Helvetesuke for ACER-tilhengerne

Denne uka kom tungvekterne i LO ned fra gjerdet. Nå sier i praksis hele LO bastant nei til ACER og krever at suverenitetsavståelsen må behandles etter Grunnloven § 115. Nei til EU kan feire en strøm av nye medlemmer.

Det er tunge stunder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om dagen. ACER-opprøret har tatt av. Hundre Ap-ordførere opponerer. Årsmøter i det ene partilaget etter det andre vender tommelen ned for EUs tredje energimarkedspakke. Det hjalp ikke at saksordfører Espen Barth Eide stilte i egen person på årsmøtet i Buskerud Ap. Når nå Fellesforbundet og Fagforbundet begge setter foten ned, er det umulig for Youngstorget å vende det døve øret til.

Responsen fra Stortingsgruppa er at «forutsetningene» ligger fast og at de vil stå knallhardt på for dem, samtidig som de tar seg nok en tenkepause. Denne imponerende prinsippfastheten koker ned til å få regjeringa med på en vri som i framtida gir Statnett enerett på eie og drift av nye utenlandskabler, i hvert fall på papiret. Dessuten å insistere på noen kosmetiske endringer i forslaget til ny energilov for å gjøre Reguleringsmyndigheten RME mer uskyldsren. Men her er det lite slingringsmonn i forhold til klokkeklare krav i EUs elmarkedsdirektiv.

For Høyre og Frp kan det bli en bitter pille å svelge at de må reversere sin liberalisering av Energiloven som åpner for private nettutbyggere. Men de svelger den nok hvis det er det som skal til for å redde energipakka i Stortinget.

NRK har visst knapt observert at det pågår et folkeopprør i landet, TV2 har ikke vært så mye bedre. Men ACER var faktisk tema i Dagsnytt Atten onsdag, hvor Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Frode Alvheim fra Industri Energi møtte NHO og energibransjen ved Toini Løvseth, nordisk energidirektør i Alcoa og Oluf Ulseth, leder i Energi Norge.

Bakgrunnen for programmet var et skremselsskriv fra energitungvekterne i NHO om at «tusener av arbeidsplasser kan forsvinne». Vi som er gamle nok har hørt dette før. Som i 1994. Utredningsleder Morten Harper parkerer skremselspropagandaen. Han viser hva som faktisk vil skje dersom Norge benytter seg av vetoretten i EØS-avtalen.

Miljø og klima blir trukket fram som argumenter fra begge sider i energikampen. Men når Grønn Ungdom vil tilslutte oss ACER med klima som begrunnelse, er det særs korttenkt. ACER er ikke klimapolitikk, skriver den nyvalgte lederen for Ungdom mot EU.

Et lekket dokument viser at EUs festtaler om klimasatsing og grønn energi er tomme slagord for de fleste regjeringene i medlemslanda. Det bulgarske formannskapet motarbeider klimasatsinga.

Andre spillopper fra EU. Dersom regjeringen vedtar forbudet mot spillreklame, vil det være et brudd på EØS-reglene, sier ekspert til Aftenposten. Svenske myndigheter har forsøkt å stanse alkoholreklame på svenske skjermer via MTG og Discovery. Men EU-kommisjonen avviste nylig dette.

Tariffoppgjøret blir i år samordna, men med forbundsvise tilpasninger. Grunnen til det siste er i første rekke at Fellesforbundet er nødt til å finne en løsning på RKL-problematikken (reise-, kost og losji) i overenskomstene for industri og renhold. Det er utstasjoneringsdirektivets krav og pålegg fra ESA som tvinger Fellesforbundet og Norsk industri til å «omskrive» en hundre år gammel bestemmelse. Norsk Industri og ESA motsetter seg allmenngjøring av disse bestemmelsene for å komme bemanningsbransjens utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft til livs.

På kvinnedagen 8. mars markerte kraftkjerringer seg i titusentall og på så mange vis. Kvinner er vant til å kjempe motstrøms. Denne gangen er de også kjerringer med strømmen, men mot at EU skal få styre den. Innlegget Kjerringer mot at EU skal styre strømmen har vært på trykk i flere aviser.

Det er vel ikke akkurat noen nyhetsbombe når eurostat kan fortelle at kvinner i EU tjener langt mindre enn menn i samme stilling.

Nye medlemmer strømmer til Nei til EU. Vi rakk knapt å feire 500 nye medlemmer siden nyttår før vi passerte 600 nye! I Morgenbladet spør Aslak Bonde hva som er årsaken til at Nei til EU og nei-sida i fagbevegelsen denne gangen kan komme til å vinne etter så mange nederlag. ACER-saken er komplisert, men også enkel, framholder han som en vesentlig årsak til at Ap og LO har mistet kontrollen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Skattejakten til EU bør starte hjemme

13. mars 2019

Etter skandaler som LuxLeaks, Panama Papers og Paradise Papers satte EU seg i 2017 fore å slå ned på skatteparadiser. Først må unionen rydde i eget hus, sier Oxfam i sin ferske rapport 'Off the hook'.

Me ønskjer ein likeverdig handelsavtale med EU

08. mars 2019

NHO tviheld på ein 25 år gammel EØS-avtale som i sak etter sak undergrev norsk sjølvstyre og demokrati.

Hvordan vil meldeplikt til ESA slå ut i kommunen din?

05. mars 2019

Til høsten er det kommunevalg. Samtidig ivrer Regjeringen for at et nytt EU-direktiv som setter bissel på folkevalgte organer, tas inn i EØS-avtalen. Hvis det skulle skje, er det et dolkestøt mot lokaldemokratiet.

Staten prøver å avvise Nei til EUs ACER-søksmål

27. feb. 2019

Staten mener at Nei til EU ber om dom for et abstrakt rettsforhold og at organisasjonen ikke har aktuell interesse for saken. Nei til EU opprettholder kravet om rettssak.

Meldeplikt snur demokratiet på hodet

26. feb. 2019

Pålegg om forhåndssensur står fjernt fra den norske demokratiske tradisjonen.

Sier nei til kraftforordning fra EU

26. feb. 2019

Nei til EU mener Stortinget må si nei til EU-forordning for å beholde det som er igjen av nasjonal styring med vår viktigste ressurs, vannkraften.

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Gratulerer Reidun – ny leder i Ungdom mot EU

07. feb. 2019

Reidun Berntsen Heggen ble valgt som ny leder på Ungdom mot EUs landsmøte 3. februar. Allerede et par dager etterpå møttes lederne og generalsekretærene i Ungdom mot EU og Nei til EU til et nyttig og godt kontaktmøte.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

Hva er EFTA-pilaren i EØS?

29. jan. 2019

EFTA-pilaren er i ferd med å forvitre. De som ser på EØS-avtalen som et sjølstendig alternativ til EU-medlemskap, må kjenne sin besøkelsestid.

Nei til EU og Ungdom mot EU på skolebesøk på Jessheim

23. jan. 2019

Onsdag tok Nei til EU, sammen med Ungdom mot EU, turen ut til Jessheim videregående skole for å snakke om EU og EØS med elevene på skolens splitter nye Europa-linje.