til direktiv lå det inne en definisjon av hva en arbeidstaker og hva en arbeidsgiver er. Det er fjernet nå, men kan fort komme tilbake ved neste revisjon.

Gjennom ELA går EU inn på et område der de tidligere ikke har hatt myndighet: På arbeidsliv og trygd. De kan ta initiativ til og delta i inspeksjoner i Norge. Riktignok kan Norge si nei, men da må det begrunnes skriftlig så det sitter nok langt inne. Enda verre er det at de kan opprette avdelingskontor i Norge og kreve alle opplysninger fra norske myndigheter på alt som har med grensekryssende arbeid å gjøre. En rett som ingen norsk myndighet har under departementsnivå.

Arbeidsrettsjurist hos Svenskt Näringsliv (NHOs søsterorganisasjon), Niklas Beckman, skriver på organisasjonens nettside at forslaget viser at EU-kommisjonen strever etter en bredere maktbase og at de viser mindre og mindre respekt for de nasjonale arbeidsmarkedssystemene. Han mener forslaget er fremmet av de som ønsker å bli en føderasjon opp mot de som ønsker EU som et mellomstatlig samarbeid.

Stort bilde i toppen: Illustrasjonsfoto. Arbeidskontor i Tyskland. (CC0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Alternativ i alpene?

27. jan. 2025

De nye avtalene mellom Sveits og EU omfavnes av næringslivet og gir et større handlingsrom enn EØS, men byr på dilemmaer for suvereniteten.

Enda en seier for innleiereglene  

22. jan. 2025

Forbudet mot innleie fra bemanningsforetak i byggebransjen er å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen!

Minstelønnsdirektivet kan bli annullert

17. jan. 2025

EUs minstelønnsdirektiv skal annulleres sier EU-domstolens generaladvokat i sin innstilling til avgjørelse i den omstridte saken.

EUs karbontoll låser norsk industri til EUs marked 

07. jan. 2025

Regjeringen har vedtatt at Norge skal bli med i EUs nye karbontoll, også kalt CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Dette vil svekke konkurransekraften til norsk eksportindustri på verdensmarkedet og føre til avindustrialisering.  

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.