30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.
Verden er større enn EU
2024 Bare halvparten av velgerne brukte stemmeretten i EU-parlamentsvalget. EU-kommisjonen samler mer makt på færre hender. Hva betyr dette for EUs politikk? Blir EUs
klimapolitikk svekket? Hvorfor taper EU terreng i forhold til andre store økonomier? I en tid med krig og klimakrise, er dette virkelig tidspunktet da EU skal gjøre det enda
vanskeligere å søke asyl?
1994 30 år etter at flertallet sa nei til norsk EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994, undersøker dette Vett-heftet EUs politikk i dag på viktige internasjonale spørsmål. Verden er fortsatt større enn EU.
Nordisk nei Folkebevægelsen mod EUs leder Susanna Dyre-Greensite gir et dansk blikk på EUs militære ambisjoner. Historiker Hjörtur J. Guðmundsson tar temperaturen på EU-debatten på Island.
Forord: Verden er i hovedsak utenfor EU
Det er i høst 30 år siden det norske folk sa nei til medlemskap i EU i ei folkeavstemning. Det samme svaret ga folket i folkeavstemninga om EF-medlemskap i 1972. Ønsket om å bevare folkestyret og nasjonal suverenitet var hovedargumenter for nei-siden både i 1972 og 1994. Dette var også avgjørende for at flertallet av velgerne stemte nei.
Noe som er svært gledelig er at motstanden mot norsk EU-medlemskap står sterkt i befolkningen. To av tre som har bestemt seg sier at de ville ha stemt nei i ei ny folkeavstemning. Samtidig er EØS-skepsisen sterkt økende. En stadig større andel ønsker en annen form for avtale med landene i EU.
EU- og EØS-debatten handler om både innholdet i politikken, hvordan beslutninger tas, på hvilke premisser og av hvilke organer og myndighetspersoner. Det ser vi i spørsmålene om nasjonal råderett over vannkrafta og prisen på strøm til innbyggere og næringsliv. Det samme ser vi i sakene om nasjonal kontroll med arbeidslivsspørsmålet og om innleieforbudet.
Et dilemma i store deler av den offentlige debatten er at den i liten grad ser utover vår egen lekegrind og de nærmeste omgivelsene. Hvor er det blitt av vyene om Norge som en fredsnasjon og en global brobygger? Ja, til og med den nylig inngåtte handelsavtalen med India, som er et av verdens største markeder, blir i stor grad forbigått i stillhet.
I stedet for å fokusere all energi på vårt forhold til våre naboland i EU, er det på tide at vi løfter vår sjølstendige rolle i verdenssamfunnet. Verden er større enn EU. La oss derfor enes om at vårt nei til EU er et ja til folkestyre og forpliktende internasjonal solidaritet og samhandling.
Einar Frogner
Leder i Nei til EU
Studiespørsmål
Vett-heftet er et godt utgangspunkt for skolering og diskusjoner i lag og styrer. Nei til EU er medlem av Studieforbundet natur og miljø, som gir støtte til kursaktiviteter (naturogmiljo.no).
Her er noen problemstillinger for å diskutere EUs utvikling.
Spørsmål til kapitlet om EU-parlamentsvalget og EU-kommisjonen
1) Hva kan være årsakene til den lave valgdeltagelsen, og hva betyr dette for parlamentet og EUs politikk?
2) Hvordan har EU-kommisjonen økt sin makt de siste årene?
Kapitlet om EUs asyl- og migrasjonspakt
3) Hva er hovedelementene i EUs asyl- og migrasjonspakt?
4) Hvorfor er menneskerettighetsorganisasjoner kritiske til asyl- og migrasjonspakten?
Kapitlet om klima og miljø
5) Hvordan ligger EU-landene an i forhold til klimamålene?
6) Hva menes med at «harmonisering med EU-regler vanskeliggjør lokaltilpassa miljøpolitikk», og hvordan er avløpsdirektivet et eksempel på dette?
Kapitlet om EUs økonomiske utfordringer
7) Hva sier Draghi-rapporten om EUs utfordringer, og hvilke løsninger foreslår rapporten?
Kapitlene om sikkerhetspolitikk
8) Hvilke fordeler gir det i sikkerhetspolitikken at Norge er utenfor EU?
9) Hva er hovedmålene for EUs militærunion?
Kapitlet om EU-debatten på Island
10) Hvilke likheter og forskjeller er det i debatten om EU og EØS på Island og i Norge?
På Nei til EUs tillitsvalgtsider finner du mer informasjon og tips om skolering.