Grafikk straks etter at Stortinget vedtok tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke 22. mars 2018.

Uka som gikk: Utladning som oppladning

Det EU-vennlige maktapparatet har fått varige sprekker i grunnmuren. Nei-sida vant folket og debatten i kampen mot den tredje energipakka, sjøl om vi tapte på målstreken. Den enorme medlemspågangen vi opplever etter utladningen er en oppladning for kampene som nå står for døra.

Motstanden mot energiunionen har vist et fantastisk engasjement både i og utenfor Nei til EUs rekker, ikke minst innad i fagbevegelsen. Uten organisasjonen Nei til EU som konsentrerte alle sine krefter, fra den kunnskapsbaserte kompetansen og informasjonsarbeidet til fotfolkets glødende aktivisme og mobilisering, ville dette folkelige opprøret ikke ha vært mulig. Vi har rystet det EU-vennlige maktapparatet i sine grunnvoller.

Sprekkene blir ikke borte. Makta vant en pyrrhos-seier. Folket nekter å gi seg. De gir uttrykk for sin protest ved å melde seg inn i Nei til EU. Tilstrømninga har mangedoblet seg etter Stortingsvedtaket, slik at vi i skrivende stund har passert 1500 nye medlemmer siden årsskiftet! Flere hundre nye har kommet til dagen etter at Stortingsflertallet nok en gang bøyde kne for EU.

Smaken av 1994

Det er ikke bare det folkelige engasjementet i kampen mot ACER og tredje energipakke som vekker assosiasjoner til EU-kampen i 1994. Det gjør også ja-folkenes kombinasjon av fortielse, arroganse, folkeforakt og regelrett fusk og taskenspillerknep. Denne gangen satte de ikke bare folket, men også Grunnloven til side. Flertallet avviste KrF sitt forslag om å la Høyesterett vurdere suverenitetsavståelsen. Derfor undersøker Nei til EU muligheter for å stevne Stortinget.

Forskjellen fra 1994 er naturligvis at denne gangen tapte vi, sjøl om seieren var innen rekkevidde helt fram til siste runde. Arbeiderne sa nei og bøndene og småbrukerne lot seg heller ikke bondefange. Flertallet sa nei.

Da forente makta kreftene i en uhellig koalisjon av Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Venstre. Med på felttoget fikk de Miljøpartiet de Grønne, rundlurt av kraftkapitalen til å tro at effekttap ved langreist strøm gir grønne skoger.

Klamme omfavnelser

I Stortingsdebatten overgikk de hverandre i gjensidig skamros, med Arbeiderpartiet som dagens helt. Terje Breivik fra Venstre ga saksordfører Espen Barth Eide (Ap) en eksepsjonelt klam omfavnelse for «den ryddige, men krevende måten Arbeiderpartiet har brukt skepsisen og motstanden» i egne rekker på «her i huset», det vil si i Stortinget. Han siktet til avtalen som skal ha «forbedret» en Energilov skrevet med påholden EU-penn. Privatiseringsivrige Høyre og Fremskrittspartiet snakket på sin side gledesstrålende om at Statnett bør gå inn på eiersida i framtidige utenlandskabler.

Noe som skurrer? Statsministeren kom uheldigvis i skade for å avdekke at Arbeiderpartiets avtalte kabelgaranti ikke gjelder for den omstridte NorthConnect. Utskremte Else-May Botten fra Ap brukte en hel Dagsnytt Atten-sending på ikke å svare på om kabelen vil bli bygd eller ikke, til programlederens fortvilelse.

Alle ACER-partiene forsikrer om at reguleringsmyndigheten RME, EUs trojanske hest i NVE, ikke får løpe løpsk; til tross for at alle vet at den ikke kan inntas eller bestiges av noen rytter fra et norsk departement, men bare lystrer en jockey fra Slovenia. Og alle holder munn når Arbeiderpartiet forteller skrøner til sine egne om at flaskehalsinntektene fritt kan brukes til å redusere nettleia. I flaskeposten fra hr. Juncker står det noe helt annet. Det er fort gjort å lese feil, men vi var nesten sikre på at hr. Støre var god i fransk?

Redningsaksjon fra høyre

Vi har knapt opplevd at hele kostebinderiet på høyresida har rykket ut i en sånn redningsaksjon for en splitta ledelse i et Arbeiderparti hvor skuta er lekk og halve mannskapet gjør mytteri. Og det jamvel om mytteriet ikke er verre enn en bønn om at handlingsrommet og vetoretten i EØS, revitalisert som velgeragn foran siste Stortingsvalg, måtte benyttes i en så avgjørende sak for land, industri, fagbevegelse og folk.

Men, nei. For Barth Eide og Jonas Gahr Støre var det aldri noen tvil. Og for mytteristene var det ingen bønn, mens Brussel også denne gang ble bønnhørt.

Vår bønn går til Island, som kan stikke kjepper i hjulene for prosessen. To av de tre regjeringspartiene på sagaøya sier klart nei til ACER, og det tredje følger trolig på. Da blir tredje energimarkedspakke heller ikke del av EØS-avtalen.

Vi sender påskeliljer og stappfulle påskeegg til vårt broderfolk på Island. Landet er kanskje så heldig å ha politikere med ryggrad. Et islandsk veto vil vise om det fins handlingsrom i EØS-avtalen likevel?

Påskesprett

EU spretter opp og ned som påskeharen og forbereder seg på handelskrig med USA og Kina. Britene trekker seg fra EUs militære kampgrupper. Frankrikes president Macron er i gang med å rasere og privatisere den franske jernbanen og pensjonssystemet etter EU-oppskrift. Han blir møtt med streiker og protester og stuper i popularitet på meningsmålingene.

Unionen lanserer også et europeisk arbeidsmarkedsbyrå. Byrået skal «støtte fri bevegelse av arbeidstakere gjennom informasjon, veiledning og hjelp til løsning av konflikter over landegrensene».

God påske til alle i og utenfor EU – og takk for en fantastisk innsats fra våre medlemmer og venner i ukene og månedene som ligger bak oss!

Stort bilde i toppen: Grafikk straks etter at Stortinget vedtok tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke 22. mars 2018. (Nei til EU | Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Høyresving i EU-parlamentet

21. juni 2024

EU-parlamentsvalget 2024 og hva det kan bety for EUs politikk de neste årene.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Parlament uten stemmer

17. juni 2024

Hva er legitimiteten til EU-parlamentet som folkevalgt forsamling når halvparten av velgerne ikke stemmer?

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

EU-borgerne vendte ryggen til EU-valget 

10. juni 2024

Deltagelsen i valget til EU-parlamentet ble igjen svært lavt. Nesten halvparten av velgerne unnlot å bruke stemmeretten. 

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

Venter framgang for ytre høyre-partier

05. juni 2024

Den danske Folkebevægelsen mod EU venter at ytre høyre vil gå kraftig fram i EU-parlamentsvalget 6.–9. juni, i en valgkamp som har handlet mest om forsvars- og sikkerhetspolitikk.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Foran valget til EU-parlamentet

31. mai 2024

Hvilken rolle spiller EU-parlamentet, og hva er forventningene til valget sett fra Danmark? Se webinaret onsdag 5. juni klokka 11.00 her!