Helvetesuke for ACER-tilhengerne

Denne uka kom tungvekterne i LO ned fra gjerdet. Nå sier i praksis hele LO bastant nei til ACER og krever at suverenitetsavståelsen må behandles etter Grunnloven § 115. Nei til EU kan feire en strøm av nye medlemmer.

Det er tunge stunder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om dagen. ACER-opprøret har tatt av. Hundre Ap-ordførere opponerer. Årsmøter i det ene partilaget etter det andre vender tommelen ned for EUs tredje energimarkedspakke. Det hjalp ikke at saksordfører Espen Barth Eide stilte i egen person på årsmøtet i Buskerud Ap. Når nå Fellesforbundet og Fagforbundet begge setter foten ned, er det umulig for Youngstorget å vende det døve øret til.

Responsen fra Stortingsgruppa er at «forutsetningene» ligger fast og at de vil stå knallhardt på for dem, samtidig som de tar seg nok en tenkepause. Denne imponerende prinsippfastheten koker ned til å få regjeringa med på en vri som i framtida gir Statnett enerett på eie og drift av nye utenlandskabler, i hvert fall på papiret. Dessuten å insistere på noen kosmetiske endringer i forslaget til ny energilov for å gjøre Reguleringsmyndigheten RME mer uskyldsren. Men her er det lite slingringsmonn i forhold til klokkeklare krav i EUs elmarkedsdirektiv.

For Høyre og Frp kan det bli en bitter pille å svelge at de må reversere sin liberalisering av Energiloven som åpner for private nettutbyggere. Men de svelger den nok hvis det er det som skal til for å redde energipakka i Stortinget.

NRK har visst knapt observert at det pågår et folkeopprør i landet, TV2 har ikke vært så mye bedre. Men ACER var faktisk tema i Dagsnytt Atten onsdag, hvor Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Frode Alvheim fra Industri Energi møtte NHO og energibransjen ved Toini Løvseth, nordisk energidirektør i Alcoa og Oluf Ulseth, leder i Energi Norge.

Bakgrunnen for programmet var et skremselsskriv fra energitungvekterne i NHO om at «tusener av arbeidsplasser kan forsvinne». Vi som er gamle nok har hørt dette før. Som i 1994. Utredningsleder Morten Harper parkerer skremselspropagandaen. Han viser hva som faktisk vil skje dersom Norge benytter seg av vetoretten i EØS-avtalen.

Miljø og klima blir trukket fram som argumenter fra begge sider i energikampen. Men når Grønn Ungdom vil tilslutte oss ACER med klima som begrunnelse, er det særs korttenkt. ACER er ikke klimapolitikk, skriver den nyvalgte lederen for Ungdom mot EU.

Et lekket dokument viser at EUs festtaler om klimasatsing og grønn energi er tomme slagord for de fleste regjeringene i medlemslanda. Det bulgarske formannskapet motarbeider klimasatsinga.

Andre spillopper fra EU. Dersom regjeringen vedtar forbudet mot spillreklame, vil det være et brudd på EØS-reglene, sier ekspert til Aftenposten. Svenske myndigheter har forsøkt å stanse alkoholreklame på svenske skjermer via MTG og Discovery. Men EU-kommisjonen avviste nylig dette.

Tariffoppgjøret blir i år samordna, men med forbundsvise tilpasninger. Grunnen til det siste er i første rekke at Fellesforbundet er nødt til å finne en løsning på RKL-problematikken (reise-, kost og losji) i overenskomstene for industri og renhold. Det er utstasjoneringsdirektivets krav og pålegg fra ESA som tvinger Fellesforbundet og Norsk industri til å «omskrive» en hundre år gammel bestemmelse. Norsk Industri og ESA motsetter seg allmenngjøring av disse bestemmelsene for å komme bemanningsbransjens utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft til livs.

På kvinnedagen 8. mars markerte kraftkjerringer seg i titusentall og på så mange vis. Kvinner er vant til å kjempe motstrøms. Denne gangen er de også kjerringer med strømmen, men mot at EU skal få styre den. Innlegget Kjerringer mot at EU skal styre strømmen har vært på trykk i flere aviser.

Det er vel ikke akkurat noen nyhetsbombe når eurostat kan fortelle at kvinner i EU tjener langt mindre enn menn i samme stilling.

Nye medlemmer strømmer til Nei til EU. Vi rakk knapt å feire 500 nye medlemmer siden nyttår før vi passerte 600 nye! I Morgenbladet spør Aslak Bonde hva som er årsaken til at Nei til EU og nei-sida i fagbevegelsen denne gangen kan komme til å vinne etter så mange nederlag. ACER-saken er komplisert, men også enkel, framholder han som en vesentlig årsak til at Ap og LO har mistet kontrollen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Neialliansen gjorde jobben

24. mai 2019

Rådsmøtet i vår hadde rekordpåmelding, og leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes minte Nei til EUs tillitsvalgte om viktigheten av å beholde bredden i nei-alliansen.

Løgn om ACER,EU og arvesølvet vårt, Terje Søviknes.

23. mai 2019

Olje og energiminister, Terje Søviknes virkar som han føler seg pressa til å gå ut i norske aviser og roa ned den store motstanden i folket mot å overføra kontroll og reguleringsmynde frå NVE,Noregs vassdrags og energibyrå til ACER, som er EU sitt energibyrå.

EU-guiden kjem i sjette utgåve

23. mai 2019

Vett-abonnentar får no sjette utgåve av EU-guiden som vedlegg til Standpunkt. Dei førre utgåvene har vorte distribuert i tusenvis av eksemplar til skular over heile landet.

Vett nr 2 2019: EU-guiden

14. mai 2019

Ny utgave av Nei til EUs innføringshefte om EU og Norges forhold til EU. Det du må vite på 48 sider.

– Vi vil styre fiskeressursene selv. Bli medlem i Nei til EU

24. april 2019

– Nei til EU tar kampen for å hindre at EU får råderett over fiskeressursene. Derfor er jeg medlem i Nei til EU, sier Petter Myklebust.

– EØS gjer SFO dyrare. Bli med i Nei til EU du også

24. april 2019

– Nei til EU tar kampen for å hindre at EU og EØS får styre i norske kommuner. Difor er eg medlem i Nei til EU, seier Eva Marie Mathisen.

Brutte ACER-forutsetninger

23. april 2019

Forutsetningene som lå til grunn for Stortingets ACER-vedtak er brutt! Det må få konsekvenser.

Ny folder: Norsk kraft skal styres fra Norge. Ikke av EU

23. april 2019

Last ned Nei til EUs nye åttesiders informasjonshefte om EUs energunion i praktisk lommeformat. Dette er en ny utgave av heftet som ble laget i 2018.

Ingen ACER-garantier

12. april 2019

Alltinget behandler nå EUs energimarkedspakke 3 og tilknytning til energibyrået ACER.

Norge gjør som ACER vil

09. april 2019

Norge kan ende opp med å få Europas høyeste strømpris.

Presentasjoner fra rådsmøtet

09. april 2019

Her kan du laste ned presentasjonene fra Nei til EUs rådsmøte 6.–7. april 2019

En solidarisk handelspolitikk

08. april 2019

Det er stor enighet om at den beste måten å dra utviklingsland ut av fattigdom er å handle med dem. Samtidig er det ikke slik at all form for handel mellom Europa og utviklingsland har vært et gode for utviklingslandene.