Mange sørlendinger trosset det kraftige snøværet for å markere sin motstand mot norsk Acer-tilslutning.

Uka som gikk: Varme fakler og kalde føtter

Faklene varmet godt da hundretalls folk møtte fram på industristeder landet rundt for å protestere mot planene om å avgi suverenitet til EUs energibyrå ACER. Arbeiderpartiets stortingsgruppe ser samtidig ut til å ha fått kalde føtter.

Denne uka har kampen mot energiunionen tetnet seg til for alvor. Torsdagen var en folkelig kraftmønstring mot Acer.

Noen av tilhengerne er blitt merkbart mer aggressive i retorikken, mens Arbeiderpartiets stortingsgruppe og saksordfører Espen Barth Eide har valgt å framsette en serie med krav til regjeringa for å godta norsk tilslutning til direktivene og forordningene i energipakka.

Positivt at Ap tviler, men meningsløst å kreve garantier

Nei til EU sier i en pressemelding at det er positivt at Ap reiser tvil og stiller spørsmål, men at Aps krav og en såkalt garanti fra regjeringen er lite verdt den dagen det oppstår en tolkningsstrid om krafteksporten og Norge har underlagt seg EU-regelverket. 

Roar Eilertsen, daglig leder i De Facto, er heller ikke imponert over betingelsene Ap stiller.

– Det er fullstendig meiningslaust å stille krav til regjeringa når det er EU som bestemmer reglene, sier han til Nationen. – Det har nesten ingen verdi om regjeringa kjem med garantiar eller seier det eine eller det andre her. Det som tel til slutt er kva regelverk som blir vedtatt i EU.

– Det har ingen verdi om regjeringa kjem med garantier

Eilertsen sier også at han synes det er merkelig at Arbeidarpartiet ikke går inn på debatten om nasjonal suverenitet og grunnlovsbehandling etter § 115 i det hele tatt. (Bare ingressen er åpen, dessverre.)

Kalde føtter og forsøk på å roe ned motstanden

Nationen kaller Aps utspill for skuebrød for å roe ned motstanden: – Dersom det hadde vært viktig å sikre råderetten over ressurser og energipolitikk, så hadde Espen Barth Eide og partiledelsen anbefalt et nei til deltakelse i EUs energiunion, skriver avisa på lederplass.

Utspillet fra Barth Eide må sees i lys av opprøret som har bredt seg i Ap de siste ukene. Ett av mange eksempler er Sunndal Arbeiderparti som sier nei til suverenitetsavståelse til EUs energiunion. I tillegg har ungdomsorganisasjonen i AUF kommet på banen med et grundig og tydelig  nei til EUs tredje energimarkedspakke.

Også AUF sier nei til EUs tredje energimarkedspakke

Lista over uttalelser fra partier, organisasjoner og fagforeninger begynner å bli laaang. Vi samler dem på ei egen oversiktsside, men vi klarer sikkert ikke å fange opp alt som skjer. Tips oss gjerne hvis du ser at noe mangler!

Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg fikk seg enda en kalddusj denne uka, da Per Andreas Bjørgan kunne fortelle dem at EØS-avgjørelser kan fattes i strid med både norsk Høyesterett og Grunnloven. Bjørgan er både høyestretteadvokat og tidligere avdelingsdirektør i ESA, så han vet nok hva han snakker om. Grunnlovsfesting av ILO-konvensjoner for å komme rundt at EØS-avtalens overkjøring av tariffavtaler var ett av forslagene Ap-leder Jonas Gahr Støre dro opp av hatten for å dempe EØS-motstanden på LO-kongressen i fjor vår.

Motstanden vokser i styrke og bredde

Lite tyder på at utspillene fra Ap-ledelsen får den breie motstanden mot Acer og energiunionsplanene til å legge seg. Snarere tvert imot. Kravet er og blir at vi vil ha kortreist kraft og billig energi som vi styrer sjøl.

Engasjementet er stort, noe som er illustrert av at noen av våre publiserte videoer om saka har nådd flere hundre tusen mennesker!

Odda LO Indre Hardanger
Mange ivrige tilhørere på møtet til LO Indre Hardanger i Odda.

Folk lot seg ikke roe mer ned enn at de trossa snøvær og vind i blant annet Kristiansand, Mosjøen, Mo i Rana, Sunndal og Odda. Noen steder var været så ille at arrangementet måtte flyttes innomhus, uten at det la noen demper på engasjementet for kontroll over egen energi og miljøvennlig utnyttelse av vannkrafta.

Det er heller ingen grunn til å la seg berolige. EU-prosessene går sin gang, og nye vedtak ligger hele tida i løypa som ikke er omfatta av Stortingsbehandlinga som nå pågår. Planen er at ACER skal få en stadig sterkere rolle.

– Vi skal sikre, at vi har et tilsyn med muskler på europeisk plan!

Det sies rett ut av EU-parlamentets ordfører på ACER-forordningen, danske Morten Helveg Petersen.

Vi skal sikre, at vi har et tilsyn med muskler på europeisk plan. Energien stopper ofte ved landegrensene, og det skal vi få løsnet opp, sier han.

Nye utfordringer i arbeidslivet …

Bussjåførene frykter at EU-forslag kan gi flere utenlandske selskaper på norske veier – og lavere lønn.

Vårt krav vil være at Norge legger ned veto mot å innføre endringer som betyr mer liberalisering og mer kabotasje, sier forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund.

… og på Island

Det er voksende tvil på sagaøya om landet egentlig er tjent med EØS-avtalen.

Islands finansminister er frustrert over landets stilling i EØS, og mener at EU undergraver topilarsystemet ved å diktere de tre EFTA-statene. «Det hjelper heller ikke når de andre EFTA/EØS-statene har bestemt seg for å gi etter allerede før vi har blitt enige. Da står vi aleine med kravet om at to-pilarsystemet må respekteres», sier han. Det er neppe bare Liechtenstein han sikter til når han mener andre EFTA-land er vel føyelige. Det er voksende tvil om landet er tjent med EØS-avtalen.

– EØS har vetorett, men ingen angrerett!

Vår egen skepsis til EØS-avtalen er som kjent ikke mindre. Mandag møtte leder Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper fra Nei til EU statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet med særskilt ansvar for EU/EØS-sakene. De minnet ham bl.a. på at EØS-avtalen har vetorett, men ingen angrerett.

Heidi Nordby Lunde fra Europabevegelsen og Kathrine Kleveland fra Nei til EU satte hverandre stevne på Oslo Met. Det var første gang de to lederne møttes til debatt. – Vi ser et EU på speed, med alle byråene, sa Nordby Lunde. Både nei- og ja-sida er altså kritiske til den stadige økningen av EUs innflytelse og makt via EU-byråene. 

Til slutt: Vi gleder oss over at det strømmer jevnt på med nye medlemmer som vil bidra i kampen. Om ikke du allerede er medlem, kan du raskt ordne det her.

Stort bilde i toppen: Mange sørlendinger trosset det kraftige snøværet for å markere sin motstand mot norsk Acer-tilslutning. (LO Krisitansand og omegn)

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.