Dagsavisen 7. mars 2018

Helvetesuke for ACER-tilhengerne

Denne uka kom tungvekterne i LO ned fra gjerdet. Nå sier i praksis hele LO bastant nei til ACER og krever at suverenitetsavståelsen må behandles etter Grunnloven § 115. Nei til EU kan feire en strøm av nye medlemmer.

Det er tunge stunder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om dagen. ACER-opprøret har tatt av. Hundre Ap-ordførere opponerer. Årsmøter i det ene partilaget etter det andre vender tommelen ned for EUs tredje energimarkedspakke. Det hjalp ikke at saksordfører Espen Barth Eide stilte i egen person på årsmøtet i Buskerud Ap. Når nå Fellesforbundet og Fagforbundet begge setter foten ned, er det umulig for Youngstorget å vende det døve øret til.

Responsen fra Stortingsgruppa er at «forutsetningene» ligger fast og at de vil stå knallhardt på for dem, samtidig som de tar seg nok en tenkepause. Denne imponerende prinsippfastheten koker ned til å få regjeringa med på en vri som i framtida gir Statnett enerett på eie og drift av nye utenlandskabler, i hvert fall på papiret. Dessuten å insistere på noen kosmetiske endringer i forslaget til ny energilov for å gjøre Reguleringsmyndigheten RME mer uskyldsren. Men her er det lite slingringsmonn i forhold til klokkeklare krav i EUs elmarkedsdirektiv.

For Høyre og Frp kan det bli en bitter pille å svelge at de må reversere sin liberalisering av Energiloven som åpner for private nettutbyggere. Men de svelger den nok hvis det er det som skal til for å redde energipakka i Stortinget.

NRK har visst knapt observert at det pågår et folkeopprør i landet, TV2 har ikke vært så mye bedre. Men ACER var faktisk tema i Dagsnytt Atten onsdag, hvor Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Frode Alvheim fra Industri Energi møtte NHO og energibransjen ved Toini Løvseth, nordisk energidirektør i Alcoa og Oluf Ulseth, leder i Energi Norge.

Bakgrunnen for programmet var et skremselsskriv fra energitungvekterne i NHO om at «tusener av arbeidsplasser kan forsvinne». Vi som er gamle nok har hørt dette før. Som i 1994. Utredningsleder Morten Harper parkerer skremselspropagandaen. Han viser hva som faktisk vil skje dersom Norge benytter seg av vetoretten i EØS-avtalen.

Miljø og klima blir trukket fram som argumenter fra begge sider i energikampen. Men når Grønn Ungdom vil tilslutte oss ACER med klima som begrunnelse, er det særs korttenkt. ACER er ikke klimapolitikk, skriver den nyvalgte lederen for Ungdom mot EU.

Et lekket dokument viser at EUs festtaler om klimasatsing og grønn energi er tomme slagord for de fleste regjeringene i medlemslanda. Det bulgarske formannskapet motarbeider klimasatsinga.

Andre spillopper fra EU. Dersom regjeringen vedtar forbudet mot spillreklame, vil det være et brudd på EØS-reglene, sier ekspert til Aftenposten. Svenske myndigheter har forsøkt å stanse alkoholreklame på svenske skjermer via MTG og Discovery. Men EU-kommisjonen avviste nylig dette.

Tariffoppgjøret blir i år samordna, men med forbundsvise tilpasninger. Grunnen til det siste er i første rekke at Fellesforbundet er nødt til å finne en løsning på RKL-problematikken (reise-, kost og losji) i overenskomstene for industri og renhold. Det er utstasjoneringsdirektivets krav og pålegg fra ESA som tvinger Fellesforbundet og Norsk industri til å «omskrive» en hundre år gammel bestemmelse. Norsk Industri og ESA motsetter seg allmenngjøring av disse bestemmelsene for å komme bemanningsbransjens utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft til livs.

På kvinnedagen 8. mars markerte kraftkjerringer seg i titusentall og på så mange vis. Kvinner er vant til å kjempe motstrøms. Denne gangen er de også kjerringer med strømmen, men mot at EU skal få styre den. Innlegget Kjerringer mot at EU skal styre strømmen har vært på trykk i flere aviser.

Det er vel ikke akkurat noen nyhetsbombe når eurostat kan fortelle at kvinner i EU tjener langt mindre enn menn i samme stilling.

Nye medlemmer strømmer til Nei til EU. Vi rakk knapt å feire 500 nye medlemmer siden nyttår før vi passerte 600 nye! I Morgenbladet spør Aslak Bonde hva som er årsaken til at Nei til EU og nei-sida i fagbevegelsen denne gangen kan komme til å vinne etter så mange nederlag. ACER-saken er komplisert, men også enkel, framholder han som en vesentlig årsak til at Ap og LO har mistet kontrollen.

Stort bilde i toppen: Dagsavisen 7. mars 2018

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Grønn pakt i fare

14. mars 2024

Det er ikke klimamålene, men metodene bak dem som gjør at EUs grønne skifte kjører seg fast.

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

Beholde handlefrihet til å forby GMO

26. feb. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Del 3 Energi og kontrollen med krafta

12. feb. 2024

EU/EØS-regelverket har hatt stor innvirkning på norsk olje-, gass- og kraftsektor. Det gjelder på alt fra konsesjonspolitikk og ressursforvaltning til eierskap, selskapsstrukturer og markedsliberalisering.

Del 10 Handel og samarbeid med EU uten EØS

12. feb. 2024

Dersom EØS-avtalen sies opp, skal handelsavtalen som ble inngått mellom Norge og EU før EØS igjen regulere handelen.

Del 5 Konsekvenser for norsk næringsliv og økonomi

12. feb. 2024

Norge er et av landene i Europa som har hatt sterk økonomisk vekst de siste 30 årene. Det er mange forhold som taler for at EØS-avtalen ikke har vært drivkraften for denne utviklingen.

Del 4 Konsekvenser for miljø og klima

12. feb. 2024

EØS-avtalen med sine markedsprinsipper er innrettet for å øke forbruket. EUs nye grønne giv (European Green Deal) følger samme markedsregelverk, og fremmer en vekstbasert økonomisk modell som krever et økende forbruk av en rekke innsatsfaktorer.

Del 9 Noen alternativer: andre lands handelsavtaler med EU

12. feb. 2024

Denne delen undersøker erfaringene fra flere lands handelsavtaler med EU, og sammenligner vilkårene i forhold til EØS-avtalen.