Mediebildet: På fallrepet

Etter at et splitta landsstyre sa ja til ACER, tok stortingsgruppa til Arbeiderpartiet seg en ekstra tenkepause. KrF vil at Stortinget ber Høyesterett om å vurdere suverenitetsavståelsen.

Også denne uka har EUs energibyrå ACER stått i fokus. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre står i en spagat som truer med å gi varige ryggplager.

Fremskrittspartiet har også drevet mye gymnastikk i det siste, særlig i Stortinget. Justisminister Sylvi Listhaugs mange knebøyninger virket litt stive i starten, men kom seg etterhvert. Vi hadde for vår del gjerne sett at olje- og energiministeren bøyde kne for Storting og folk i ACER-saken, men han skulka visst hele gymtimen.

Ja til ACER i dag, nei til ACER i morra?

Landsstyremøtet i Ap greide ikke å finne et samlende kompromiss. Det ble et ja til ACER, men en tredjedel av delegatene stemte imot. Stortingsgruppa som skulle avgjøre hva de går for samme dag, valgte klokelig å ta ny betenkningstid. Aftenposten oppsummerer at «Ap sier ja til Acer – men varsler omkamp dersom EU truer selvråderetten i kraftsektoren». Man vil altså stikke hodet inn i bjørnekjeften for deretter å be om omkamp hvis bjørnen biter.

Landsstyret satte opp åtte forutsetninger og la til som «ufravikelig krav» at EUs videre utvikling på energiområdet ikke må kollidere med disse. Det aldri så lille problemet er at intensjonene i Ap's landsstyrevedtak ikke kan innfris om Ap i Stortinget sier ja til Acer. Regjeringa er i alle tilfelle feil adressat for Aps «absolutte forutsetninger». De åtte krava er på vikende front. Bedre blir det ikke av at EUs reviderte gassdirektiv viser seg å være i strid med havretten.

Nestoren Martin Kolberg og AUF-leder Mani Husseini mener det var feil av landsstyret ikke å lytte til LO. Tidlig denne uka gikk også LO sentralt ut mot ACER-tilslutning og vil ha utsettelse.

Før valget sa de ingenting om ACER

Arroganse og bakromsforhandlinger

– Vi er skuffa over den arrogansen som kjem frå det partiet vi har støtta opp om som frontar seg som eit industriparti, sier Andreas Bakken, nestleder i Årdal Kjemiske Fagforening til NRK.

Det er dessverre liten grunn til å vente at stortingsgruppa lytter til eget grunnfjell. På bakrommet pågår forhandlinger med regjeringa. Energiminister Søviknes kan fortelle Nationen at «Eg og Espen er einige». Det gjelder å jenke til «en praktisk fordeling av oppgaver» i den ukontrollerbare Reguleringmyndigheten RME. Dessuten å avklare konsesjonsvilkåra for Skottlandskabelen til NorthConnect. Det er ingenting som tyder på at den vil bli stoppa. 

Ber Høyesterett vurdere

Kristelig Folkeparti er nå kommet på banen. Partiet står fast i sitt forsvar av EØS-avtalen, men er imot suverenitetsavståelsen. KrF vil at Stortinget ber Høyesterett vurdere lovavdelingas fortolkning, slik Grunnloven § 83 gir anledning til. 

– Det er jo sånn at lovavdelinga har ein slags posisjon i Noreg som uavhengig, men ho er jo ein del av den utøvande makta. Vi kjem ikkje til å bry Høgsterett med store oppgåver framover, men vi synst spørsmål om vår nasjons suverenitet står i ein særklasse, sier partileder Knut Arild Hareide til Klassekampen..

Spørsmålet er om et arrogant og folkefjernt stortingsflertall velger å avvise forslaget, siden de i all beskjedenhet mener at de forstår Grunnloven bedre enn Høyesterett. Stortinget skal etter planen behandle energimarkedspakka allerede torsdag 22. mars. To dager før avgir energikomiteen sin endelige innstilling.

Motstand fra mange hold

Norsk Bonde og Småbrukarlag mener norsk kraft skal brukes til å utvikle landet og bygge ny grønn industri, og ber regjering og Stortinget benytte seg av reservasjonsretten som er nedfelt i EØS-avtalen, og reservere Norge mot suverenitetsavståelse til EUs energibyrå ACER.

Fylkestingene i Troms og Finnmark, kommuner og flere organisasjoner melder om at de sier nei til ACER eller krever utsettelse av saksbehandlinga. Alle vedtak vi registrerer blir løpende oppdatert på oversiktssida vår.

En privat initiert undersøkelse viser at bare en av ti er for at norsk energipolitisk forvaltning skal underlegges ACER. Ei uavhengig aksjonsgruppe på facebook har også fått stor tilslutning, med over 60 000 tilhengere. «Stopp ACER» arrangerer folkemarkering mandag 19. mars kl. 18.00. 

Markeringa blir på Eidsvolds plass, og det blir appeller fra en rekke politikere, samt vår egen Kathrine Kleveland. Tove Bøygard spiller.

Vår egen uoffisielle måling på facebook viser så langt at 95 prosent av 2 300 som har svart, er enige i at Høyesterett må uttale seg før Stortinget kan avgi suverenitet på energiområdet til EU. 

Nei til EU nærmer seg 900 nye medlemmer siden nyttår! En sånn medlemstilvekst er det svært lenge siden vi har opplevd. Blir det tusen nye medlemmer i løpet av uka som kommer, tro?

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Norge står trygt utenfor EU

28. april 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Uten innsyn

28. april 2025

Kan domstolene berge europeisk offentlighet fra EU-kommisjonens stadig strengere hemmelighold?

Ja til folkestyre og internasjonal solidaritet   

27. april 2025

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Rådsmøtet feiret 20 år med nei-flertall

26. april 2025

Nei til EUs råd feiret at det i april 2025 har vært 20 sammenhengende år med nei-flertall på meningsmålingene om EU-medlemskap.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Køyr debatt, Nei til EU er klare  

10. april 2025

Vi merkar oss at Høgre vil ha raske EU-forhandlingar og EU-medlemskap. Nei til EU sitt svar er: Køyr debatt, vi er klare.